Multifokal Kontakt Lensler

Multifokal kontakt lensler , 40 yaşından sonra ortaya çıkan ve yakını net görememe durumu olan presbiyopide kullanılır.

Hali hazırda uzak numaraları için lens kullanan kişiler yakını net görememeye başladığı zaman, lens üzeri okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalıyordu.

Bu durum zaten gözlük kullanmak istemediği için lens kullanan kişiler için oldukça can sıkıcı bir hal alıyor ve uzun yıllar lens kullanan kişiler de genellikle bu safhada kontakt lens kullanmayı bırakıyordu.

Aynı durum gözlük kullanıcıları için olduğu zaman iki gözlük kullanmak yerine tek gözlükte progresif camlarla bu sıkıntı çözülebiliyor.

multifokal kontakt lensler

Son yıllarda gelişen lens teknolojisi ile uzak, yakın ve orta mesafelerde net görüş için multifokal kontakt lensler de üretilmeye başladı.

Çalışma mantığı olarak da aynı gözlükte olduğu gibi alt taraftan yakın üst taraftan uzak ve ikisi arasındaki mesafelerde de orta alan görüşü sağlayan lenslerdir.

Uzak numara seçenekleri +6,00 ve -8,00 aralığındadır. (Bu rakamlar firmaya göre değişkenlik gösterebilir.) Yakın numaraları ise diyoptri olarak değil aralık olarak bulunur.

Bu lenslerde Low , Med ve High adisyon seçenekleri bulunmaktadır. Low +2,00 numaraya kadar Med +2,00 +3,00 aralığında High ise +3,00 ve üzeri adisyonlarda kullanılır. Yakın için +1,00 ihtiyacı olan kişi ile +2,00 numara ihtiyacı olan kişi aynı lensi kullanmak zorundadır.

Bu lenslerin çalışma mekanizmaları ile ilgili olarak daha detaylı yazıyı buradan okuyabilirsiniz. (İngilizce içeriktir)

Multifokal Kontakt Lens Çeşitleri

Multiokal kontakt lensler diğer lensler gibi silikon hidrojel, hidrojel ve RGP (Gaz geçirgen) formlarında üretiliyor. Hatta RGP kadar yüksek gaz geçirgenliğine sahip ve silikon lensler kadar konforlu hibrit lenslerde mevcut.

Şu anda yerli piyasada en çok silikon hidrojel olan aylık kullanım seçenekleri tercih ediliyor.

Multifokal kontakt lensler günlük ve aylık lensler olarak satılmaktadır. Aylık olanlar her gün çıkarılarak 1 ay sonunda değiştirilen, günlük olanlar ise her gün çıkarılıp yenisi ile değiştirilen lenslerdir.

Faydaları ve zararları

Kontakt lensleri genel olarak, uzun süre kullanımı ile ilgili zararlarından dolayı çok önermiyorum. Ancak yine de kullanıcısına sağladığı fayda ve zararları sıralayayım.

FAYDALARI

  • İki gözlük ya da lens üzeri gözlük kullanımı derdine son verir.
  • Orta mesafe görüşü de sağladığı için ekstra görüş konforu sağlar.
  • Numaralar arası geçiş yumuşak olduğu için gözü daha az yorar.

ZARARLARI

  • İlk başlarda progresif gözlük camlarında olduğu gibi baş dönmesi ve bulanık görmeye neden olabilir.
  • Yakın okuma mesafesinde numara tam verimli olmayabilir.
  • Tüm kontakt lenslerde olduğu gibi kalıcı kornea hasarlarına sebebiyet verebilir.

Multifokal Kontakt Lens Fiyatları

Multifokal kontakt lensler normal lenslere oranla 2 hatta 3 kat daha pahalıdır.

Aylık olanları 250-300 tl aralığında satılmaktadır. Bu fiyat altılı kutu içindir. Göz numaralarınız farklı ise 2 kutu almanız gerekiyor.

Yıllık olarak değerlendirirsek solüsyon vs masraflarla 1000-1500 tl arasında bir maliyeti vardır.

Günlük multifokal kontakt lensler de bulunmaktadır. Aktif olarak her gün bu lensleri kullanan kişiler için çok daha yüksek rakamlara ulaşmaktadır.

Piyasada 30 ‘ lu günlük multfokal kontakt lens fiyatı 200 tl civarındadır.

Bu lensler hiç bir gözlükçüde hazır olarak bulunmaz. Nereden alırsanız alın önceden sipariş vermeniz gerekmektedir. Eğer tedarikçi firmanın stoğunda bulunmuyorsa yurt dışından gelmesini beklemek zorundasınız.

Bazı göz doktorları bu lenslerin denemelerini verebiliyor. Eğer kullanmak veya en azından denemek isterseniz doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Türkiye’ de yasalar gereği reçetesiz kontakt lens satışı yasaktır.

    İlk yorum yapan olun

    Bir yanıt bırakın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


    *