İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir

Gözlük cam fiyatları

İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir ? Neden inceltme yapılır ? Bu inceltmeler nasıl yapılır? Bu soruların cevabını vermeye çalışacağım.

Gözlük camları, ”organik” diye adlandırılan ve çeşitli ham maddelerin karışımı ile elde edilen materyallerden yapılıyor. Mineral camlar artık hem kullanıcı hem de satıcı tarafından pek tercih edilmiyor. Mineral camların görüntü kalitesi ve çok zor çizilme gibi olumlu yanlarına rağmen çok ağır olması ve kırılmaya karşı hassas olması tercih edilmeme nedenlerinin başında geliyor.

 

Gözlük camlarında organik camlar tercih edilerek ağırlık büyük oranda azaltılabiliyor. Ancak organik cam teknolojisinde gözlük numaraları büyüdükçe camın kalınlığı da artmaya başlıyor. Ağırlık bu kalınlaşma yanında daha az sorun teşkil edebiliyor. Gözlük mağazasına gittiğiniz zaman sizin reçetenizde yazan değerlere göre uygun inceltme seçenekleri size tavsiye edilecektir. Bu inceltmeler genellikle yüzdelerle ifade edilir. %30 , 45, 60, 65, 70 , 74 gibi.

Gözlük camı çeşitleri ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Gözlük camı nasıl inceltiliyor ? Bu konu aslında oldukça karmaşık ve teknik detaylarla dolu. Ben size en basit hali ile anlatmaya çalışacağım. Burada ilk olarak şu soruya cevap bulmak gerekiyor.

” Neye göre daha ince ?”

Organik camlar, 1,50 indisli CR-39 ham maddeden üretilen ve standart cam olarak da bilinen camlara göre inceltilmiş kabul edilir.

Standart camlar, +1.00 ve -1.00 derece arasında kalan numaralarda oldukça incedir. 2.00 dereceye kadar da tercih edilebilir. Genelikle filtresiz olarak satıldığı için yakın okuma gözlüklerinde tercih edilir. Bazı firmalar filtreli seçeneklerini de satmaktadır.

İnceltilmiş Gözlük Camı Seçenekleri

%30 İnceltilmiş gözlük camı, standart cama oranla daha incedir. Bu camlar standart cam malzemesinin içine farklı maddelerin katılması ile elde edilir. Piyasada 1,56 indisli ya da %30 ince olarak satılmaktadır. En çok tercih edilen cam grubudur. 2.00-3.00 numara arasında tercih edilir. Ama benim kişisel tercihim 3.00 numara altında herkesin bu camı kullanmasıdır.

%45 inceltilmiş camlar ; çok farklı ham madde gruplarından elde edilen camlardır. Mr8, Trivex gibi çeşitleri vardır. Bu ham maddeler cama inceltme dışında darbeye karşı dayanıklılık da katar. Özellikle çerçevesiz (faset) gözlük modelleri için tercih edilir. Benim tavsiyem 3.00-4.00 numara aralığıdır. Daha alt numaralarda da çok ince ve hafif çıkacağı için tercih edilebilir.

%60 inceltilmiş camlar ; bu camlar asferik yapıya sahiptir. Yani bir tarafı düzdür. Bu özellik sayesinde camın kenar kısımlarındaki görüntü dağılması en aza iner ve daha geniş görüş alanı sağlar. 4.00 üzeri camlarda tercih edilebilir.

%70 inceltilmiş camlar piyasada bulunan en ince camlardır. %74 inceltme seçeneği bulunan bazı cam markaları da bulunmaktadır. Biasferik denilen ve camın iki tarafı da düz olan model dünyanın en ince camı olarak satılmaktadır.

İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir

Gözlük camı filtreleri ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Cam inceltmeleri ile ilgili olarak bazı önemli detaylar.

  • Camlar, sıkıştırılarak, ezilerek, bükülerek değil tamamen farklı ham maddeler kullanılarak inceltilir.
  • İnceltme oranı arttıkça cam fiyatları da artar.
  • İnceltme oranı arttıkça camın abbe değeri (renk ayrıştırma) düşer. Gereksiz inceltme daha kötü görüşe neden olabilir. Bu nedenle numara aralığına uygun inceltme seçmek önemlidir.
  • Miyop kişilerin kullandığı camlar numara arttıkça gözü daha küçük gösterir ve camın kenarında merkeze doğru katmanlar görünür. Bu durum inceltilmiş camlarla tolere edilebilir. Yüksek miyop olan kişiler küçük çerçeve seçerek de bu durumu azaltabilir.
  • Hipermetrop olan kişiler için kullanılan camlar gözü büyük gösterir. Belirli bir numaradan sonra ne kadar inceltme yapılırsa yapılsın bu etki kaybolmaz. Bu camlarda inceltme daha hafif olması için tercih edilebilir.
  • Astigmat, özellikle miyop camlarda kalınlığın belirli bir bölgede artmasına neden olur. Bu nedenle cam inceltmesi seçilirken miyop ve astigmat toplamı üzerinden değerlendirilmesi daha sağlıklı olur.

İnceltilmiş gözlük camı ile ilgili temel prensipler bunlar. Aklınıza takılan yerleri yorum bırakarak sorabilirsiniz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

8 yorum

  1. Merhaba, özellikle yüksek dereceli miyop gözlük camlarında gözün daha küçük görünmesi ve içeriye doğru kat kat halkalar oluşması camın doğal durumudur. Bu etkiyi azaltmak için %60 inceltilmiş (1.67 indisli) ve asferik dizaynlı camlar tercih edilebilir. Bu küçük gösterme etkisini azaltacaktır.

  2. Merhabalar ben gözlük kullanıyorum miyop ve astigmatım var fakat gözlüğü taktığımda dışarıdan gözlerim daha ufak duruyor çıkartınca büyüyor yani normal haline dönüyor tipim çok değişiyo gözlüğü taktığımda aşırı rahatsız oluyorum çözümü var mıdır gözlük numaram sağ shp -4,25 cyl -0,75 ax 15 sol shp -4,24 cyl -0,50 ax 20 canımı doktor organik antirefle yazmış

  3. Merhaba, söylediğiniz numaralarda 1,67 indisli (60 inceltme) asferik camlar fazla kalın çıkmayacaktır. Bu özellikte bir cam talep edebilirsiniz. Bütçenize göre bir marka seçebilirsiniz. Burada cam kalınlığına etki eden başka bir etken de çerçeve seçimidir. Eğer bu numaralarda fazla kalın olmayacak bir cam istiyorsanız çerçeveyi de mümkün oldukça küçük seçmelisiniz. Her çerçeve modelinde çıkacak kalınlık farklı olabilir. Özellikle camın bazı bölgesi diğer taraflardan daha kalın çıkar (astigmattan dolayı) ancak bu ”yapınca belli olur” denilecek kadar tahmin edilemez bir durum değil. En azından benim burada yazdığım cam inceltmesi ve çerçeve önerisini yapmayan gözlükçülerden uzak durun.

  4. Merhaba, yardımcı olursanız çok sevinirim. Ne yazık ki işinin ehli olmayan bir çok optik türedi. 3 derece miyop ve 3 derece astigmatım var. İnce cam olur dediler ama Bardak dibi kadar kalın cam çıkardılar, kullanamayacağımı söyledim eski camımı kullanıyorum hala. Başka yere sordum. Tahmini nasıl bir kalınlık çıkar diyorum, yapılmadan bilemeyiz ücret iade etmeyiz dediler çünkü satış elemanı bu konuda bilgisiz. Bu derecelerle tavsiye edeceğiniz camın özellikleri, oranı ve markası ne olmalı ? Çok teşekkür ederim.

  5. Merhaba, sizin numaralarınızda %70 inceltilmiş camla %60 arasında çok fazla fark olmayacaktır. Hatta %70 inceltilmiş camlar 65 çapla üretilirse daha da kalın çıkabiliyor. Bende %60 inceltmeyi öneririm. Durumunuzu anlayabiliyorum. Cerrahi müdahaleleri de düşünebilirsiniz. Lazer vb. müdahalelerle numara daha aşağıya çekilebilir.
    Her şey gönlünüzce olsun sağlıklı günler dilerim.

  6. Merhabalar benim gözüm 12 ve 14 numara ben %60 inceltilmis halini kullanıyorum fakat hala kalın ve görüntüsu hoşuma gitmiyor 19 yaşındayım numaralarım duracağı yerine hala yükseliyor sizce %70 inceltilmis haliyle de çok mu kalın gözüküyor cevap vermenizi çok isterim iyi günler

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*