Hamilelikte Göz Sağlığı




Hamilelik, kadın vücudunda bir çok değişikliğe neden olan mucizevi bir süreçtir. Bu değişikliklerin çoğu herkes tarafından bilinen şeylerdir. Hormonal, fizyolojik, ruhsal, yeme içme alışkanlıkları gibi değişimler çoğu insan tarafından bilinir. Ancak görme ile ilgili olan değişimler çok fazla bilinmez.

Hamilelik göz ve görmeyi de etkileye bir süreçtir. Hamilelikte bazı görme bozuklukları gelişebilir ve bunların çoğu doğumdan sonra düzelir. Ama yine de dikkat edilmesi gereken durumlar da vardır.

Bulanık görme ve göz kuruluğu

Hamilelikte en sık rastlanan şikayetlerdir. Hamilelikte yükselen hormonlar nedeni ile gözyaşı üretiminde ve kalitesinde dengesizlik meydana gelebilir.

Aşırı gözyaşı üretimi, bulanık görme, gözlerde yanma ve kuruluk bu durumun sonucunda meydana gelir.

Alt ve üst göz kapağının kenarlarını kaplayan, meibomian bezi adı verilen yapı gözleri nemli tutmak için gerekli yağı üretemez ve bunun sonucunda göz kuruluğu meydana gelir.

Sıcak kompres ve suni göz yaşı damlaları ile bu konuda yardımcı olabilir. Doktorunuzun önereceği göz damlaları da olabilir.

Kontakt lens kullanan kişiler için göz kuruluğu daha riskli bir durum teşkil ettiği için özellikle hamilelerde kontakt lens kullanımına ara verilmesi önerilir.

Görme Bozuklukları

Hamilelikte vücutta su toplama durumu olur. Ellerin ve ayakların şişmesi su toplama ile meydana gelir. Vücuttaki bu su toplama korneada da meydana gelebilir. Korneanın kalınlaşması görme bozuklukluklarına neden olabilir.

Hamilelikte ortaya çıkan bu görme bozuklukları geçicidir. Hamilelikten sonra vücutla birlikte görüş de normale döner. Doktorlar genellikle hamilelik döneminde reçete değişikliği yapmazlar.

Hamilelikte lazer tedavileri yapılmaz. Doğumdan 6 ay sonra lazer tedavisi daha uygun bir zamandır.

Diyabet ve göz

Diyabeti olan hamileler dikkatli izlenmelidir. Çünkü hamilelik diyabetin göze etkilerini tetikleyebilir.

Diyabet, retinadaki küçük damarlara zarar vererek diyabetik retinopatiye neden olabilir.

Diyabetik retinopatinin belirtileri arasında renk bozukluğu, bulanık görme, görme alanında yüzer ve karanlık noktalar, görme alanında koyu ve boş alanlar ve değişken görmedir.

Gebelik diyabeti denilen durum ise doğumdan sonra düzelen geçici bir süreçtir. Bu süreçte bulanık görme yaşanabilir.

Göz içi basıncı

Göz içi basıncı gün içerisinde 10-21 mmHG arasında değişir. Hamilelikte bu miktar birazdüşebilir. Özellikle glokom tedavisi gören kişilerin hamilelik sırasında ilaç kullanımı konusunda doktor kontrolünü ihmal etmemesi gereklidir.

Ne tüketilmeli ?

Hamilelikten, vücudun her yeri etkilendiği gibi gözler de etkilenir. Bu süreçte doğru beslenme ve yeteri kadar dinlenme önemlidir.

Yeşil yapraklı sebzeler, omega-3 bakımından zengin besinler, balık, meyve ve kuruyemiş tüketmek önemlidir.

Gözünüzü yoracak faaliyetlerden uzak durmak ve bol bol dinlenmek oldukça önemlidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*