Gözlük Camı Filtreleri

Antirefle kaplama cam

Organik gözlük camları, inceltme ve filtrelerine göre fiyatlandırılan ürünlerdir. Gözlük camı filtreleri için temel amaç, en azından herhangi bir görme bozukluğu olmayan kişi kadar net görüş sağlatmaktır.

Net görüş dışında da gözlük kullanmanın ortaya çıkardığı bazı sorunları en aza indirmek bu filtreler sayesinde mümkündür.

Gözlük Camı filtreleri

Gözlük camı filtreleri, ham olarak üretilen camlara belirli kimyasalların yüksek derecelere çıkarılıp sonra cam yüzeyine vakumlanması suretiyle kaplanır.

Bu filtrelerin bazıları aynı cam üzerine uygulanamadığı gibi bazı filtrelerde aynı camda olmak zorundadır.

Gözlük cam filtrelerinin çeşitleri ve faydaları hakkında bir liste hazırladım. Şimdi sırayla göz atalım.

 

 

Antirefle Kaplama

Antirefle Kaplama en çok bilinen ve neredeyse standart hale gelen bir gözlük camı filtresidir. Kelime anlamı olarak yansımaya dirençli demektir.

Cam ışığı geçirirken belirli bir kısmını yüzeyinden geri yansıtır. Antirefle kaplama bu yansımayı %1 e kadar düşürmektedir. Bu filtre sayesinde göze daha fazla ışık girer ve daha net görüş sağlanır.

Örnek verecek olursak Antirefle kaplı olmayan camdan bakarken sanki pencereden bakar gibi önce camın içindeki yansımayı daha sonra dışarıyı görürüz.

Antirefle kaplama sayesinde  pencere camından dışarı bakmakla pencere açıkken dışarı bakmak arasındaki fark kadar net görüş sağlanır.

Bu durum dışarıdan bakan kişilerin de gözlük üzerindeki yansımaları değil doğrudan gözümüzü görmesini sağlar. Bu filtre sayesinde cam kısmen görünmez ya da daha doğru ifade ile fark edilmez olur.

Cam üzerinde genellikle yeşil yansıma oluşturabilir. Bu yansıma rahatsız edecek bir görüntü oluşturmaz. Kullanan kişi tarafından da algılanmaz sadece ön yüzeyde oluşur. 

 Bir gözlük camında en azından bu özelliğin olması görüş kalitesi açısından önemlidir. Bundan sonra sayacağım her filtre de Antirefle kaplama üzerine yapılır.

Bu filtrelerin de kalitesi vardır. Ortalama fiyat olarak 100 tl den başlar ve markaya göre değişkenlik gösterebilir.

Antirefle kaplama gözlük  camı

Sert Kaplama

Standart cam üzerine kaplanan ilk katman sert kaplamadır. Bu kaplamadan sonra Antirefle kaplama yapılır. Camın daha zor çizilmesini sağlar. Diğer filtrelerle cam arasında köprü vazifesi de görmektedir.

Su İtici Filtre (Hidrofobik kaplama)

Su İtici kaplama adından da anlaşılacağı üzere camın yüzeyinden su damlacıklarının itilmesini sağlar. Büyük su damlaları bu filtre sayesinde minik damlalar haline gelir ve görüşü engellemez.

Bunun yanında su itici özellik sayesinde gözlük camları buğulanma durumunda çok hızlı eski haline döner. Özellikle kış aylarında sıkça yaşanan bu durum bu özellik sayesinde sorun olmaktan çıkar.

Soğuk ortamdan sıcak ortama ani geçişler, tencere, çaydanlık buharı ve nefesimizden kaynaklanan buğulanmalar bu özellik sayesinde hızlıca açılır.

Bu arada buğulanmayan cam yoktur. Bu özellik buğu engellemez sadece çok hızlı şekilde camı eski haline getirir.

Bazı özel spreyler (antifog) camlara sıkıldığı takdirde 1 haftaya kadar buğulanmayı engelleyebilir ancak bu da kalıcı bir çözüm değildir. Belli aralıklarla bu sprey cama uygulanır ve kendi mendili ile silinir.

 

su itici gözlük camı

Toz İtici Filtre (Antistatik Kaplama):

Gözlük camları üzerine kaplanan bu filtre sayesinde cam üzerinde tozlanma en aza indirilir. En önemli özelliği de camların parmak izi veya başka nedenlerle kirlenmesi durumunda çok kolay temizlenebilmesidir.

Cam üzerindeki lekeler kendi mendili ile  sprey kullanmadan bile kolayca temizlenebilir.

Numaralı Gözlük Bakımı yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Güneşte Koyulaşan Filtreler (Kolormatik Camlar)

Güneşte koyulaşma özelliği gözlük camlarında iki şekilde olur. Birincisi fotokromik diye adlandırılan ve camın ham maddesine katılarak elde edilen camlar.

İkincisi işe Transitions diye adlandırılan kaplama ile bu özelliğin verildiği camlardır. Her iki camın da çalışma prensibi aynıdır.

Bu camlar UV ışınları ile temas ettiği zaman renk değiştirirler. Burada bilinmesi gereken husus kolormatik camlar sadece güneşli havalarda değil her hava koşulunda koyulaşır.

Hatta kışın karlı havalarda daha fazla koyulaşma meydana gelir. Bunun nedeni ise havada daha fazla UV ışını olmasıdır. Bu iki cam çeşidi ile ilgili olarak daha detaylı bilgi için Kolormatik Camlar yazımı okuyabilirsiniz.

Güneşte Koyulaşan Filtre (Transitions )
Transitions cam güneşte koyulaşan

Güneş Camları

Güneş gözlüğü kullanımı herkes için önemli bir konudur. Numaralı gözlük kullanıcıları için de kendi numaralarında güneş camı yaptırma imkanı bulunmaktadır.

Her numarada ve inceltmede güneş camı yapılabilmektedir. Mantık olarak düz gözlük camının özel bir işlemle istediğiniz renge boyanması sonucunda elde edilir.

Her cam firmasının kendine has renk kataloğu bulunmaktadır. Benim boyamada favori renklerim F3 , Y3 , K3 tür. Görüntü kalitesi olarak oldukça başarılı tonlardır. Degrade denilen ve koyudan açığa doğru giden boyama seçenekleri de mevcuttur.


Polarize Güneş camları

Mavi Işık Koruması (Blue Filter, Blue Cut)

 Son dönemde oldukça yaygınlaşan mavi ışık koruması da görüş konforu açısından oldukça faydalı bir filtre diyebilirim. Özellikle dijital ekranlardan yayılan ve göz için zararlı olan mavi-mor ışığın filtre edilmesinde kullanılıyor.

Gün içerisinde 2-3 saatten fazla bu tarz ekranlara maruz kalan kişilerin göz yorgunluğu baş ağrısı ve uyku düzensizliği gibi şikayetlerini azalttığı saptanmıştır.

Bu filtrelerin iki olumsuz diyebileceğimiz özelliği bulunmaktadır. Bu filtre mavi bir yansıma yapmaktadır. Gözlük Camı kısmen mavi görünmektedir. Mavi mor ışığı filtre ettiği için görüntü hafif sarıya dönmektedir.

Özelikle bilgisayar başında gözlük kullanan kişiler için önerilebilir. Bu teknolojiye sahip  numarasız ekran gözlüğü adı ile satılan gözlükler de vardır. Herhangi bir kırma kusuru olmayan kişiler de bu teknolojiyi kullanabilir.

 

Mavi ışık koruması hakkında detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz.

mavi ışık koruması

Gözlük camı filtreleri ile ilgili en çok karşılaşılan ve tercih edilen çeşitleri anlatmaya çalıştım. Bunların dışında cam firmalarının kendine has filtre teknolojileri de bulunmaktadır. Burada yazılan filtreler kalite olarak farklılık gösterebilmektedir.

Aynı inceltme ve filtre özelliklerine sahip camlar neden çok farklı fiyatlara satılmaktadır?  Bunun nedeni her optisyene her gözlükçüye  göre değişebilir. Ben bununla ilgili bir oran vererek açıklamak istiyorum.

Aynı cam özellikleri için farklı fiyat oluşması nedenleri 100 ise bunun, %30′ u kalite, %30′ u optik mağaza kâr mantığı, %30 camın marka değeri ve geriye kalan %10 diğer etkenler olarak sıralanabilir.

Optik piyasada belirli bir taban ve tavan fiyat uygulaması yoktur. Bu durum aynı marka cam için bile 10 mağazadan 11 farklı fiyat almanıza neden olabilmektedir.

Gözlük camı filtreleri ile ilgili merak ettiğiniz soruları yorum bırakarak sorabilirsiniz.

5 yorum

  1. Merhaba, caminizda mavi ışık filtresi veya drive kaplama mevcutsa bu durum yaşanabiliyor. Bunlar olmasada bazı firmaların camında bu yansımalar olabiliyor. Kendimde gözlük kullanıcısı olduğum için bu durumu yaşıyorum. Bir müddet sonra çok fazla fark etmemeye başlıyorsunuz.

  2. Merhabalar. Kapsamlı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Antirefle-inceltilmiş-çizik ve kırılmaya karşı dayanaklı cam taktırdım. Ancak çok garip bir sorunla karşılaştım. Hem gün ışığında hem de yapay ışıklı ortamlarda ışığın gelme açısına göre arkadaki nesneler gözlüğüme yansıyor. Genellikle mavi yeşil renklerde ama nesneler net seçiliyor. Hatta kırmızı yansıma nedeniyle dikkat kesildiğimde tam arkamdaki bayrağın varlığını fark ettim 🙂 . Rahatsızlık veren bu durumun kaynağı ne olabilir ?

  3. Merhaba, fiyat aldığınız 3 cam markasının da görüş kalitesi bakımından birbirinden farkı yoktur. Hepsi aynı incelikte ve özelliklerdedir. Muhtemelen çocuğunuzun numaraları yıllık olarak değişiyor. Bu nedenle en uygun fiyatlı olanı tercih edebilirsiniz. Ben olsam öyle yapardım. Eğer numaralar sabitlenirse filtre bakımından daha uzun ömürlü 4-5 yıl kullanılabilecek markalara geçiş yapabilirsiniz. Çocuk gözlüğünde önemli olan doğru çerçeve seçimi ve doğru montaj, bunlara dikkat edildiği sürece sorun yaşamazsınız.

  4. ➖SAĞ GÖZ Vitrum spher (-6.25) vitrum cyl (-1.00) Axis (180 derece)
    ➖SOL GÖZ Vitrum spher (-4.25) vitrum cyl (-1.75) Axis (175 derece)

    Merhaba;
    14 yaşındaki oğlumun gözlük reçetesi ile ilgili bir kaç soru sormak istiyorum.
    ➖Antirefle(yansıma kırıcı)kaplama
    ➖Sert(daha zor çizilir)kaplama
    ➖Hidrofobik(su itici filtre)kaplama
    ➖Antistatik(toz itici filtre)kaplama
    ➖Mavi ışık koruması
    ➖Asferik cam
    ➖İnceltilmiş cam (%45 – 1.67 indeks)

    Araştırmalarıma göre bu özelliklere sahip bir gözlük camının daha kaliteli görüş sunacağını düşündüm.

    Buna göre 3 farklı optikten fiyat ve bilgi aldım.
    Kararsız kaldığım nokta kullanılan camın kalitesi.

    Görüştüğüm optikçiler Hoya ve Novax marka cam kullandıklarını ifade ettiler.
    Bir diğeri ise Atasun optik.O da,kendi camını kullandığını belirtti.

    Bu camlar arasında hangisini tercih etmeliyim.

    Bu konuda sizin de bilginizden istifade etmek isterim.Önermek ya da bilgilendirmek istediğiniz noktalar var mıdır?Yardımcı olursanız memnun olurum.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*