Gözde arpacık , nedenleri belirtileri ve tedavisi

Gözde arpacık nedir




Gözde arpacık nedir ? Arpacık türleri nelerdir ? Arpacık belirtisi ve tedavisi nasıl yapılır ? Bu sorulara yanıt vermeye çalışacağız ?

Önemli not: Bu yazıda anlatılanlar arpacık ile ilgili genel kavramlardır. Teşhis ve tedavi için mutlaka bir göz doktoruna muayene olunması gerekmektedir.

Gözde arpacık , göz kapaklarında, bazen kenarlarda bazen de iç kısımda meydana gelen , yumuşak, kırmızı şişkinliğe neden olan lokalize göz kapağı enfeksiyonudur.

Gözde arpacık çeşitleri

Gözde arpacık hakkında bilinmesi gerekenler

1-) İlk bulgular kızarıklık, ağrı, şişkinlik ve hassasiyettir.

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra sivilce şeklinde bir yapı gelişir. Bu bazen küçük bir alanda bazen de tüm göz kapağında şişliğe neden olur.

2-) Arpacık genellikle görme problemlerine neden olmaz.

3-) Gözde arpacığa stafilokok bakterileri neden olur.

Bu bakteri burun içinde bulunur. Önce burnunuzu sonra gözünüzü ovuşturduğunuz zaman kolayca göze geçer. Bu nedenle göz ovuşturma oldukça riskli bir harekettir.

4-) Arpacık bulaşıcıdır.

Her insanın vücudunda arpacık olmasına neden olabilecek bakteriler vardır. Ancak yine de bu hastalık dışarıdan kolayca bulaşabilir. Gözde arpacık olan kişi yastık, çarşaf, havlu gibi eşyalarını kimseyle paylaşmamalıdır.

5-) Çoğu arpacık birkaç gün içinde iyileşir.

Arpacık üzerine günde 3-4 kez 10-15 dakika boyunca sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Bu arpacığı sivilce haline getirecek ve daha sonra kurutacaktır. Bunun yanında doktorun önereceği göz damlaları da çok hızlı sonuç verecektir.

6-) Arpacık kesinlikle patlatılmamalıdır.

Arpacık bir sivilce değildir. Bu nedenle kesinlikle patlatılmamalıdır. Aslında sivilce de patlatılmaz ama bu duruma göre daha az zararlı olduğu için bu örneği veriyorum.

Göz kapağının iç kısmında meydana gelen arpacık durumunda doktor bunun içini boşaltabilir. Sürekli tekrarlayan arpacıklarda antibiyotikli kremler uygulanabilir.

7-) Arpacık diğer göz sorunlarını da beraberinde getirebilir.

Arpacık olan gözde sık sık sulanma , ışığa karşı hassasiyet ve cisim varmış hissi olabilir.

Arpacık tedavisi ile ilgili yazımı da buradan okuyabilirsiniz.

Şalazyon ve arpacık

Göz kapaklarında meydana gelen ve buradaki yağ bezlerinin salgılandığı kanallarda oluşan tıkanıklık sonucu gelişen yağ birikintilerine şalazyon denir.

Şalazyon ve arpacık çoğu zaman karıştırılır. Şalazyon ilk başlarda arpacık gibi belirti vermesine rağmen zamanla sertleşerek tomurcuk haline gelir.

Şalazyon için arpacık ile aynı tedavi uygulanabilir. Ancak 1-2 ay süren şalazyon durumlarında doktor müdahalesi gerekecektir.

Diğer Göz Çevresi Lezyonları

Xanthelasma

Bir cilt rahatsızlığı olan bu durum göz kapağında veya gözün etrafında oluşabilen sarı plaklar şeklinde görülen deri lezyonlarıdır.

Deri yüzeyinde kolesterol gibi bazı yağların birikmesinden kaynaklanır. Genellikle yüksek kolesterol durumlarında ortaya çıkar.

Göz ile ilgili bir sorun yaratmaz kolesterol açısından dikkate alınmalıdır.Müdahale edilmeyebilir. Kozmetik kaygı ile estetik operasyonla alınabilir.

Xanthelasma örneği

Milia

Süt lekeleri olarak da bilinen bu yapılar genellikle bebeklerde görülür. Göz çevresinde derinin en üst tabakasında meydana gelir.

Ölü cilt hücreleri normal olarak kabarmadığında ve ter bezinin veya saç folikülünün tabanında tutulduğunda, beyaz başa benzer bir kabarık “iğne ucu” yumru oluşturur. Bu yapıya milia denir.

Bebeklerde görülür ve genelde 1-2 hafta içinde yok olur. Yetişkinlerde meydan gelirse müdahale gerekebilir.

Yetişkinlerde Milia ( Süt lekesi)

Arpacık hakkında genel olarak bilinmesi gerekenleri anlatmaya çalıştım. Burada yazan bilgiler teşhis ve tedavi amaçlı değildir. Kesin teşhis ve tedavi için kesinlikle uzman göz doktoruna muayene olunması gerekir.




İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*