Konjonktivit Nedir ? Türleri ve korunma yolları

Konjonktivit nedir ? Neden oluşur ? Konjonktivit türleri nelerdir ? Konjonktivit tedavisi nasıl yapılır ?

Konjonktivit nedir ?

Konjonktivit nedir?

Konjonktivit , gözün beyaz kısmı ve göz kapaklarının iç yüzeyini örten ve konjonktiva olarak adlandırılan yapının iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma sonucunda gözün beyaz kısmı pembe renge dönüştüğü için Pink Eye (Pembe göz) olarak da adlandırılır.

Konjonktivit Türleri

Konjonktivit türleri bu duruma neden olan faktörlere göre ayrılır.

Viral konjonktivit

Soğuk algınlığı, grip gibi bir virüsün neden olduğu konjonktivit türüdür. Çok bulaşıcı bir türdür. Genellikle tıbbi müdahale olmadan bir kaç gün içinde iyileşir.

Bakteriyel konjonktivit

Adından da anlaşılacağı üzere bakterilerin neden olduğu konjonktivit türüdür. En tehlikeli olanı budur. Eğer tedavi edilmezse çok ciddi sorunlara yol açabilir.

Alerjik Konjonktivit

Göz nezlesi olarak da bilinen bu tür konjonktivit, polen, toz, hayvan gibi faktörlere bağlı olarak gelişir. Bunlara alerjisi olan kişilerde görülür. Mevsimsel olarak olabileceği gibi her zaman da görülebilir.

Konjonktivit Belirtileri

Her konjonktivit türünün kendine has belirtileri olduğu gibi en temel belirtisi gözdeki kızarıklıktır.

  • Viral Konjonktivit Belirtileri: Viral konjonktivit semptomları arasında sulu, kaşıntılı gözler veya ışığa duyarlılık bulunur. Bir veya iki göz etkilenebilir. Viral konjonktivit oldukça bulaşıcıdır ve öksürme ve hapşırma yoluyla yayılabilir.
  • Bakteriyel Konjonktivit Belirtileri: Bakteriyel konjonktivit semptomları, gözün köşesinde yapışkan, sarı veya yeşilimsi sarı bir göz akıntısını içerir. Bazı durumlarda, bu akıntı, uyandığınızda göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olacak kadar ciddi olabilir. Bir veya iki göz etkilenebilir. Bakteriyel konjonktivit, genellikle enfekte ellerle veya göze dokunan nesnelerle doğrudan temas halinde bulaşıcıdır.
  • Alerjik Konjonktivit Belirtileri: Alerjik konjonktivit semptomları arasında sulu, yanma, kaşıntılı gözler bulunur ve genellikle tıkanıklık ve burun akıntısı ve ışığa duyarlılık eşlik eder. Alerjik konjonktivit her iki gözü de etkiler, ancak bu konjonktivit türü bulaşıcı değildir.

Konjonktivit Tedavisi

Konjonktivit tedavisi türlerine göre değişkenlik gösterir.

Viral konjonktivit tedavisi: çoğu vakada, viral konjonktivit seyrini birkaç gün boyunca sürdürür ve tıbbi bir tedavi gerektirmez. Günde birkaç kez gözlere soğuk, ıslak bir bez uygulanması viral konjonktivit semptomlarını hafifletebilir.

Bakteriyel konjonktivit tedavisi: Doktor genellikle antibiyotikli damla ve merhem tedavisi uygular.

Alerjik konjonktivit tedavisi: Alerji ilaçları sıklıkla alerjik konjonktivit krizlerinin önlenmesine veya kısaltılmasına yardımcı olabilir.


Konjonktivit türünü belirtilerine göre teşhis etmek çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle göz kızarması ihmal edilmeden bir doktora gösterilmelidir.

Özellikle bakteriyel konjonktivit göz kaybına varacak ciddi sorunlara yol açabilir.

Lens kullanıcıları gözlerinde kızarma sulanma gibi durumlar yaşadığı anda lenslerini çıkarmalıdır. En kısa zamanda doktora gidilmelidir.

Konjonktivitten Korunma Yolları

Konjonktivit nedir ve türleri nelerdir hakkında biraz bilgi sahibi olduk. Şimdi bu hastalıktan kendimizi nasıl koruruz ona bakalım.

  • Özellikle konjonktivit olan bir kişinin olduğu ev okul vs yerlerde hiç bir eşya ortak kullanılmamalıdır.
  • Ellerimizi sık sık yıkamalı ve mümkün olduğunca gözümüze sürmemeliyiz.
  • Ortak paylaşım alanları düzenli dezenfekte edilmelidir. Kapı kolu, mutfak tezgahı, ortak telefon vb.
  • Mevsimsel alerjileriniz varsa doktorunuzdan bununla ilgili tavsiye alabilirsniz.
  • Kontakt lens kullanıyorsanız bu lenslerin kullanım ve bakım kurallarına mutlaka uymalısınız.
  • Kontakt lens ile duşa girmemelisiniz.
  • Lens ile havuz ve denize girmemelisiniz.
  • Havuz ve deniz için yüzücü gözlüğü kullanmak en iyi korunma yöntemi olacaktır.
  • Çocuğunuzda bu durum gözlenirse öğretmenine bilgi verin ve mümkünse okula göndermeyin. Genelde 2-3 gün içinde geçecektir.

Deniz ve havuzda lens kullanımı ile ilgili yazımı da buradan okuyabilirsiniz.

Konjonktivit genelde çabuk iyileşen bir hastalıktır. Ama söz konusu gözümüz olduğu için ihmal etmemekte fayda vardır.

Kaynak

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*