Katarakt Belirtileri , Nedenleri ve Tedavisi




Katarakt belirtileri nelerdir ? En çok rastlanılan 3 katarakt türü ve bunların tedavi yöntemleri nelerdir ?

Katarakt gözümüzün içinde doğal olarak bulunan merceğin berraklığını kaybetmesidir. Özellikle 40 yaşın üstünde meydana gelen görme kayıplarının en büyük sebebidir.

Dünya da körlüğe en çok neden olan hastalık katarakttır.

Katarakt Türleri

  • Yaşa Bağlı Katarakt: En sık rastlanan katarakt tipidir. Özellikle 40 yaşından sonra merceğin yaşlanması ile oluşur. Nuclear Katarakt olarak da adlandırılır.
  • İkincil Katarakt: Radyasyon, kortizon ilaçları ve diyabet gibi etkenlerin neden olduğu katarakt tipidir. Subcapsuler katarakt olarak da adlandırılır.
  • Doğumsal Katarakt: Bebek doğar doğmaz gelişebilen katarakt türüdür. Anne karnında iken radyasyona maruz kalma , genetik yatkınlık ve annenin gebelikte sigara kullanımı neden olabilmektedir. Kortikal katarakt olarak da adlandırılır.

Katarakt Belirtileri,

Katarakt ilk başlarda görüşünüzü çok ciddi manada etkilemeyebilir. Hafif buğulu ya da kirli bir camdan dışarı bakıyormuş hissi uyandırabilir.

Güneş ışığı veya diğer yapay ışık kaynakları (lamba vs) gözünüzü çok fazla rahatsız etmeye başlayabilir.

Özellikle akşam araç kullanırken diğer araçların farları sizi çok fazla rahatsız edebilir. Hatta gözünüzde batma hissi bile uyandırabilir.

Katarakt Belirtileri – Kataraktlı Görüş

Katarakt, türüne göre farklı belirtiler gösterebilir. Mesela yaşa bağlı kataraktta ilk başlarda yakını daha iyi görmeye başlayabilirsiniz. Bu durum geçicidir. Zamanla daha kötü olarak ortaya çıkacaktır.

İkincil katarakt ise ileri seviyelere ulaşmadıkça belirti vermeyebilir.

Katarakt belirtileri ile ilgili en temel semptom bulanık görmedir. Her bulanık görme katarakt olacak diye bir kural yoktur. Astigmatta bulanık görmeye neden olabilir.

Ancak her iki durumda da mutlaka bir göz doktoruna gitmenizde fayda vardır. Çünkü katarakt günümüzde sonradan meydana gelen körlüğün en büyük nedenidir.

Katarakt Neden Olur ?

Gözümüzde doğal olarak bulunan lens su ve proteinden oluşur. Bu protein ve su yapısı tamamen berraktır. Yaşa bağlı olarak lensteki protein belirli yerlerde birikmeye başlar. Bu durumda görüntünün bulanıklaşmasına neden olur.

Kataraktın oluşma nedenleri hala daha tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda bazı durumların katarakt olma riskini arttırdığı düşünülmektedir.

İlerleyen yaş en temel etken bunun dışındakiler ise

  • Ultraviyole ışınlar ( UVA, UVB, UVC…) Bu yüzden mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
  • Diyabet
  • Hipertansiyon
  • Obezite
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Uzun süreli kortizon tedavisi
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar
  • Genetik yatkınlık (ırsi)
  • Göz ameliyatları
  • Göz yaralanmaları veya travmaları
  • Yüksek miyopi

Katarakt Tedavisi

Katarakt tedavisi tektir. Gözünüzün doğal merceği yerine yapay mercek takılır ve eski görüşünüze kavuşursunuz. Görmede bulanıklık ilk başladığı zaman gözlük ile bir miktar görüntü sağlansa da bu durum ilerleyen kataraktta yetersiz olacaktır.

Katarakt ameliyatı basit bir operasyondur. Gözünüzün içine yeni bir mercek takılır ve aynı gün sosyal yaşantınıza geri dönersiniz. Şu anda kullanılan bazı göz içi lensler sayesinde yakın gözlüğü kullanma derdiniz de bitebiliyor.

Katarakt ameliyatında kullanılacak lenslerle ilgili doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözlük Kullanımı

Katarakt ameliyatından sonra gözünüze takılan lens multifokal değilse yakın gözlüğü kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bazı astigmat durumlarında uzak gözlüğü de kullanılmaya devam edilebiliyor.

Eğer numaralı gözlük kullanmanız gerekecek ise kolormatik (güneşte koyulaşan) camlı gözlükleri tercih edin.

Gözlükten tamamen kurtulursanız da mutlaka %100 Uv korumalı bir güneş gözlüğü kullanmalısınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*