Çocuklarda gözlük seçimi optik sektörü içerisindeki en hassas konulardan biridir. Bana göre de tamamen uzmanlık isteyen bir alandır. Çünkü muhatabınız olan kişi size kendini net olarak ifade edemez ve siz ona ne verirseniz onunla yetinmek zorunda kalır.
Gözlükle ilgili yaşadığı sorunu anlatamaz bunun yerine gözlüğü takmamayı tercih edebilir. Taksa bile yanlış seçilmiş bir gözlük yüzünden istenmeyen sorunlar oluşabilir. Yine yanlış gözlük seçimleri nedeni ile görüş kalitesi ve bununla birlikte yaşam kalitesi de etkilenir.
Çocuğunuz sürekli olarak gözlük kullanmak durumunda ise öncelikle ona bu durumu sevdirmeniz gerekiyor. Bazı çocuklar gözlük kullanmaya çok hevesli olsa da genel olarak çocuklar gözlük kullanmayı pek sevmezler. Bu durum biraz da yaş grubu ile değişkenlik gösterebilir.
Çocuklarda gözlük seçimi konusunu yaş gruplarına göre anlatmaya çalışacağım. Çerçeve seçiminden önce tüm yaş grubu için ortak olan bazı kuralları sıralamakta fayda var. Aşağıdaki maddeler her yaştan çocuk için geçerli olup öncelikle dikkat edilmesi gereken konulardır.
- Pahalı gözlük en iyi gözlük değildir. Burada önemli olan kullanışlı ve yüzüne uygun olmasıdır.
- Büyüyünce de takar diye bir mantık gözlük için kabul edilemez. Gözlük, çocuğun yüzüne ne büyük ne de küçük olmamalıdır.
- Gözlük burnuna tam oturmalıdır. Eğer, köprü dediğimiz, burun üstüne gelen kısım dar olursa burna zarar verebilir. Geniş olursa da yüzde durması zor olur.
- Gözlük camları kirpiklerine değmemelidir.
- Gözlüğün terminal denilen ve kulağı saran kısmı aşırı baskı yapmamalıdır.
- Çerçevenin üst kısmı kaş ile paralel olmalı ve ne çok aşağıda ne de kaşın çok üstünde olmamalıdır.
- Göz, mümkün olduğu kadar çerçevenin ortasında kalmalıdır.
- Çerçeve şakak kısımlarından aşırı baskı yapmamalıdır.
Bu saydığım kurallara her yaş grubunda dikkat edilmesi gerekmektedir. Bundan sonraki bölümde de yaş gruplarına göre model seçimi hakkında tavsiyeler vereceğim.
Yazı İçeriği
Bebeklerde gözlük seçimi
Bebeklik döneminde kullanılan gözlükler genelde lastikle bağlı ve kafada sabit duran modellerdir. Burada önemli olan bebeğin istekleri değil gözlüğün yüzde durması olduğu için bu tarz gözlükler tercih edilir. Kulak kepçesini tamamen saran kanca şeklinde terminale sahip modeller de tercih edilebilir.
Bu gözlükler antialerjenik malzemelerden üretilir ve yumuşak yapıdadır. Gelişim çağında olan bebeklerde özellikle burun yapısına uygun çerçeve seçimi çok önemlidir. Yanlış çerçeve seçimi bebeğin burun yapısına zarar verebilir. Güvenilir ve bu konuda uzman optik mağazalardan alışveriş yapmanızı öneririm. Doktorunuzun önerebileceği markalar da olabilir.
Üç yaş ve üzeri çocuklarda gözlük seçimi
Bebeklik dönemini yavaş yavaş geride bırakan çocuğunuzun artık bazı kişilik özellikleri gelişmeye başlıyor demektir. Bu dönemde gözlük kullanmaya başlayacak çocuklarda gözlüğü kabul ettirmek zorlaşmaya başlar. Burada ebeveynlere düşen görev çocuğu cesaretlendirmektir.
Çerçeve seçimine beraber karar vermek, onun istediği ve sevdiği renk üzerinde yoğunlaşmak ya da sevdiği bir çizgi film karakterinin olduğu çerçeveleri seçmek işe yarayabilir. Bu noktada kendimde deneyerek işe yaradığını gördüğüm bir tavsiye daha vermek istiyorum.
Herhangi bir kırma kusurunuz olmasa bile kendiniz için de bir gözlük alarak çocuğunuzu motive edebilirsiniz. Her şeyden önce kendiniz gözlük kullanmanın bir eksiklik olmadığını ve gayet doğal bir durum olduğunu kabullenmeniz ve bunu çocuğunuza da aktarabilmeniz gerekiyor.
Bu yaş grubundaki çocuklarda lastikli modellere devam edilebileceği gibi yine kulağı saran modeller de kullanılabilir. Bunların yanında asetat (kemik), plastik enjeksiyon, TR90 ve paslanmaz çelik çerçeveler de tercih edilebilir.
Bunların arasında en çok önerdiklerim ise plastik ve tr90 malzemelerden üretilen çerçeveler olacaktır. Bu çerçeveler çok hafiftir, cilde zarar vermeyen doğal malzemelerden üretilir ve yumuşak olduğu için de burun ve şakaklara baskı yapmaz.
Aynı zamanda ekonomik olmaları da ekstra bir avantajdır. Yine son dönemde çocuk gözlüklerinde titanyum malzemeler de kullanılmaya başlandı. Bu gözlükler de çok hafif ve anti alerjenik yapıda olduğu için tercih edilebilir.
Titanyum çerçeveler eğilip bükülme konusunda da dirençli gözlüklerdir. Esnek menteşeli gözlükler özellikle asetat çerçeve grubunda şakaklardaki baskıyı azaltacağı için tercih edilebilir.
Ham madde olarak önerilerimizi yaptıktan sonra çerçeve modeli seçimine geçebiliriz. Bu yaş grubunda benim önerim yuvarlak modeller olacaktır.
Yuvarlak model gözlükler, geniş görüş alanı sunduğu ve her yüz tipine uygun olduğu için ilk önerdiğim model olacak. Eğer çocuğunuz yuvarlak ve geniş yüz yapısına sahipse yüksek ve köşeli çerçevelerde tercih edilebilir. Burada önemli olan yukarıda saydığım genel kurallara uygun çerçeveyi seçmek.
Okul çağındaki çocuklarda gözlük seçimi
Çocuk gözlüklerinde kullanılan ham maddeler her yaş grubunda bulunabilir. Plastik, Tr90, Titanyum, asetat, nikel ham maddeler hemen her boyutta üretimi olan gözlüklerdir. Yukarıda bahsettiğim genel kurallara uygun olarak bu yaş grubu için de gözlük seçimi yapılmalıdır.
Okul çağı dönemi, çocuğunuzun daha sosyal olduğu ve aktif olarak hayatın içine girdiği bir dönemdir. Bu yaştan sonra çocuğunuzun gözlüğü kabullenmesi ve onunla yaşamayı öğrenmesi çok önemlidir.
Gözlük kullanmayı sevdirmek için çocuğunuzun isteklerine kulak vermelisiniz. Gözlük seçimi yaparken onunla ortak hareket etmeli ve fikrini almalısınız.
Eğer gözlük kullanan bir arkadaşı varsa onun kullandığı modeli örnek gösterebilirsiniz. Sevdiği renkleri tercih etmesine izin vermelisiniz. Bütün bunları yaparken de gözlüğün anatomik uygunluğunu göz ardı etmemeniz gerekiyor.
Bu yaşlarda çocuklar oldukça fazla hareketli olduğu için gözlükleri de mümkün olan en uygun anatomik yapıda olmalıdır. Eğer yüze uygun bir gözlük seçilir ve doğru ayarlamalar yapılırsa çocuk takla atsa bile gözlüğü düşmeyecektir. Her türlü felaket senaryolarına karşı çocuğunuzun mutlaka bir yedek gözlüğü olmasını da tavsiye ederim.
Bu dönem çocuk gözlüklerinde de yine yuvarlak modeller tercih edilebilir. Yüz yapıları daha da geliştiği için artık köşeli modellerde tercih edilebilir.
Esnek menteşeli gözlükler en çok bu yaş grubundaki çocuklarda önemlidir. Çünkü bir çok modelin çerçeve kısmı yeterli gelse de şakaklardan dar olabiliyor.
Bu durumda da esnek menteşe konfor açısından oldukça faydalı oluyor. Esnek menteşe olmayan modeller için de esnek saplar aynı konforu sağlayacaktır.
12 yaş üzeri çocuk gözlükleri
12-15 yaş aralığı, çocuk gözlükleri için en zor model bulunan gruptur. Özellikle bu yaş grubundaki çocuklar çok zor gözlük beğenir. Daha alt yaş grubuna hitap eden parlak pembe, mavi, turuncu gibi çerçeve renklerini artık istemezler.
Yetişkinler için olan gözlüklere daha fazla yönelirler. Burada da yüzüne uygun olmama durumu ortaya çıkar. Son dönemde, özellikle Harry Potter filminden sonra yuvarlak model çerçeveler bu yaş grubu arasında çok popüler olmaya başladı. Yuvarlak çerçevelerin ince metal olanları yerine plastik olanları bu yaş grubu için tercih edilebilir.
15 yaş ve üzeri çocuklar için çerçeve seçimi
15 yaşından sonra yüzün fizyolojik yapısı yetişkin yüz yapısına oldukça yakın bir duruma gelir. Bu nedenle artık yetişkin gözlük modelleri grubundan model tercihi yapılabilir.
Bu yaşlarda artık kendine ait zevkler ve renkler oluştuğu için çerçeve seçiminde zaten size çok fazla ihtiyacı olmayacaktır. Bu yaş grubu çocuklarda yuvarlak çerçeveleri oldukça fazla tercih etmektedir. Metal ince yapılı olanlarda artık tercih edilebilir.
Çocuklarda gözlük seçimi konusunu burada bitiriyorum. Çocuğunuz için gözlük alma durumu ortaya çıktı ve bir gözlükçüye gittiğiniz zaman size yukarıda anlattığım detayların tamamını anlatan ve uygulamaya çalışan bir yerden alışveriş yapın. Yazı altından da yorum yaparak sorularınızı yöneltebilirsiniz.
merhaba evet bebek ve çocuk göz muayanesi için en iyi çocuk göz hekimlerinden biri Yeditepe üniversitesinde Prof.Dr Şule Ziylan ve Nişantaşında muayanesi olan Prof.Dr.Hüseyin Yetik gerçekten iki doktorda çok başarılı bebeklerinizi veya çocuklarınızı gözü kapalı emanet edebilirsiniz dersem yerinde olur.Ve ayrıca muayene sonrasındaki önerilerinide dikkate alın bize muayene sonrasında gözlük muayenesi yaptı gözlük yazdı Prof.Dr.Hüseyin Yetik hocamız ve nino flex glassses diye bir gözlük markası önerdi en iyi bebek ve çocuk gözlük markası mutlaka alın diyince bizde araştırdık nerede satılıyor diye bulduk ninoflex glasses marka bir gözlük aldık o kadar rahatki çocuğum kullanımı kolay silikon burunluk hangi şehirde olursanız olun mutlaka nino flex glasses gözlükten arayın bulun en iyi bebek ve çocuk gözlükleri markası bence biz istanbulda ck optik diye bir mağaza var caddebostanda orada bebek ve çocuk gözlükleri bölümü yapmışlar önem vererek güleryüzlü kişiler işletmecileri orayı herkese önerebilirim deneyimli olduğumu düşünüyorum bu konuda çok doktorlar gezdik gördük ama önerilerimi dikkate alın pişman olmazsınız iyi günler sağlıklar diliyorum.