Bebeklerde Göz Sağlığı

çocuklarda göz hastalıkları
Bebeklerde göz sağlığı

Bebeklerde, şaşılık dışındaki göz hastalıklarının doğumdan sonra ve ileri yaşlarda ortaya çıktığı düşünülse de bir çok göz hastalığı doğuştan itibaren oluşabilir. Göz hastalıkları ve kırma kusurları büyük oranda  genetik yatkınlık nedeni ile ortaya çıkar. Bu nedenle ailede bu tarz sorunlar yaşayan birisi varsa bebekler için erken teşhis oldukça önemlidir.

Bebeklerde doğumdan sonra ve 6. aylarda göz muayenesi yaptırmak oldukça önemlidir. Bu dönemde yapılacak muayene sayesinde ileriye dönük kalıcı göz hasarları ve görme kayıpları konusunda erken müdahale hayati önem taşır.

Bebeklerde oluşabilecek bazı göz hastalıkları 

Prematüre Retinopatisi (ROP)

Prematüre bebeklerde en büyük problemlerden birisi de prematüre retinopatisidir. Bu bebeklerde gözler normalden daha az gelişmiş olabiliyor. Aslında burada gelişmeyen gözden daha ziyade, retinayı besleyen kan damarlarıdır. Bu kan damarları doğumdan sonra da yeterince gelişemezse göz içinde ciddi hasarlara yol açabiliyor ve kalıcı körlüğe neden olabiliyor. Prematüre bebeklerde bu damar yapısının gelişimi takip edilmeli ve gerekirse müdahale edilmelidir. 

Üst Göz Kapağı Düşüklüğü

Genellikle yaşlı insanlarda görülen ve gözlerin biri ya da ikisinin göz kapağının sarkık olması durumudur. Göz kapağını kaldıran kasların doğru gelişememesi durumunda bebeklerde de görülebilmektedir. Bu durum müdahale edilmezse göz tembelliğine neden olabildiği için önemlidir.

Gözyaşı Kanalları Tıkanıklığı

Gözlerimizde ikisi altta ikisi üstte olmak üzere 4 adet gözyaşı kanalı bulunmaktadır. Yenidoğan bebeklerde bu kanallardan biri ya da bir kaçı doğuştan tıkalı olabilir. Bu durum gözde enfeksiyon oluşması gibi sorunlara neden olabilir. Bunun için bazı ilaçlar kullanılabilir.  Genellikle 1 yaşına kadar kendiliğinden açılan bu kanallar doğal yollardan açılmadığı takdirde ameliyat edilebilir.

Göz Enfeksiyonları

Özellikle normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde, annenin doğum kanalında bulunan bakterilere maruz kalma nedeni ile konjoktivit gelişebiliyor. Bu nedenle normal doğum ile dünyaya gelen bebeklere antibiyotik damla ve merhem uygulanıyor.

Göz Tansiyonu (Glokom)

Göz tansiyonu genellikle yetişkinlerde görülse de çocuklarda hatta bebeklerde de bile ortaya çıkabiliyor. Normalden daha büyük göz, gözler arasındaki orantısız büyüklük ve gözün renkli kısmındaki büyüme göz tansiyonu belirtisi olabilir. Genellikle ilaç tedavisi ile düzeltilen bir durumdur.

Glokom ile ilgili detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Çocukluk Kataraktı

Katarakt toplum arasında yaşlı hastalığı olarak bilinse de bebeklerde de görülebiliyor. Bu katarakt türünde müdahale edilmezse göz tembelliği kaçınılmaz oluyor. Bebeklerde de yetişkinlerde olduğu gibi cerrahi müdahale ile sertleşmiş lens çıkarılarak yapay lensle değiştiriliyor.

Katarakt ile ilgili detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz. 

Bu hastalıkların erken teşhisi ileriye dönük kalıcı görme sorunları olmaması adına önemlidir. Bunların yanında bebeğinizde aşağıdaki durumlardan birini görmeniz durumunda göz hekimine başvurmanızda fayda vardır.

  • Gözlerinde akıntı, sulanma ve kızarıklık varsa 
  • Göz beyazında bulanıklık varsa 
  • Gözleri normalden büyükse veya ikisi arasında büyüklük farkı varsa 
  • Resimlerde göz bebekleri kırmızı yerine beyaz/sarı yansıma yapıyorsa
  • Gözlerin senkronize hareketleri kaybolmuşsa 
  • Işığa bakarken bir gözünü kısıyorsa 

Bebeklerde kırma kusurları: miyop, hipermetrop ve astigmat da erken teşhis edilip önlem alınırsa öğrenme güçlüğü gibi sorunlar açısından faydalı olacaktır. 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*