Glokom Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

glokom göz tansiyonu




Glokom Nedir ? Glokom Belirtileri Nelerdir ? Glokom tanısı ve tedavisi nasıl yapılır ?

Glokom nedir
Glokom Nedir ? Glokom Belirtileri Nelerdir?

Glokom Nedir ?

Glokom, çok sinsi ilerleyen ve geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilen bir göz hastalığıdır.  Glokom, göz içi basıncının artması ile görme sinirlerinin zarar görmesidir.

Kornea ile mercek arasında siliyer kaslar tarafından salgılanan ”humör aköz” sıvısı göz içi basıncı ayarlar. Bu sıvı belirli kanallar vasıtasıyla sürekli bir devir daim halindedir.

İşte bu sıvının göz içinden çıkmaması durumunda basınç yükselir ve bu duruma glokom denir. Göz tansiyonu olarak da bilinen bu hastalık kalp krizi gibi aniden gelişen bir durumdur.

Glokom Belirtileri

Glokom, genellikle belirti vermeyen çok ileri safhalarda görme alanının daralması, görme kaybı gibi sonuçlar doğuran bir göz hastalığıdır.

Ailesinde göz tansiyonu olan kişiler 6 kat daha fazla risk altındadır. Bu nedenle en geç yılda 1 kere doktor muayenesi şarttır.

Bunun dışında her hangi bir görme kusuru olmayan kişilerin de 2 yılda bir göz kontrolü yaptırmasında fayda vardır. 

Yükselen göz tansiyonu glokom belirtisi olabilirken bazı glokom türleri normal göz basıncında da oluşabilmektedir. Bu yüzden sadece göz tansiyonu ölçtürmek yeterli olmayabilir.

Risk Grupları

Glokom hastalığı için risk gruplarını sıralayacak olursak;

  • Ailesinde glokom hastalığı olanlar.
  • Dar açılı glokom türünde hipermetrop olan kişiler.
  • Her yaş grubunda görülen glokom türleri olsa da 45 yaş üstü görülme sıklığı daha fazladır.
  • Miyoplarda
  • Şeker hastalarında
  • Uzun süreli kortizon kullanımında risk artmaktadır.

Burada saydığım risk gruplarında bulunan kişilerin en geç yılda 1 kere göz muayenesi olmaları önemlidir.

Glokom Teşhisi ve Tedavisi

Glokom teşhisi genellikle göz içi basıncının ölçülmesi sonucunda yapılır. Basınç yüksekliği genellikle glokom varlığını gösterir.

Bazı durumlarda göz içi basınç normal olduğu halde yine de glokom oluşabilir. Bunun için detaylı göz muayenesi yapılmalıdır.

Glokom tedavisinde genel amaç göz tansiyonunu düşürmektir. Göz tansiyonunu düşürmek için bazı damlalar kullanılır. Bu damlaların bazıları  göz içi sıvısının çıkış miktarını arttırmak bazıları da sıvı girişini azaltmak için kullanılır.

Bu damlaların işe yaramadığı durumlarda cerrahi ve lazer uygulamaları yapılabilmektedir. Ancak tedavinin başlangıcındaki sinir tahribatı onarılamamaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere glokom geri dönüşü olmayan bir hastalıktır.

Glokom hiç bir belirti vermeyen ve kalıcı görme kayıpları gibi ağır sonuçlar doğuran sinsi bir hastalıktır. Özellikle ailesinde glokom hastalığı olan kişiler yılda 1, gözünde kırma kusuru bulunan kişiler en geç 2 yılda bir, her hangi bir göz problemi olmayan kişilerde 3 yılda bir göz muayenesine gitmelidir.

Not: Burada anlatılan belirtiler ve tedaviler hastalıkla ilgili olarak genel durumlardır ve bilgilendirme amaçlıdır. Kesin teşhis ve tedavi uzman doktor tarafından yapılmalıdır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*