Göz ovuşturma ve zararları

Göz ovuşturmanın zararları
Göz ovuşturmanın zararları

Göz ovuşturma zararlı mıdır? Göz ovuşturma ne tür problemlere yol açar ? Bu soruların cevabını vermeye çalışacağım.

Gözleri ovuşturmanın hijyen bakımından ne kadar zararlı olduğunu sanırım söylemeye gerek yok. Bunun yanında göz ovuşturmak görme ve göz sağlığı açısından da oldukça büyük riskler taşıyor.

Gözleri ovmak neden zararlıdır ?

Gözleri ovmanın neden zararlı olduğunu anşamak için öncelikle gözün yapısından biraz bahsedelim.

Gözün anatomik yapısı

Kornea (gözün en ön ksımı) ve sklera (beyaz bölge) kollajen yapıya sahip elemanlardır ve göz için destek görevi görürler. Gözümüzü her ovuşturduğumuzda bu yapı içeriye doğru esner ve tekrar yerine gelir.

Kornea bu gerilmelerden dolayı şişebilir ve kalıcı sorunlara yol açabilir. Bu sorunlardan bazılarını sıralayacak olursak

  • Aşırı göz ovma, göz etrafında koyu halkalar ve kırışıklığa neden olabilir.
  • Göze bir şey kaçtığında göz ovuşturmak daha fazla zarar verebilir. Bunun yerine gözyaşının doğal olarak dışarı atmasını beklemek daha iyi olacaktır.
  • Eller vücudumuzda diğer her yerden daha fazla bakteri barındırır. Bu nedenle gözümüze sürekli ellerimizle dokunmak hijyen açısından da oldukça zararlıdır.

Göz ovuşturmanın kalıcı zararları

Gözleri ovuşturmanın körlük dışında verebileceği en büyük hasar keratokonustur. Keratokonus korneadaki yapısal bozukluk olarak tanımlanabilecek ve kornea nakline kadar giden bir göz problemidir.

Keratokonusun en önemli nedenlerinden biri de gözleri sürekli ovuşturmaktır. Özellikle çocuklarda göz ovuşturma ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.

Gözleri ovuşturmak keratokonus dışında miyop ve glokomu (göz tansiyonu) da tetiklemektedir.

Gözünüzü her ovaladığınızda göz içi basıncınızı arttırırsınız ve bu durumda glokomu daha fazla ilerletir. Glokom körlüğe yol açabilecek ciddi bir göz hastalığıdır.

Ayrıca, gözünüzü sıkıştırdığınız ve çok hızlı bir şekilde açtığınız için, göz içindeki vitröz jeli bozar ve retina sorunlarına neden olabilirsiniz.

Gözleri ovuştururken neden ışıklar görürüz ?

Gözlerinizi çok sert bir şekilde ovuşturduysanız, kayan yıldızlar veya fosfen adı verilen renk yanıp sönmeleri görmüşsünüzdür.

Gözlerimizi çok sert ovduğumuz zaman göz küresine baskıyı arttırıyoruz ve bu da kan basıncını etkiliyor. Basınç retinal sinyalleri etkinleştirir ve beyin bunu dışarıdan gelen bir uyaran olarak algılar ve ışık görüntüsü verir.

Gözlerinizi ovalamayı bıraktığınızda fosfenler kaybolur, ancak neden olduğunuz yüksek göz basıncı retinayı strese sokar ve bazen retina yırtılmasına veya ayrılmasına neden olur.

Gözleri ovuşturmak neden iyi hissettiriyor ?

Gözleri ovuşturmak bu kadar tehlikeli birşey ise neden insana rahatlama hissi veriyor ?

Göz kapaklarımızda meibom adı verilen göz yaşı kanalları vardır. Bu kanallar sayesinde gözün nem dengesi sağlanır. Gözlerimizi ovuşturduğumuz zaman bu kanallara da baskı yaparız. Bu baskı normalden fazla göz yaşı salgılanmasına neden olur. Bu nemlilik kısa süreli rahatlama hissi verebilir.

Gözlerinizde kuruluk varsa ve bu nedenle gözlerinizi ovuşturuyorsanız mutlaka göz kuruluğu için doktor muayenesi olun.

Ne yapmalıyız ?

Eğer gözlerinizi çok sık ovuşturuyorsanız öncelikle bunun nedenini bulmaya çalışın.

Göz kuruluğunuz olabilir. Dijital ekranlar gözlerinizi yoruyor olabilir. Gözlük kullanıyorsanız numaralarınız değişmiş olabilir. Konjonktivit gibi enfeksiyonlar olabilir.

Bu sorunlardan herhangi biri bile oldukça önemli göz sorunlarıdır. Mutlaka doktor muayenesi olmanızı öneriyorum. Dijital göz yorgunluğu için 20-20-20 yöntemi ve mavi ışık korumalı gözlükleri de değerlendirebilirsiniz.

Gözleri ovuşturmak oldukça tehlikeli bir işlemdir. Mümkün olduğunca bu durumu alışkanlık haline getirmemeye çalışmalısınız. Gözlerinizi ovuşturmak yerine kapatıp 1-2 dakika dinlendirmek bile ok daha faydalı olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*