Miyop Nedenleri Çocuklarımızı miyoptan nasıl koruruz ?

miyop nedenleri

Miyop nedenleri ile ilgili olarak bir çok farklı iddia olmasına rağmen kesinlikle şudur denilemiyor.

Miyop , en genel tanımı ile uzağı görememe durumudur. Günümüzde en sık rastlanan kırma kusuru miyoptur. Bununla birlikte 2050 yılında nüfusun neredeyse %50 ‘ sinin miyop olacağı da öngörülüyor.

Özellikle kendileri miyop olan ebeveynler çocuklarında da olmasından endişe duyabiliyor. Yapılan araştırmalar miyop, astigmat, hipermetrop gibi kırma kusurlarının kalıtsal tarafının ağır bastığını gösterse de kesinlikle kalıtsal diyemeyiz.

Çocuklarda miyop nedenleri

Kalıtsal yatkınlık en önemli neden gibi görünse de tek başına miyop sebebi değildir.

Çocuklarda fazla kitap okuma veya dijital ekranlara (telefon, tablet, pc vb.) yakından bakmanın miyopa neden olduğu da düşünülmektedir. Ancak bu da ispatlanmış bir durum değildir.

Miyop nedenleri hala daha tam olarak aydınlatılamamıştır. Belli başlı durumlar üzerinden genelleme yapılmaktadır.

Son dönemlerde gözlük cam üreticileri miyop ilerlemesini yavaşlatabilecek cam teknolojilerine ağırlık vermeye başladılar. Türkiye ‘ de de bu camlardan satan bir kaç firma bulunuyor.

Bu camların ne kadar etkili olacağı ve işe yarayıp yaramadığını zaman gösterecektir.

miyop nedenleri

Çocuğunuzun miyop olma riskini nasıl azaltırsınız ?

Yukarıda anlattığım cam teknolojileri işe yarar veya yaramaz bunu zaman gösterecektir. Ben size cam firmalarının değil sizin ne yapabileceğinizi anlatacağım.

Çocuğunuzun miyop olma riskini azaltmak veya varsa ilerlemesini yavaşlatmak için yapabileceğiniz tek şey ” DIŞARI ÇIK VE OYNA”

Evet birazdan detaylarını paylaşacağım bir dizi araştırma da gösteriyor ki dışarıda vakit geçiren çocukların sürekli kapalı alanlarda kalan çocuklara oranla miyop olma olasılıklarının daha az oluyor.

Şimdi bu araştırmalara göz atalım.

Sydney Miyopi Araştırması

Avustralyalı araştırmacılar dışarıda geçirilen zamanın çocuklarda miyop gelişimine etkisini inceledi. Bunun için 51 okuldan 6-12 yaş gurubunda çocuklar takip edildi.

İki yıl süren araştırma sonucunda dışarıda daha çok zaman geçirtilen 12 yaş grubundaki çocukların , ailede miyop olanları da dahil olmak üzere miyop olma oranları diğerlerine göre daha az gerçekleşti.

Tayvan ‘ daki araştırma

Tayvan ‘ da ders arasındaki teneffüslerde dışarıya çıkan ve çıkmayan çocuklar arasında bir yıl süren bir araştırma yapıldı.

Bu araştırma için 7-11 yaş grubu ve 2 farklı okul ele alındı.

Bir okulda bulunan 330 öğrenci teneffüslerde dışarı çıkmaya teşvik edilirken diğer okuldaki öğrencilerin okul içinde kalmaları sağlandı.

Araştırmanın başında iki okul arasında yaş, cinsiyet ve miyop prevalansı bakımından fark yoktu. %48 ve %49 rakamları tespit edilmişti.

Bir yılın sonunda, teneffüslerde dışarıda vakit geçirmeyi teşvik eden okuldaki öğrenciler ile diğer okul arasında, yeni miyop gelişimi oranları %8,4 e %17,6 olarak gerçekleşti. İki katından daha fazla bir oran.

Hali hazırda miyop olan çocuklar arasındaki numara değişim ortalaması ise, dışarıda vakit geçiren çocuklarda -0,25 D iken diğer grupta -0,38 D olarak tespit edildi.

Bu çalışma sonucunda ise sadece okuldaki teneffüs sürelerinin bile dışarıda zaman geçirmenin miyop gelişimine etkisini görmüş oluyoruz.

Danimarka Araştırması

Danimarkalı okullarda mevcut gün ışığının mevsimsel etkisinin miyopi gelişimine etkisi üzerine bir çalışma yayınladılar.

Gözün ön-arka eksensel uzunluğu miyop ile doğrudan bağlantılıdır. Bu uzunluk normalden fazla olursa miyop meydana gelir.

Danimarka da kışın gün ışığı yaklaşık 7 saat ve yazın 16 saat gibi bir süre görünüyor. Burada yapılan araştırmada kışın daha az gün ışığına maruz kalan çocuklarda gözün eksensel büyümesinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Bu eksensel büyüme miyopu hızlandıran bir etkendir.

miyop nedenleri

Sonuç olarak

Yukarıdaki araştırmalar da gösteriyor ki çocukları kapalı alanlarda hapsetmek göz sağlıkları açısından da riskli bir durum.

Ebeveyn olarak çocuklarınızı tv, tablet , cep telefonu gibi cihazlardan uzaklaştırıp (kendinizi de ) dışarıda daha fazla zaman geçirmesini teşvik etmelisiniz.

Bu zamanlarda ona eşlik ederek daha kaliteli zaman geçirmesine destek olabilirsiniz.

Çocuklarınızı herhangi bir sorun olmasa dahi yılda bir kez göz doktoruna götürmenizi de ayrıca öneririm. Sağlıcakla.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*