Presbiyopi, Yakını Net Görememe




Presbiyopi, halk arasında yakını net görememe durumu olarak bilinen kırma kusurudur. Yakını net görememe insan vücudunun doğal bir sürecidir. Nasıl ki saçlarımız beyazlaşır derimiz kırışırsa günün birinde de gözlerimiz yakını net görememeye başlar.

Gözümüze giren ışığın en fazla kırılmaya uğradığı ikinci yapı mercektir. Lens olarak da adlandırılır. Merceği siliyer cisim denilen yapılar tutar.

Bu siliyer cisim merceğin uzak yakın akomodosyonunu (Uyum) sağlar. Uzak yakın arasında geçiş yaparken bu yapı merceği hareket ettirir. Yaşa bağlı olarak siliyer cisim merceği hareket ettirme konusunda zayıflamaya başlar.

Buna bağlı olarak da yakına bakarken mercek daha az ışık kırar ve ışığı retina arkasına düşürür, görüntü bulanıklaşır.

Siliyer kas görevini yerine getirmez ve ışık retinanın arkasına düşer.

40 yaşlarında ortaya çıkan yakını net görememe sorunu herkesin başına gelecektir. Bu bir hastalık değil vücudun doğal bir sürecidir.

Uzak kırma kusuru olarak miyop olan kişiler derecesine bağlı olarak daha ileriki yaşlarda yakını görmekte zorlanır. Bu kişiler yakına bakarken kendi gözlüğünü çıkardığı zaman yakını  daha net görür.

<<Miyop Nedir ?>>

<<Hipermetrop Nedir ?>>

<<Astigmat Nedir ?>>

Kalıcı tedavi yöntemi olarak son zamanlarda yapılmaya başlayan göz içi lens ameliyatları olsa da en pratik yöntem gözlük kullanımıdır.

Yakını net görememe durumu ilk fark edildiği dönemde genelde +1.00 derece olmaktadır. Bundan sonraki süreçte de ortalama 5 yılda +1.00 derece artış gösterir.

Genelde +4.00 derece adisyonda kalır. Bazı kişilerde 5-6 derece yakın olabilir bu normalde uzak gözlüğünün hipermetropi olmasından kaynaklanır. Yakın gözlük numarası uzak gözlüğü olan kişilerin numarası üzerine eklenerek bulunur.

Örnek olarak +2.00 derece hipermetrop olan bir kişi yakın ihtiyacı olarak 2 derece gerekiyorsa yakın gözlük numarası +4.00 olur. -1.00 uzak numarası olan bir kişinin aynı durumda yakın gözlüğü de +1.00 numara olacaktır.

Bazı yakın gözlük modelleri

Yakın ve uzak gözlüğü kullanan kişiler için iki numarayı da aynı gözlükte kullanabileceği  progressive camlar bulunmaktadır. İki ayrı gözlük kullanımı sorununu ortadan kaldıran bu gözlükleri de kesinlikle öneriyorum.

Presbiyopi için lens kullanımı yoktur. Ancak multifokal lens diye adlandırılan uzak ve yakın numaraların aynı lenste birleştirildiği seçenekleri vardır. Yüksek fiyatlı lenslerdir ve genellikle yurt dışı tedarik olduğu için temin süresi 1 ay gibi bir süreyi bulabilmektedir.

Yakın gözlükler ile ilgili olarak önemli bir konuya değinmek istiyorum. Yakın gözlük de normal daimi gözlük gibi reçete ile verilmek zorundadır. Piyasada işporta tezgahlarında hazır numaralar halinde satılan okuma gözlükleri kesinlikle kullanılmamalıdır.

Bu gözlüklerin camları katarakt riskini artıracak malzemelerden yapılmaktadır. Deneme yanılma yöntemi ile kullanmaya başladığınız yakın gözlüğü numaralarınızın çok hızlı artmasına neden olacaktır. Yakın gözlüklerini mutlaka doktor reçetesi ile optik mağazalardan temin etmelisiniz.

Konu ile ilgili olarak aklınıza takılan yerleri yorum bırakarak sorabilirsiniz.

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*