Nasıl Gözlük Alınır ?

kemik gözlük çerçevesi


Türkiye’ de doktor reçetesi olmadan numaralı gözlük satışı yasaktır.

Bu gözlüklerin de optisyenlik diploması olmayan ve ruhsatı bulunmayan mağazalar dışında yapılması ve satılması yasaktır. İşportadan alınan hazır numaralı gözlükler ya da başkasına ait gözlükleri kullanmak sakıncalı durumlara neden olabilir.

 

                  Nasıl Gözlük Alınır ?

 Doktor Muayenesi ve Teşhis

Görme bozukluğu olduğunu düşünen kişi öncelikle bir göz doktoruna gitmelidir. Doktorun teknolojik alet ve ekipmanlarla yapacağı muayene sonrası eğer ihtiyacınız varsa bir gözlük reçetesi yazacaktır.

Bu muayene geri dönüşü olmayan bazı göz hastalıklarının erken teşhisi için de oldukça önemlidir. Halk arasında dinlendirici gözlük olarak adlandırılan 0,25 – 0,50 gibi gözlük numaraları da doktor tespit edip önermediği sürece kullanılmamalıdır.

Miyop Nedir

Hipermetrop Nedir ?

Astigmat Nedir ?

Genellikle 40 yaşından sonra başlayan yakını net görememe durumu da  (presbiyopi) doktor tarafından tespit edilmelidir. Genellikle yakın ihtiyacı başlayan kişiler ilk olarak başkasına ait yakın gözlüklerini ya da hazır olarak satılan işporta gözlüklerini kullanma eğilimi gösterebilmektedir.

Her iki durumda göz sağlığı açısından oldukça ciddi sorunlara yol açabilir. Yakın gözlüklerini, ihtiyacınız olan numaradan daha düşük ya da daha yüksek numarada sürekli kullanmak numaralarınızın daha hızlı artmasına neden olur.

Normalde öngörülen yakın ihtiyacı her 3 yılda bir 0,5 derece yükselmesidir.  Eğer size uygun numarada gözlük kullanmazsanız bu artış 1 dereceye kadar çıkabilir.

İşporta tezgahlarından alınan hazır gözlüklerde plastik cam kullanılmaktadır. Bu camlar katarakt riskini de artırmaktadır. İster yakın ister uzak gözlük ihtiyacınız olsun her iki durumda da mutlaka göz doktoruna muayene olup size uygun gözlük numaralarını kullanmanız gerekmektedir.

Optik Mağaza Seçimi

Göz doktoru size uygun reçeteyi hazırladı ve ilk aşama tamam. Bundan sonraki süreçte herhangi bir optik mağazaya gitmeniz gerekiyor. Gözlük reçetesini de ilaç reçetesi olarak düşünebiliriz.

Nasıl ki ilaç almak için eczaneye gidiyorsak gözlük almak için de bir optik mağazaya gitmemiz gerekiyor. Optisyenlik müesseseleri diploma ve ruhsat sahibi kişilerin istihdam edildiği veya sahibi olduğu işletmelerdir.

Size özel düzenlenmiş reçeteyi okuyabilen, size uygun çerçeve ve cam seçimini yapabilecek son olarak da seçilen çerçeve ve camın montajını yapabilecek uzmanlığa sahip kişilere optisyen denir.

Optik mağaza seçimi yaparken fiyat araştırması, eş dost tavsiyesi gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Yazının devamında değineceğim bir kaç hususta özen gösterilmeyen yerlerden uzak durmanızı da tavsiye ederim.

Çerçeve Seçimi

Optik mağaza seçimini de yaptık. Bundan sonraki aşamada sizin ihtiyaçlarınıza uygun çerçeve seçimini yapmanız gerekiyor. İhtiyaçlarınız yanında, yüz tipinize uygun modelleri de tavsiye etmek optisyenin uzmanlığına kalmıştır.

Bu aşamada fiyat da belirleyici olabilir. Piyasada her model gözlüğü her fiyat aralığında bulmak mümkündür. 

Optik çerçeve çeşitleri ve Optik Çerçeve Modelleri yazılarıma da göz atabilirsiniz. 

Bu noktada ihtiyaç belirleme konusunda size uygun çerçeve ve cam seçimini daha sağlıklı yapabilmek adına bazı noktaların doğru tespit edilmesi gerekmektedir.  Şimdi ihtiyaç analizi yapalım.

-Alacağınız gözlüğü ne sıklıkla kullanacaksınız?

Sürekli takacağınız bir gözlük ise daha uzun ömürlü olan metal veya asetat çerçeveler, titanyum, tr90 gibi hafif çerçeveler tercih edilebilir.

-Kapalı ortamda mı yoksa açık ortamda mı çalışıyorsunuz?

Kapalı ortamda çalışıyor ve sadece çalışırken kullanacağınız bir gözlük istiyorsanız plastik veya kemik çerçeveler seçebilir bu gözlüklerde camı daha nitelikli yapabilirsiniz. Açık ortamda çalışan biri ise paslanmaz çelik, esnek menteşe, hafif ve görüş alanı geniş çerçeveler seçebilir.

-Araç kullanımınız var mıdır?

Araç kullanan kişiler görüş alanı daha geniş çerçeveler seçebilir. Özelikle aynaları kullanmak istediği zaman çerçeve görüş alanına girmemelidir. Yarım çerçeve (nilör) gözlükler önerilebilir. Yada ince metal tam kapalı çerçevede tercih edilebilir.

-Çocuğunuz var mı ?

Özellikle küçük çocuklar gözlükleri çok ilginç bulurlar ve sürekli alma eğilimi gösterebilirler. Gözlük yüzünüzde iken uzanan bir el ve yere fırlatılan gözlük sizin birkaç gün gözlüksüz kalmanıza neden olabilir. Bu nedenle kolay kırılmayan esnek çerçeveler tercih edilebilir.

-Ne tür sporlarla uğraşıyorsunuz?

Spor yaparken de gözlük kullanma ihtiyacınız olabilir. Bu tarz aktiviteler için yedek gözlük olarak basit plastik esnek çerçeveler ya da yumuşak malzemeli gözlükler tercih edilebilir.

Bu ihtiyaç listesi kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Daha farklı durumlar için de önerilebilecek çerçeve modelleri de mevcuttur. Bütün bunların yanında anatomik olarak yüzünüze uygun çerçeveyi seçmek de çok önemlidir.

İdeal gözlük kullanımı, burun üstüne tam oturmalı, yan taraflardan geniş olmamalıdır. Çerçevenin üst kısmı kaşınızın alt çizgisi ile aynı hizada olmalıdır. Eğer daha aşağıda olursa çerçeve görüşü kapatır ya da üstten bakma durumu oluşabilir.

Aynı şekilde çok yukarıda olursa da görsel olarak kötü bir görüntü oluşacaktır. Bütün bu detayları size anlatan ve yönlendiren bir optisyen size mutlaka uygun çerçeveyi önerecektir.

Cam Seçimi

Çerçeve seçimini tamamladıktan sonra sizin ihtiyaçlarınıza uygun cam seçimine geçebiliriz. Yukarıda saydığım ihtiyaç konularına göre ve reçete değerlerinize göre en uygun camı gözlükçünüz önerecektir.

Gözlük cam çeşitleri ve fiyatları ile ilgili detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz. Gözlük camları inceltme ve filtrelerine göre fiyatlandırılan ürünlerdir.

Size uygun cam filtreleri için detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz. Seçtiğiniz cam için yapılacak özel işlemler (mavi ışık koruması, güneşte koyulaşma, sürücü camı …) konusunda da detaylı bilgileri optisyen size anlatacaktır.

Cam seçimi yaptıktan sonra en önemli konulardan biri de cam montajı için yapılması gereken anatomik ölçümlerdir.  Bu ölçümler doğru yapıldığı takdirde gözlüğünüze kısa sürede uyum sağlarsınız.

Ancak hatalı yapılan yada yapılmayan ölçümler nedeni ile ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Özellikle astigmatlı gözlük kullanıcıları bu ölçümler doğru yapılmadığı zaman baş dönmesi, yükseklik hissi, zeminde kayma hissi gibi durumları sıkça yaşamaktadır.

Göz her duruma uyum sağlar. Buna da uyum gösterecektir ancak bu süre bazen bir kaç ay sürebilir. Bu durum yaşam kalitenizi de etkileyecektir. Gözlük aldığınız yerde göz bebeği mesafesi, montaj yüksekliği ölçülerini mutlaka aldırın.

 

4 yorum

  1. Merhaba, göz numaranızın değişmediğini düşünüyorsanız muayene olmadan da yeni gözlük alabilirsiniz. Ancak gözlük alabilmek için eski tarihli bile olsa bir reçeteye ihtiyacınız olacaktır.

  2. İlginiz için teşekkürler. Maalesef bu site üzerinden ürün satışı yapmıyoruz. İçerikler bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Yasalar gereği internet üzerinden optik ürün satışı yasaktır. saygılarımızla.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*