Numaralı Gözlük Fiyatları




Numaralı gözlük fiyatları , ilk defa gözlük kullanacak kişiler için en çok merak edilen konulardan biridir. Bu yazımızda, numaralı gözlüklerin hangi özelliklerine bağlı olarak fiyatlandırıldığını ve piyasadaki ortalama fiyatları vermeye çalışacağız.

Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle burada yazan rakamlar sürekli değişebiliyor. Bu nedenle yazımızı sık sık güncelleyerek taban fiyatlar üzerinden bilgilendirme yapacağız.

Numaralı gözlük fiyatları

Numaralı Gözlük Çerçevesi Fiyatları

Numaralı gözlük iki ekipmandan oluşur. Optik çerçeve ve optik camlar. Öncelikle numaralı gözlük çerçevesi fiyatlarına bakalım.

Gözlük çerçevesinde fiyatı belirleyen bir kaç etken vardır. Bunlar;

  • Çerçeve materyali (plastik, asetat (kemik), paslanmaz çelik, alüminyum, titanyum, Tr90, Ultem, carbon fiber vs. )
  • Çerçeve aksamları (yay, vida, muzo, terminal vs.)
  • Marka

Bu saydıklarım gözlük çerçevesi fiyatlarını belirleyen en temel faktörlerdir.

Şimdi çerçeve çeşitleri ve ortalama fiyatlarını tek tek sıralayalım.

Plastik gözlük çerçeveleri

Piyasada satılan en ucuz gözlük çerçeveleri, plastik enjeksiyondan yapılan ve halk arasında devletin verdiği gözlük veya kurum gözlüğü olarak da bilinen çerçevelerdir. Çok hafif, esnek ancak uzun ömürlü olmayan çerçevelerdir.

Genellikle yakın gözlük çerçevesi olarak kullanılır. Bunların fiyatı cam hariç 100-250 tl aralığında değişir.

Plastik enjeksiyonun sertleştirilmiş olanları uzak gözlüklerde de tercih edilebilir. Bunlarda fiyat 250-400 tl aralığında değişir. Renk seçenekleri fazladır. Özellikle çocuk gözlüğü grubunda çok fazla tercih edilir.

plastik gözlük çerçeveleri
Plastik gözlük çerçeve çeşitleri

Basit metal çerçeveler

Yine kurum gözlüğü olarak sınıflandırılabilecek ürün çeşitleridir. Yakın veya uzak gözlüğü için olan modelleri vardır. 200-400 tl aralığında satılmaktadır. Fiyat arttıkça biraz daha kaliteli ve uzun ömürlü olan seçenekleri olabilir. Ancak sağlıklı kullanım süreleri 2 yıl civarıdır. Daha sonra boya dökülmeleri oksitlenme ve menteşe sorunları oluşmaya başlar.

Asetat (kemik ) çerçeveler

Halk arasında kemik gözlük olarak da bilinen bu gözlüklerde fiyat çok değişkendir. Bu gözlüklerde aynı ham madde kullanılmasına rağmen yay sistemi , süs detayları, işçilik ve marka gibi bir çok etken fiyatta belirleyici olur. Plastik enjeksiyon gözlüklere göre daha ağırdır. Eğer doğru model seçilmezse buruna baskı ve iz yapma gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Eğer asetat bir gözlüğü yüzünüze ilk taktığınız zaman özelikle burun bölgesinde sizi rahatsız eden bir durum varsa o üründen vazgeçin. Çünkü bu sorun ayarla veya başka bir müdahale ile düzelmez.

Bu çerçeve grubu için en alt rakam 500 tl dir. Bu çerçevelerde marka etkeni de işin içine girdiği için üst fiyat vermek oldukça zordur.

Orta kalitede bir asetat çerçeve için 500-700 tl civarında bir rakamı gözden çıkarmalısınız. Bu rakamın altında alabildiğiniz ürünler muhtemelen plastik enjeksiyon ürünlerdir. Burada kalite, kullanım süresini de doğrudan etkilemektedir. En uzun ömürlü çerçeve türüdür diyebiliriz. Ancak çerçevenin vida menteşe gibi aksamları da kullanım ömrü ile bağlantılı olduğu için bu rakamlara aldığınız bir ürünün kullanım süresi 2-3 yıl olacaktır.

Eskiden kısıtlı renk seçenekleri olan asetat çerçevelerde artık çok farklı model ve renk seçenekleri mevcut. Son dönemde şeffaf veya pastel renklerde oldukça fazla tercih ediliyor.

kemik gözlük çerçevesi
Kemik gözlük çerçevesi

Metal çerçeveler (titanyum, paslanmaz çelik, alüminyum vs. )

İlk başta söylediğim basit metal çerçeveler, zamanla boyası dökülen, bazı ciltlere zarar verebilen ve kolayca kırılabilen çerçevelerdir.

Bu çerçevelerin bir üstü paslanmaz çelik çerçevelerdir. Kalitesine bağlı olarak, boya dökülmesi, kararma, paslanma ve cilde zarar verme durumları daha uzun yıllarda meydana gelir.

Bu tarz çerçevelerde çok farklı model ve kalite vardır. Üstünde kullanılan boya , vida ve menteşe sistemi , süs detayları gibi bir çok etken fiyatı etkiler. Orta kalitede metal gözlük için en uygun fiyat 300 tl diyebiliriz. Bu ürün grubunda da üst fiyat baremi yok. Binlerce liraya satılan ürünler de mevcut.

Metal gözlük çerçevesi

Titanyum çerçeveler metal grup içerisinde fiyatı en yüksek olan ürünlerdir. Bu gözlüklerinde kalite farkları vardır. Saf titanyum gözlük yoktur. Zaten böyle bir teknoloji de mümkün değildir.

Üretim aşamasında titanyum elementi bazı malzemelerle karıştırılarak bu çerçeveler elde edilir. Çok hafif gözlüklerdir. Genellikle çerçevesiz (faset) gözlüklerde daha çok tercih edilir.

Kalitesine bağlı olarak , kırılmaz ve eğilmezler. Cilde hiçbir zarar vermezler. Piyasada sözde titanyum diye satılan bazı ürünleri göz ardı edersek 1000 tl altında kaliteli bir titanyum gözlük çerçevesi bulmak çok zordur.

Bu rakamın altında satılan titanyum çerçevelerden yukarıda saydığım faydaları kısmen alırsınız.

Titanyum gözlük çerçevesi
Titanyum gözlük çerçevesi

Alüminyum çerçeveler yine çok hafif çerçeve grubundadır. Genellikle nilör (yarım çerçeve) gözlüklerde kullanılır. Bu tarz gözlüklerin belirli bölgeleri alüminyumdur. Terminal , sap gibi kısımlarında plastik , tr90, gibi malzemelerle kullanıldığı modeller çoğunluktadır.

Avrupa marka gözlüklerin bazılarında da kullanıldığı için yüksek fiyatlı olanları olsa da 500-750 tl aralığında güzel bir gözlük alabilirsiniz.

Çerçeve aksamları

Numaralı gözlük çerçevesi fiyatlarını etkileyen diğer husus da çerçeve aksamlarıdır. Aynı malzemeden üretilen iki gözlük arasında menteşe sistemi yüzünden bile fiyat farkı olabilir.

Sabit vidalı menteşe sistemine sahip bir gözlüğe göre esnek menteşe (yaylı) sitemine sahip bir gözlük daha pahalı olacaktır. Esnek menteşe sayesinde şakak bölgelerinde daha az baskı olur ve gözlüğü daha az hissedersiniz.

Çerçeve üzerinde kullanılan taş, işleme gibi detaylarda fiyatı etkileyebilir. Gözlük her ne kadar bir ihtiyaç gibi görünse de doğru seçimlerle şık bir aksesuar haline gelebilir. Özellikle üst segment markalarda (Prada, Gucci vs) tamamen tasarım ürünler bulunmaktadır. Altın kaplama, swarovski taşlı ve buna benzer bir çok detay artık gözlüklerde kullanılabiliyor.

Gözlük çerçevesi markaları

Marka kavramı her sektörde olduğu gibi gözlük çerçevesinde de oldukça büyük bir paya sahip. Gözlük denilince akla gelen belli başlı bazı markalar dışında dünyaca ünlü bir çok markanın da artık gözlük çerçeveleri var.

Bu markalar büyük oranda isim hakkı alınarak oluşturuluyor. Örnek verecek olursak, Ray-Ban, Gio Armani, Emporio Armani, Versace, Gucci, Burberry ve daha onlarca marka gözlük aynı firma tarafından üretiliyor.

Türkiye’ de en çok satılan numaralı gözlük çerçevesi markalarının ortalama fiyatlarını verecek olursak

  • Ray-Ban 1500-2000 tl
  • Emporio Armani 1300-2000 tl
  • Giorgio Armani 2000-4000 tl
  • Silhouette 3500-8000 tl
  • Vogue 1000-1500 tl
  • Tom Ford 3000-8000 tl
  • Persol 2000-5000 tl
  • Tommy Hilfiger 1500-2500 tl
  • Burberry 1800-5000 tl
  • Gucci 3000-6000 tl
  • Bvlgari 3500-8000 tl
  • Cartier 7000-20000 tl

Bu markalar çok fazla uzar gider. Burada yazdığım alt rakamlar dolar kuru nedeni ile sürekli değişebiliyor. Bazı markaların eski sezon veya outlet ürünlerini daha uygun fiyatlara da bulabilirsiniz.

Türkiye’ de internet üzerinden optik satış yasak olduğu için bu tarz ürünlerin fiyat araştırmasını doğrudan mağaza gezerek yapmanız gerekiyor.

Numaralı Gözlük Cam Fiyatları

Gözlük cam fiyatları da çerçeveler kadar detayları olan bir konudur. Hatta burada detaylar daha da karmaşıktır diyebiliriz.

Gözlük cam fiyatları ile ilgili olarak oldukça geniş ve detaylı bir yazı paylaştım. Buradan okuyabilirsiniz.

Burada fazla detaya girmeden ortalama rakamlar vererek konuyu toparlamaya çalışacağım.

Gözlükçülerde en çok satılan cam, 1.56 indisli (%30 İnceltilmiş) antirefle (yansımasız) kaplamalı camdır.

Bu cam ithal markalardan birine ait değilse 150-200 tl civarında satılır. Gözlük mağazalarının çoğunda +,- 2.00-3.00 numaraya kadar stok halinde bulunur. Eğer bu camı tercih ederseniz ve stok olarak ellerinde bulunuyorsa 15 dakikada gözlüğünüz hazır olacaktır.

Gözlük camlarında fiyatı etkileyen faktörler ise

  • İnceltme oranları
  • Filtre sayısı
  • Marka

olarak sıralanır. Burada inceltme dediğimiz durumda camın üretildiği ham madde ve üretim teknolojisi değiştiği için fiyatı da değişir.

Ekstra özelliklere girmeden ve yerli markalardan bir cam seçerseniz

%30 inceltilmiş camlar 150-500 tl

%45 inceltilmiş camlar 500-1500 tl

%60 inceltilmiş camlar 900-2500 tl

%70 inceltilmiş camlar ise 2000-3500 tl civarında satılmaktadır.

Burada yazan rakamlar camın üzerine eklenen ekstra filtrelerle birlikte artış gösterecektir. Gözlük camı filtreleri yazımı da buradan okuyabilirsiniz.

Gözlük camı markaları

Gözlük camı fiyatlarında marka kavramı kaliteyle doğru orantılı olarak oluşuyor. Gözlük çerçevesinde olduğu gibi sırf markaya para ödeme durumu camlar için çok geçerlidir diyemeyiz.

Türkiye’ de satılan üst segment camların büyük çoğunluğu aldıkları parayı karşılayacak düzeyde kaliteye sahiptir.

Müşteri memnuniyeti ve geri dönüşlerine göre piyasadaki en iyi gözlük camları ; Seiko, Zeiss, Nikon, Hoya ve Essilor diyebiliriz.

Bu markaların da kendi içinde çok farklı kalitelerde camları vardır. Ama en uygun camında bile min. kalite standartlarını koruyorlar.

Eğer numaralarınız çok sık değişmiyorsa (yılda bir gibi) camı kaliteli almak her zaman daha hesaplı olacaktır. Uygun fiyatlı bir camı alıp 1 yıl sonra değiştirmek zorunda kalmak yerine, kaliteli bir camı alıp 3-4 yıl (kullanıma bağlı) kullanmak her zaman daha ekonomik olacaktır. Bu camların kaplama ve görüş kaliteleri de bu farkı vermeye değecek kadar iyidir. (Bu tavsiyeyi bir gözlük kullanıcısı olarak veriyorum)

Bu markalarda en uygun camlar ortalama 1000-1500 Tl civarında satılıyor. Bu rakam ekstra inceltme ve filtre seçeneklerine göre 10.000 tl ye kadar çıkabiliyor. (Bu rakamlar tek odaklı camlar içindir. Progresif (çok odaklı ) camlar bu rakamların iki, üç katı fazlasına satılmaktadır.)

Sonuç olarak

Yazının sonuna geldik ve hala kafanızda bir rakam oluşmadıysa size konuyu şöyle özetleyeyim.

Ekonomik bir gözlük almak için cam+çerçeve 400-500 Tl arası bir rakam vermeniz gerekiyor. Bu tarz bir gözlük sizi 1-2 yıl idare edecektir.

Ortalama bir çerçeve ve iyi bir cam almak isterseniz. 900-1500 tl

Kaliteli bir çerçeve ve kaliteli bir cam almak isterseniz de bu rakamlar 2000 – 3000 tl ‘ den başlayacaktır.

Numaralı gözlük fiyatları ile ilgili verdiğim bu rakamlar sektördeki ortalama rakamlardır. Burada yazan fiyatlar fikir sahibi olmanız için verilmiştir. Her hangi bir bağlayıcılığı yoktur. Optik sektöründe taban ve tavan fiyat uygulaması olmadığı için bu rakamlar çok fazla değişkenlik gösterir.

Bu konu ile birlikte Gözlük cam fiyatları ve Gözlük çeşitleri yazılarını da okursanız rakamlar daha net oluşacaktır.

Konu ile ilgili olarak aklınıza takılan yerleri yazı altından yorum olarak veya sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşarak iletebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

5 yorum

  1. Merhaba, evet uygulanabiliyor. Uzak , yakın ve orta mesafe görüşü olan progresif camlar yapılıyor. Biz de bu tarz camlar kullanmanizi tavsiye ederiz. İki gözlük kullanma zorluğu ve göz kaslarınızı yormadiginiz için daha yavaş numara artışı sağlıyor. Gozlukcunuz çok daha detaylı olarak anlatacaktır.

  2. İyi günler göz muayenesi oldum bana iki numara verildi uzak yakın. Bunları tek cama uygulama olabiliyormuş. Bir arkadaştan duymuştum. Doğruluk payı varımdır.teşekkürler.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*