Progresif Cam (Çok odaklı gözlük Camları)




Progresif cam nedir ? Çok odaklı gözlük camları. Uzak – Yakın bir arada gözlük nedir? Progresif gözlük camı fiyatları…

Presbiyopi (Yakını net görememe) özellikle kırk yaşından sonra ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin başına gelecek olan doğal bir durumdur. Bu zamana kadar hiç gözlük kullanmayan kişilerde artık yakın gözlüğü dediğimiz gözlüklere ihtiyaç duymaya başlar.

Normalde uzak için gözlük kullanan kişilerde, artık ikinci bir gözlük kullanmak durumunda kalır. Progresif camlar bu noktada devreye girer ve iki gözlük kullanımını ortadan kaldırır.

Progresif gözlük camları çok odaklı cam olarak da adlandırılır. Bunun nedeni ise bu camların sadece uzak ve yakın numaralar değil orta mesafede de net görüş sağlamasıdır. Aslında ikiden de fazla gözlüğü tek camda toplayan bir teknolojidir diyebiliriz.

Uzak ve yakın numaraların aynı gözlükte ve camda yapılabilmesi aslında yeni bir teknoloji değil. Eskiden bifokal diye adlandırılan ve uzak gözlük camının alt kısmına yakın numaralar eklenerek elde edilen camlar da bu amaçla kullanılıyordu. Bu camlar oldukça faydalı olmasına rağmen bazı eksiklikleri de vardı. Bunları sıralayacak olursak;

  • Gözlük camında yakın alan belirgin olarak çizgi şeklinde görünüyordu.
  • Bu camlar sadece uzak ve yakın görüş alanı sağlıyordu.
  • Uzak ve yakın arasında sert bir geçiş olduğu için gözü çok fazla yorabiliyordu.

Progresif gözlük camlarının genel özelliklerini de sıralayacak olursak ;

  • Düz cam formundadır ve üzerinde belirgin bir çizgi yoktur.
  • Uzak ve yakın görüş alanı dışında her ikisi arasında kademeli olarak artan bir numara geçişi vardır. Bu sayede orta mesafede de net görüş sağlar.
  • Camın yan alanlarında düzensizlik bölgesi bulunur ve burada görüntü yoktur. Bu alana yönlendirme alanı da denilmektedir

Orta Mesafe Ne Anlama Geliyor ?

Progresif gözlük camları için sürekli orta mesafeden bahsediyorum. Peki nedir bu orta mesafe ?

Örnek vererek açıklamak gerekirse. Diyelim ki +2,00 numara uzak gözlüğü kullanıyorsunuz, yakın numarası olarak da +4,00 numara kullanacaksınız. Şimdi bu numaraların görüş mesafeleri üzerinden devam edelim.

+2,00 numara uzak , size 4-5 metre mesafede net görüş sağlar.

+4,00 numara yakın ise, size 30-40 cm mesafede net görüş sağlar.

1 metre ilerisi için ise, yakın numaranız fazla, uzak numaranız da eksik gelecektir. Bu mesafe için size +3,00 numara daha net görüş sağlar. Bu da üçüncü bir gözlük anlamına geliyor.

İşte progresif camlar size bu mesafede de net görüş sağlayan camlardır.

Orta mesafeye günlük hayatta nerede ihtiyaç duyuyoruz.

  • Bilgisayar kullanırken.
  • Araç kullanırken gösterge paneline bakacağımız zaman
  • Ütü yaparken
  • Yemek yaparken
  • Terzi, kuaför, kasap, kuyumcu vb meslekler icra edilirken

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Progresif camlar, uzak ve yakın görüş alanları arasında, 0,25 derece aralıklarla artan bir numara geçişine sahiptir. Bu bölgenin adı da progresif koridoru olarak adlandırılır.

Progresif camda bölgeler

Yukarıdaki resimde, arkada görünen binalar uzak görüş alanı, bilgisayar ekranı orta mesafe görüş alanı ve cep telefonu ekranı da yakın görüş alanında bulunur.

Progresif camlar sayesinde bu üç alan net olarak görülebilmektedir. Bu alanları görmek için de başınızı değil sadece gözünüzü yukarı aşağı hareket ettirmeniz yeterli olacaktır.

Progresif Camlarda Koridor Seçimi

Progresif camlar için uzak, yakın ve orta mesafe görüşü sağlayan camlar demiştik. Bu camların uzak ve yakın görüş bölgeleri arasında kalan kısım koridor olarak adlandırılır.

Bu koridor yüksekliği her markada farklı olabiliyor. 5,7,9,11,13,15,17,19,21mm seçenekleri bazen ikili bazen de üçlü olarak karşımıza çıkabiliyor. Piyasada en çok tercih edilen koridorlar, dar koridor için 13-15mm, geniş koridor için 19-21mm dir.

Progresif gözlüklerde en önemli konulardan birisi bu koridor seçimidir. Koridor seçimi yapılırken kişinin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Yaptığı iş, yakın numaralarının büyüklüğü gibi etkenler koridor seçiminde önemlidir.

Koridor seçimi ile ilgili bazı öneriler

  • Sürekli yakın ihtiyacı olan kişiler dar koridor seçmelidir.
  • İlk defa progresif kullanacak kişiler dar koridor tercih edebilir.
  • Bilgisayar kullanımı olan kişiler özellikle orta mesafeye daha çok ihtiyaç duyacağı için geniş koridor seçmelidir.
  • Kapalı ortamlarda ve masa başında çalışan kişiler geniş koridor tercih edebilirler.

Progresif camlarda koridor geçişindeki mantık, sizin yakın veya orta mesafeye ne kadar ihtiyacınız olduğu ile alakalıdır. Eğer orta mesafeyi daha çok kullanacaksanız uzak ve yakın görüş alanı arasındaki mesafe fazla olmalıdır.

Aynı şekilde yakını daha fazla kullanacaksanız bu sefer de bu alan dar olmalıdır ki göz hızlı bir şekilde yakın görüş alanına geçebilsin.

Progresif Camlarda Yönlendirme Alanları (Ölü Alan)

Progresif camlarda diğer tek odaklı camlarda olduğu gibi her bölgede görüş yoktur.Bu camlarda özellikle yakın ve orta görüş alanları çevresinde düzensizlik bölgeleri bulunur.

Bu bölgelerde görüntü yoktur. Flu alan, ölü alan, yönlendirme alanı gibi adlandırma şekilleri vardır. Progresif cam teknolojisinin fiyat performansını etkileyen en önemli etken bu alanların genişliği ve darlığıdır.

Bu yönlendirme alanları eğer doğru şekilde anlatılırsa kullanıcı için en az sorun çıkaran durum olacaktır. Bu camlarda özellikle yakın ve orta alanlarda, camın merkezinin sağından veya solundan bakılmaya çalışıldığında görüntü bulanıklaşır.

Eğer bu bölgelere bakmanız gerekirse başınızı o yöne çevirmeniz gerekecektir. Bu nedenle yönlendirme alanı tabiri daha doğru olacaktır. Bu bölgeler size camın neresinden bakacağınız konusunda yönlendirme yapar.

Progresif Cam Fiyatları

Progresif camlar bir kaç farklı etkene bağlı olarak fiyatlandırılır.

  • İnceltme seçeneklerine göre. İndislerine göre de diyebiliriz. 1,50, 1.53, 1.56, 1.60 ve diğer tüm indislerde progresif cam bulunur. İnceltme arttıkça fiyat da artar.
  • Filtreler. Progresif camlarda standart olarak antirefle kaplama bulunur. Bunun üzerine ekstradan filtreler eklenebilir.
  • Yönlendirme alanlarına göre. Progresif camlarda yönlendirme alanları fiyat belirleme konusunda en önemli kriterdir. Aynı markanın camlarında bile fiyat farkları bu alanların darlığı ve genişliği ile belirlenir.
  • Marka.

Progresif camların fiyatları ile ilgili olarak net bir rakam vermek oldukça zordur. Piyasada, yukarıdaki etkenleri de göz önünde bulundurarak 300 tl den başlayan fiyatlar 5000 tl ye kadar çıkabiliyor.

Progresif Cam Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Progresif camlar alışıldığı takdirde çok kullanışlı ürünlerdir. Bir çok yönden büyük fayda sağlar. Ancak bu gözlüklerin tam performans ile kullanılabilmesi için zamana ihtiyaç vardır. Aşağıda saydığım hususlara dikkat edildiği takdirde bu süreç çok kısa sürecektir.

  • Güvenilir, işinin uzmanı bir gözlükçüden alışveriş yapın.
  • Bu camların belirli bir alışma süreci vardır. Kendinize zaman tanıyın.
  • Gözlükçünüzün sipariş esnasında göz bebeği mesafesi ve montaj yüksekliği ölçümlerini yaptığından emin olun.
  • Gözlükçünüz size soracaktır ancak siz yine de gündelik yaşantınız ve ihtiyaçlarınız hakkında bilgi verin. Bu sayede doğru koridor seçimi yapılacaktır.
  • Gözlüğe alışamama durumunda nasıl bir garanti süreci olduğunu gözlükçünüz ile konuşun.
  • Bu camların her çerçeveye uygun olmadığını ve bu konuda gözlükçünün yönlendirmesini dikkate almanız gerektiğini bilin.
  • Progresif camlar kişiye özel üretilir. Bu camların adınıza düzenlenmiş sertifikalarını alın ve saklayın.

Progresif camlarla ilgili olarak genel bilgiler vermeye çalıştım. Daha detaylı bilgi almak için uzman gözlükçü ve optisyenlere danışabilirsiniz. Aklınıza takılan yerleri de yorum yaparak sorabilirsiniz.

5 yorum

  1. Merhaba, yaşadığınız durumun iki nedeni olabilir. İlki odak ölçümünüzün yanlış alınmış olması, ikincisi montaj esnasında yapılan bir hata olmasıdır. Göz bebeği içe ve dışa hata toleransı bu camlar için 3mm dir. Bunun dışında kaydırma yapıldıysa net görüntü almak zordur. Gözlükçüyle görüşün durumu izah edin. Çerçeve üzerinde ayar yapılarak düzeltilebilecek bir durumsa düzeltilecektir.Montajı yapan kişi sorunun ne olduğunu bulacaktır. Çözümü de ancak orası üretebilir.

  2. Uzak yakın gözlük yaptırdım,düz karşıya bakarken sağ gözüm gayet güzel ve net gösteriyor yanlız sol gözümde bi netlik yakalayamadım, acaba odak alınırken yanlış işaretlememi yapıldı, tam bakmak istediğim noktadan değilde gözümü hafif sola kaydırdığımda daha iyi görebiliyorum, gözlükçüm çok emek harcadı hem onu hem kendimi mağdur etmek istemiyorum ama bu sıkıntıdan nasıl kurtulabilirim. Teşekkürler.

  3. Merhaba Temel Bey
    Progresif camlarda, bu astigmat derecelerinde yüksek verim almanız çok zor. Mail olarak detaylı cevap vermeye çalışacağım.

  4. Uzak Yakın Bir Arada Tek Gözlük
    Uzak Numaram SAĞ -12.50 -4.50 SOL -12.75 – 4.50
    Yakın Numaram SAĞ +10.50 -4.50 SOL +10.75 – 4.50
    Bu Gözlük Cam Numaralar Kullanıyorum 2 Tane Gözlük Kullanıyorum
    Tek Cercevede Bifokal Gözlük Camları Kullanabilirmiyim Bu Konuda
    Yardımcı Olurmusunuz.Teşekkürler

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*