Göz Sağlığı İçin 20-20-20 Yöntemi

mavi ışık korumalı gözlük
mavi ışık nedir

Gün içerisinde 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metre ve daha uzağa bakarak gözlerinizi dinlendirebilir, göz kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.

Göz sağlığı için 20 20 20 yöntemi

 

Özellikle kapalı ortamlarda ve teknolojik aletler karşısında  çalışan insanlar için göz sağlığı bir çok yönden tehdit altında kalmaktadır.

Kışın çalışan ısıtıcılar, yazın klimalar nedeni ile kuruyan ortam havası göz kuruluğuna neden olabiliyor. Bunun yanında bilgisayar, telefon, tablet gibi teknolojik aletlerin ekranından yayılan zararlı ışıklarda gözümüz için risk oluşturuyor.

Teknolojik aletler karşısında çalışırken gözlerimizi daha az kırparız. Bu nedenle daha az gözyaşı salgılarız. Bu da göz kuruluğuna neden olur. Bunun yanında bu ekranlardan gelen ısı, ışık ve radyasyon göz yaşımızın daha fazla buharlaşmasına neden olur. Göz kuruluğu sonucunda da gözde, batma, yanma ve kanlanma olacaktır.

Göz sağlığı için 20 20 20 kuralı

Bu şikayetlerin önüne geçmek için bazı önlemler alınabilir. Bilgisyar ekranlarına özel filtre takmak, ekrana en az 40 cm mesafede durmak , özel filtrelere sahip gözlük camları kullanmak bunlardan bazılarıdır.

Özellikle kapalı ortamlarda çalışan kişilere tavsiye edilen 20-20-20 Yöntemi de gözlerimizi dinlendirmek adına oldukça önemli bir egzersiz. Bu yöntemde 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metre ve daha uzağa bakıyoruz. Gün içerisinde bunu sık sık tekrar ederek ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. 

Özelikle dijital ekranlardan yayılan ve göz için zararlı olan mavi mor ışığın filtrelenmesinde kullanılan ”Mavi ışık filtreli ” camları da tercih edebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*