Stres ve Görme Bozuklukları

Stres ve görme bozuklukları

Bulanık görme, göz seğirmesi, baş ağrısı, göz sulanması veya kuru gözlerin nedeni stres olabilir.

Stresin neden olduğu diğer görme sorunları arasında; baş dönmesi, göz yorgunluğu, ışığa duyarlılık, gözde uçuşan cisimler ve göz spazmları yer alır.

Stres, vücudun normal dengesine müdahale eden herhangi bir değişim talebine verdiği doğal tepkidir. Tepki ister fiziksel ister zihinsel, duygusal veya görsel olsun, stres hepimizi bir dereceye kadar etkiler. Stres anksiyete, depresyon, yüksek tansiyon, sindirim sorunları, migren ve hatta görme bozukluklarına neden olabilir.

Stres Görmeyi Nasıl Etkiler ?

Vücut stresli olduğunda, göz bebekleriniz (pupilla) genişler ve göze daha fazla ışık girmesine neden olur. Bununla birlikte, yüksek adrenalin seviyeleri gözler üzerinde baskıya neden olarak bulanık görmeye neden olabilir.

American Optometric Association (AOA) başkanı Barbara Horn, “Pek çok hasta, stresin görsel sağlık ve işlevleri üzerindeki etkisinin her zaman farkında değildir” diyor. “Stresin oküler etkisi, hafif rahatsızlıktan şiddetli, zayıflatıcı görme kaybına kadar değişebilir.”

Evet, stres göz seğirmesine de neden olabilir (kapak miyokimisi olarak da bilinir) Bu göz kapağı “seğirmesi”, orbicularis okuli kasının sürekli kasılmasının bir sonucudur. Seğirme tipik olarak sadece bir gözde, iyi huylu ve geçicidir.

2018’de EPMA Journal’ da yayınlanan araştırma, devam eden psikolojik stresin ve buna bağlı artan kortizol seviyesinin, görme kaybının gelişmesinde ve ilerlemesinde risk faktörleri olduğu sonucuna varıyor.

Araştırmacılar, yüzlerce araştırma ve klinik deneyi analiz ederek, uzun süreli zihinsel stres açıkça görme kaybının bir sonucu olsa da, durumu daha da kötüleştirebilir sonucuna varmıştır.

Almanya’daki Magdeburg Üniversitesi Tıbbi Psikoloji Enstitüsü’nün direktörü ve baş araştırmacı Profesör Bernhard Sabel. “sürekli stres ve yüksek kortizol seviyelerinin, onlara giden kan akışını bozarak gözleri ve beyni olumsuz etkilediğini” belirtiyor.

Kortizol, glokom, optik nöropati, diyabetik retinopati ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi ciddi görme hastalıklarının başlıca nedenlerinden biri olabilir.

Stres Belirtileri

Stres görme kaybına neden olabilir ama iyi haber şu ki, stres seviyelerinin azaltılması, kaybı tersine çevirmeye ve görüşü geri kazanmaya yardımcı olabilir.

Horn, daha fazla kapalı alanda kalmak, daha uzun saatler çalışmak ve daha fazla dijital teknoloji kullanmak gibi çeşitli yaygın yaşam tarzı faktörlerinin ve aktivitelerinin göz stresine neden olabileceğini belirtiyor.

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, gözlerimizi daha sık ve daha uzun süre kullanma ihtiyacından kurtulmak zor, diyor.

Stres, kelimenin tam anlamıyla gözlerimizi ağrıtabilir. Örneğin dijital göz yorgunluğu, göz çevresindeki kasların gerilmesine ve baş ağrılarının tetiklenmesine neden olabilir.

Neyse ki, strese bağlı göz sorunlarının çoğu, özellikle de bunlara katkıda bulunan stres etkeni ele alındığında geçicidir. Stresten uzak durdukça etkilerinden de kurtulmaya başlayacaksınız.

Stresi azaltmanın yolları

Stresi azaltmak için en temel adımlardan bazıları çok basit ve maliyetsizdir.

Horn, Egzersiz yapmak, geceleri sekiz saat uyumak, sağlıklı beslenmek, dışarıda daha fazla zaman geçirmek ve meditasyon yapmak stresi azaltmak için harika yollar, diyor.

Görme kaybının ilerlemesini yavaşlatmak için derin nefes egzersizleri, stres yönetimi eğitimi, konuşma terapisi ve meditasyon gibi diğer yaklaşımlar önerilir.

Dijital ekranlarda zaman harcarken 20-20-20 kuralı ile göz egzersizleri yapabilirsiniz.

Bu yaklaşımlar işe yaramazsa ve strese bağlı görme semptomları devam ederse, derhal müdahale için göz doktorunuza görünün. Horn, sorunları erken tespit edip tedavi etmenin, hayatınızın geri kalanında iyi bir görüş sağlamaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*