Last updated on 30/03/2020
Hipermetrop nedir ? Hipermetrop belirtileri nelerdir? Hipermetrop tedavisi ve hipermetrop için gözlük kullanımı…
Hipermetrop nedir
Hipermetropi halk arasında yakını görememek olarak adlandırılsa da aslında miyop gibi uzak görme kusurudur. Burada bahsedilen uzak kavramı ise 40 cm den 5-6 metreye kadar olan bölgedir.
Kişi uzaktaki nesneleri rahatlıkla görürken 1-2 metre mesafede bulunan nesneleri bulanık olarak görür. Hipermetrop, yakın görme kusuru olan ve 40 yaşından sonra ortaya çıkan presbiyopiden farklı bir durumdur.

Hipermetrop Nedenleri
Hipermetropi genellikle kalıtsal bir kırma kusurudur. Doğuştan itibaren başlayabilir ya da gelişim çağında ortaya çıkabilir.
Hipermetrop nedenleri olarak
- Gözün ön arka çapının normalden daha küçük olması. Yani göz küresinin normalden küçük olması
- Gözün kırıcı ortamlarının normalden daha fazla ışık kırması
- Korneanın çok düz olması
- Göz lensinin kırma gücünün az olması
- Genetik faktörler
Hipermetrop Belirtileri
Hipermetrop doğuştan gelme olasılığı yüksek bir kırma kusuru olduğu için anne yada babası hipermetrop olan çocuklar küçük yaşlarda muayene edilmelidir.
Okul öncesi dönemde muayene edilmeyen çocuklar genellikle okul çağına gelince bu durumdan şikayetçi olmakta ve muayene sonucunda teşhis konulmaktadır. Yetişkin insanlar için de belirtiler
- Göz çevresindeki kaslarda ağrı
- Yakındaki nesnelere bakarken gözleri şaşı yapma
- Yakındaki nesneleri bulanık görme
- Özellikle bilgisayar da çizim yapmak gibi uzun ve yorucu işlerden sonra gözde batma hissi ve baş ağrısı
Hipermetrop Tedavisi
Hipermetrop Tedavisi diğer kırma kusurlarında olduğu gibi gözlük ve lenslerle geçici olarak tedavi edilebilir. Bunun yanında lazer tedaviside mümkündür.
Ancak kişinin lazer için elverişli olması gerekmektedir. Keratokonus gibi kornea rahatsızlığı olan kişiler, numarası son 1 yıl içinde değişim gösterenler ve 18 yaşından küçükler için lazer tedavisi uygulanmaz.
Gözlük ile tedavide ince kenarlı (Konveks) mercekler kullanılır. Bu mercekler büyütücü etkiye sahiptir. Gözü, dışarıdan bakan kişilere olduğundan daha büyük gösterir. Bunu kısmen engellemek için inceltilmiş camlar tercih edilebilir. Reçetede (+) işareti ile gösterilir. Numara büyüdükçe camın orta kalınlığı ve ağırlığı da artar.
Çocuklarda hipermetropi
Çocuklarda hipermetropun anlaşılması zordur. Ama bazı durumları gözlemleyerek tedbir alınabilir. Bunlardan bazıları;
Yakın mesafedeki nesnelerle yapılan aktivitelerde gözlerde kayma veya şaşılık olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Televizyonu çok yakından izleme, yakın mesafe gerektiren faaliyetlerde ve yakın mesafedeki nesnelerle uğraşılarda görülen sakarlık hipermetrobun belirtileri olabilir.
Hipermetrop öğrenme güçlüğüne neden olabilir. Tek gözde görülen hipermetropinin aile tarafından fark edilmesi daha zordur. Tedavi edilmeyen hipermetrop çocuklarda göz tembelliğine ya da şaşılığa yol açabilir. Uzman bir doktora başvurarak, muayene ettirilmelidir.
Hipermetrop ile ilgili olarak genel manada bilgi vermeye çalıştım. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi yorum yaparak sorabilirsiniz.
İlk Yorumu Siz Yapın