Astigmat nasıl görür ?

Astigmat nasıl görür sorusuna cevap vermeden önce astigmatın ne olduğunu açıklamakta fayda var. Astigmat, korneadaki (gözün ön tarafındaki şeffaf kısım) yüzeysel bozukluklar nedeniyle, cisimlerin bulanık görülmesine neden olan bir görme kusurudur. En yaygın ikinci görme kusurudur. Genellikle miyop (uzağı görememe) ile birlikte görünür. Bu duruma da miyop astigmat denir. Astigmat ile ilgili detaylı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Astigmat nasıl görür ?

Astigmatı olan kişiler uzakta ve yakında bulanık görme durumunu yaşayabilir. Astigmatın büyüklüğüne göre bu bulanıklık değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte astigmatın miyop veya hipermetrop ile birlikte olma durumuna göre bu bulanık alanlar değişim gösterecektir.

Astigmat Dereceleri

Astigmat -0,25 derece ile başlar. 0,25 aralıklarla -6,00 dereceye kadar çıkabilir.

Dikkat gerektiren ve gözü yoran faaliyetlerde, -0,50 astigmat derecesi görüntüyü çok fazla etkilemez ama göz yorgunluğu ve baş ağrısı yapabilir.

-1,00 derece astigmat kişilerde, özellikle akşamları ışıkların saçaklı olarak görülmesi, trafik levhalarını okuyamama, yoğun ışıktan rahatsız olma gibi belirtiler görülür. Bu astigmat derecesine sahip ve araç kullanan kişilerin mutlaka gözlük kullanması tavsiye edilir.

-2,00 derece astigmat olan kişiler gündüz gece fark etmeksizin bir kaç metreden sonra cisimleri bulanık görmeye başlar. Özellikle tabela gibi alanlardaki yazılar birbirine girmiş şekilde görülür. İnsanların yüzünü çok yakına gelene kadar ayırt edemez. Bu astigmat numaralarına sahip kişilerin ışık hassasiyeti oldukça fazladır. Bu numaralardan sonra astigmat, gözlük kullanılmaması durumunda ciddi baş ağrılarına neden olur.

Miyop Astigmat nasıl görür ?

Aşağıdaki derecelerine göre astigmat nasıl görür görsellerini inceleyebilirsiniz. Bu görüntüler kişide miyop veya hipermetrop olması, keratokonus varlığı gibi bir çok etkene göre değişiklik gösterebilir.

Astigmat gece nasıl görür ?

Astigmat, bulanık görme dışında gözde batma , yanma hissi, göz çevresinden başlayan ve başın tamamına yayılan baş ağrıları, göz yorgunluğu gibi şikayetlere de neden olur. Özellikle sebepsiz baş ağrılarının büyük çoğunluğunun altından astigmat çıkmaktadır. Sizde de bu belirtiler varsa mutlaka bir göz doktoruna muayene olmalısınız.

Astigmat, derecesine göre yaşam kalitesini oldukça fazla etkileyen bir görme sorunudur. Gözlük ve kontakt lens dışında bir tedavi şekli yoktur. Astigmat düzelen bir görme kusuru da değildir. Büyük oranda doğuştan itibaren başlar ve bazı özel durumlar dışında artmaz veya azalmaz. En sağlıklı düzeltme yöntemleri ise gözlük ve kontakt lens kullanımıdır.

Aklınıza takılan yerleri yorum yaparak bize iletebilirsiniz. Bize destek olmak için Youtube ve instagram hesaplarımızı da takip edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Antirefle kaplama asetat çerçeveler astigmat nedenleri astigmat nedir astigmat tedavisi astigmat türleri cam filtreleri glokom tedavisi gözlük cam fiyatları gözlük camı filtreleri gözlük camı çeşitleri gözlük fiyatları gözlük ham maddeleri gözlük nasıl alınır gözlük nereden alınır gözlük çeşitleri göz sağlığı Hipermetrop hipermetrop belirtileri hipermetropi hipermetrop nedir hipermetrop tedavisi katarakt tedavisi kontakt lens çeşitleri koronavirüs mavi ışık filtresi mavi ışık koruması metal çerçeveler miyop belirtileri nelerdir miyop nedir miyop tedavisi numaralı gözlük fiyatı numaralı gözlük modelleri optik cam fiyatları optik gözlükler optik gözlük modelleri optik çerçeve seçimi sağlıklı gözlük seçimi stres titanyum çerçeveler çerçeve modelleri çerçeve çeşitleri çocuk gözlükleri çocuklarda gözlük seçimi çocuklarda hipermetrop

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*