Mavi ışıktan neden korunmalıyız ?

Son zamanlarda mavi ışık kavramı sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Mavi ışık aslında her zaman vardı. Ancak dijital ekranların hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturması ile birlikte etkilerini de daha fazla hissettirmeye başladı.

mavi ışık korumalı gözlük
Mavi ışık ve zararları

Mavi ışık nedir ?

Mavi ışık görünür ışık spektrumunda en kısa dalga boyuna (400nm-500nm) ve en yüksek enerjiye sahip alanı oluşturuyor. Günlük hayatımızın her alanında hatta güneş ışığında bile bu dalga boyuna rastlayabiliyoruz.

Güneşin dışında yapay mavi ışık kaynakları; led ışıklar, bilgisayar, telefon , tablet, televizyon gibi dijital ekranlardan oluşuyor.

Mavi ışığın zararları nelerdir ?

Kornea ve lens UV ışınlarını büyük oranda engeller ancak mavi ışığı engelleyemez ve bu ışık retinaya kadar ulaşır. Mavi ışığa maruz kalma maküler dejenerasyon riskini artırabilir ve dijital göz yorgunluğuna katkıda bulunur.

Mavi ışığın iki zararı kesin olarak biliniyor. İlki maküler dejenerasyon ve ikincisi ise uyku düzensizliği. Beyin mavi ışığı gündüz olarak ilişkilendirir, bu yüzden bir kişi gece boyunca uzun süre mavi ışığa maruz kalırsa, mavi ışık gece uykuya dalmamızı ve sabah uyanmamızı zorlaştırır.

Geceleri azalan ışık, vücuda melatonin gibi uyku hormonları üretmesini işaret eder. Mavi ışık bu sinyalleri bozar ve daha az melatonin üretilir. Bu durum uykunuzun gelmemesine neden olur. Bu uykusuzluk, yanında baş ağrısı, stres gibi durumları da tetikler.

Mavi ışıktan nasıl korunuruz ?

Mavi ışıktan korunmak çok mümkün olmasa da olası etkilerinden korunmak için yapılabilecek bazı şeyler var. Bunları sıralayacak olursak;

  • Dijital ekranlarla vakit geçirirken mümkün olduğu kadar gözlerinizi dinlendirin. Bunun için 20-20-20 yöntemini deneyebilirsiniz.
  • Yeni nesil telefonlarda bulunan ”gece modu, mavi ışık ayarı” gibi seçenekleri kullanın.
  • Fotokromik (güneşte koyulaşan) gözlük camları kullanmak. Bu camlar sizi uv ışınlarının her dalga boyundan koruyacaktır.

Mavi ışık korumalı gözlük

Mavi ışıktan korunmanın en etkili yolu, mavi ışığı filtreleyen bir gözlük kullanmak. Günümüzde bu tarz gözlük camları üretiliyor ve oldukça fazla rağbet görüyor. Normalde numaralı gözlük kullanıcısı olanlar veya her hangi bir görme sorunu olmayan kişilerin de kullanabileceği mavi ışık korumalı gözlükler mevcut.

Mavi ışık filtreli gözlük
Mavi ışık korumalı gözlük

Gözlük camlarının üzerine eklenen özel bir filtre yardımı ile zararlı mavi ışığı engelleyen bu gözlükler, uyku düzensizliği, gözde yanma-batma ve baş ağrısı gibi şikayetleri azaltmada oldukça fayda sağlıyor.

Mavi ışık koruması nasıl alınır ?

Normalde numaralı gözlük kullanan kişiler bu camları gözlükçülerinden talep edebilir. Her hangi bir görme sorunu olmayan kişiler de üzerinde sadece bu filtrenin olduğu numarasız mavi ışık korumalı gözlükleri kullanabilir.

Burada bir konuda uyarıda bulunalım. Her hangi bir görme sorunuz olmasa dahi düzenli göz muayenenizi yaptırmayı unutmayın…

Gün içerisinde 3 saatten fazla bilgisayar veya diğer dijital ekranlarla vakit geçiriyorsanız bu gözlükleri mutlaka denemelisiniz. Özellikle gece telefon veya bilgisayar kullanımı sırasında bu gözlüklerin takılması uyku düzeninizi olumlu yönde etkileyecektir.

Sinemada film izlerken , tv seyrederken hatta araç kullanırken bile bu gözlükleri rahatça kullanabilirsiniz.

Bu camlarda dikkat edilmesi gereken konu üzerinde kullanılan filtrenin kalitesi. Mavi ışığı tam olarak koruyan bir gözlük camının min 450 nm dalga boyunda uv koruması sağlaması gerekmektedir. Bunu test etme imkanınız olmayacağı için iade imkanı sağlayan bir yerden alışveriş yapmanızı öneririm.

Mavi ışık korumalı camlar filtre ettiği ışıktan dolayı hafif sarı bir görüntü verir. Özellikle bilgisayarda renklerle ilgili işlem yapanların (grafik tasarım vs.) bu durumu göz önüne almasında fayda var.

Mavi ışık artık hayatımızın her anında bizimle birlikte. Siz bu yazıyı okuduğunuz süre boyunca mavi ışığa maruz kaldınız. Spot ışıklarda , avmlerde, bankalarda , okulda kısacası hayatımızın her alanında mavi ışık var ve maalesef bize zarar veriyor. Neyse ki basit yöntemlerle etkilerini azaltmak mümkün.

Mavi ışık korumalı gözlükler ile ilgili olarak sormak istediklerinizi yorum yaparak ya da iletişim kısmından mail atarak sorabilirsiniz. Sağlıklı günler.

1 yorum

  1. Gözlük te cam mı, yoksa optik mi
    Nikon gözlük camı iyi mi dir
    Yoksa marka tavsiye eder misiniz
    Optikte cortex plus tavsiye etti ler
    Ne dersiniz

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*