Albinizm ve görme bozuklukları

albinolarda göz sağlığı
Albinolarda göz hastalıkları

Albinizm nedir ?

Albinizm, saça, cilde ve gözlere rengini veren melanin pigmentinin üretilmemesi veya yetersiz olması durumunda gelişen bir hastalıktır.

Albinizm genetik bir rahatsızlıktır. Melanin üretiminden sorumlu birkaç genden herhangi biri albinizme yol açabilir. Albinizm hastalarına toplumda albino denir.

Albinizm ve göz sağlığı

Albinizm türleri ve görme

Albinizm etkilediği dokulara göre iki farklı türde gelişir.

Okülokütanöz Albinizm:

Deri, saç ve gözü etkileyen türüdür. Hem anne hem de babadan bu geni alırlar.

Okuler Albinizm:

Sadece gözlerin etkilendiği albinizm türüdür. Deri ve saçta diğer kardeşlere göre fark olabilir ama okülokütanöz kadar belirgin bir renk değişikliği yoktur.

Her iki albinizm türünün ortak özelliği gözü etkilemesidir. Albinolar kör değildir. ancak ileri derecede miyop, hipermetrop ve astigmat görülebilir.

Albinizm gözü nasıl etkiler ?

Albinizmin göz üzerindeki en büyük etkisi foveanın gelişmemesidir. Göze giren ışıklar retinada toplanır ve buradan beyne iletilir. Foveada retinanın içinde keskin görmeden sorumlu bölgedir.

Albinolarda fovea tam gelişmemiştir. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte melanin pigmentinin eksikliğinden olduğu düşünülmektedir.

Albinolarda göz sağlığı

Nistagmus

Albino bebeklerde nistagmus görülebilir. Nistagmus gözün istemsiz olarak yukarı aşağı ya da ileri geri hareket etmesidir. Kişiye göre tedavi şekilleri vardır.

Şaşılık (Strabismus)

Bebek albinolarda gözlerden biri veya ikisinin görme hizalarında bozulma görülebilir. Şaşılık ve nistagmus aynı anda olursa görme büyük oranda etkilenir.

Nistagmus ve şaşılık dışında albino kişilerde özellikle çocukluk çağlarında yüksek miyop, hipermetrop ve astigmat görülebilir.

Fotofobi

Fotofobi ışığa duyarlılık demektir. Albinolarda , iris (gözün renkli kısmı) renksiz ve şeffaf olduğu için yüksek ışık doğrudan retinaya ulaşır. Bu durum ışığa karşı hassasiyet yaratır.

Albinolar bebeklerde dahil olmak üzere güneş gözlüğü takmak zorundadır.

Albinizm tedavi yolları

Albinizm için bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak albinizmin etkilerinden korunmak mümkündür.

  • Albino kişiler mutlaka kaliteli güneş gözlüğü camları kullanmalıdır.
  • Nistagmus ve şaşılık durumları tedavi edilebilir. Bunun için geç kalınmamalıdır.
  • Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar ve elbiseler giyilmelidir.
  • Kırma hataları, görme keskinliğini en üst seviyeye çıkarmak ve ambliyopiyi (şaşılık) en aza indirmek için derhal teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir.
  • İrisin üzerinde oturan, lens kısmının üzerinde renkli bir bileşeni olan kontakt lensler, ışığa duyarlılığı azaltmak için göze ışığın girmesini engelleyebilir. Bu kontak lensler kırılma hatasını da giderir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*