Renk Körlüğü Nedir ?

renk körlüğü
Renk körlüğü nedir

Renk Körlüğü Nedir ?

Renk körlüğü , hiçbir şekilde bir körlük değildir. Sadece bazı renk ve tonların ayırt edilmesinde yaşanan güçlüktür.

Renk körlüğü erkekleri kadınlardan daha fazla etkileyen bir görme bozukluğudur. Kadınlarda %0,6-0,8 oranında erkeklerde ise %8-%10 oranında görülür.

Renk körlüğünün bir kaç farklı türü vardır. Bunlardan en yaygın olanı kırmızı-yeşil renk körlüğüdür. Bunun yanında hiç bir rengi göremeyen siyah beyaz görüntüye sahip çok nadir görülen türleri de bulunmaktadır.

Renk Körlüğü Neden Olur ?

Retinada ışığa duyarlı hücrelerimiz bulunur. Bu ışığa duyarlı hücrelerin belli dalga boylarını tam olarak algılayamaması sonucu renk körlüğü meydana gelir.

Gözümüzde renkli görmeden sorumlu 6-7 milyon civarında koni hücreleri bulunur. Bu koni hücrelerinin bir kısmının eksikliği ya da çalışmaması durumunda renk körlüğü meydana gelir. Kalıtsal renk körlüğü bu nedenle oluşur.

Yaşam boyunca renk körlüğüne neden olabilen bazı durumlar da vardır. Bunlar

  • Parkinson
  • Katarakt
  • Bazı norölojik ilaçlar
  • Kalman Sendromu
  • Yaşlılık
  • Beyin yaralanmaları

Renk Körlüğü Belirtileri

Renk körlüğünün belirtileri diye özel bir durum yoktur. Çoğu kişi bu durumu uzun yıllar anlamayabilir. Kişinin kendi algılaması veya çevredekilerin uyarıları ile bu durum anlaşılır.

Aşağıdaki resimlerde kırmızı yeşil renk körü olan kişinin nasıl gördüğüne bakabilirsiniz.

renk körü nasıl görür
Renk Körleri nasıl görür

Renk Körlüğü Tedavisi

Washington Üniversitesi yaptığı çalışma ile gen terapisinin maymunlarda renk körlüğünü iyileştirdiğini açıklamıştır. Ancak insan üzerinde denenecek kadar güvenli olmadığı için uygulama yapılmıyor. İlgili makaleyi okumak isteyenler buradan ulaşabilir.

Renk körlüğünün bir tedavisi yoktur. Bazı araç gereçlerle renk algısını düzelterek gündelik yaşantıya sorunsuz devam edilebilir.

Çoğu insan renk körlüğüne müdahale etmeden yaşamını sürdürür. Ancak işi renklerle olan kişiler ve araç kullananlar mutlaka renk körlüğünü düzeltecek ekipmanlar kullanmalıdır.

Çocuğunuzda renk körlüğü tespit edilirse mutlaka öğretmenleri ile görüşün. Ona uygun eğitim materyalleri kullanılmasını sağlayın.

Renk Körlüğünün Kalıtsal Etkisi

Kırmızı yeşil renk körlüğü en sık görünen renk körlüğü çeşidi demiştik. Bu renk körlüğü çeşidi X kromozomuna bağlı çekinik bir gen ile aktarılır.

Kadınlar XX ve erkekler XY kromozom yapısındadır. Cinsiyet belirlenirken anne her zaman X gönderir. Baba X gönderirse çocuk kız , Y gönderirse çocuk erkek olur.

Şimdi konuyu çok fazla dağıtmadan sonuca geleyim.

Eğer baba renk körü ise kızına bunu aktarır ama renk körü olmaz. Taşıyıcı olur.

Baba renk körü ise oğlu renk körü olmaz.

Anne renk körü ise oğul kesinlikle renk körü olacaktır.

Anne ve baba ikisi birden renk körü ise kız çocuk da renk körü olur. Anne renk körü olmayıp taşıyıcı olsa bile olacaktır.

Renk körlüğü kadın üzerinde taşıyıcı olduğu için erkeklerde daha fazla görülür.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*