Özellikle 40 yaşından sonra sıkça görülen göz tansiyonu, erken evrede herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerliyor.
Göz tansiyonu belirti vermeyen ve geri dönüşü olmayan kalıcı körlüğe neden olabilen bir göz hastalığıdır. Eğer erken evrede teşhis edilirse ilaç ve cerrahi yöntemlerle etkili şekilde tedavi edilebiliyor.
Hastalığın ilk bulguları genellikle 40 yaş üstündeki bireylerde ortaya çıkmaya başlıyor. Göz tansiyonu için en önemli risk faktörü , ailede glokom öyküsü bulunmasıdır. Bir çok göz hastalığında olduğu gibi göz tansiyonu için de kalıtsal yatkınlık son derece fazladır.
Kalıtsal yatkınlık yanı sıra diyabet ve tansiyon hastalarında da glokoma yakalanma riski fazladır. 40 yaş üstünde yılda bir kez göz muayenesi olmak oldukça önemlidir.
Glokom , göz tansiyonu olarak bilinse de sadece göz tansiyonu ölçülmesi bu hastalık için yeterli değildir. Çünkü glokomun sinsi ilerleyen ve göz tansiyonunu yükseltmeyen türleri de vardır.
Göz arkası görme sinirindeki çukurluk ve incelme oranlarına dikkatli bakmak gerekir. Muayenede kornea tabakasının kalınlığına da bakmak gerekir.
Tanı için ayrıca periferik görme alanında daralmayı değerlendirmek için bilgisayarlı bir görme alanı testi ve OCT cihazı ile görme siniri analizi yapmak gerekmektedir.
Glokomda , göz tansiyonunu çok yüksek değerlerde olmayan durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu ilaçlarla göz tansiyonu normal sınırlara çekilmeye çalışılır.
Göz tansiyonunun ilaç tedavisi ile düşmediği durumlarda ise cerrahi müdahale yapılmaktadır.
Göz tansiyonu eğer erken teşhis edilmezse geri dönüşü olmayan kalıcı körlüğe neden olabilen bir hastalıktır. Glokom dışında sarı nokta gibi diğer ciddi hastalıkların da erken teşhisi için yılda bir kez göz muayenesi olmak önemlidir.
- Astigmat Nedir ? Astigmat Belirtileri
- Gözlük Camı Fiyatları
- Miyop Küresel Sorun Haline Geldi !
- Astigmat nasıl görür ?
- Stres ve Görme Bozuklukları
- Mavi ışıktan neden korunmalıyız ?
- Nistagmus nedir ? Belirtileri ve tedavisi
- Göz ovuşturma ve zararları
- ”Koronavirüs riskini azaltmak için Lens yerine gözlük kullanın”
- Gözlük Koronavirüs için bariyer olabilir
Bir yanıt bırakın