Sarı nokta hastalığı nedir ? Sarı nokta hastalığı nedenleri nelerdir ? Makula dejenerasyonu nedir ? Nasıl tedavi edilir ?
Makula, gözün retina tabakasında bulunan ve görme sinirlerinin en yoğun olarak bulunduğu , keskin görmeden sorumlu bölgedir.
Bu bölgede oluşan tahribatlar veya retina üzerinde oluşan damar yapılanmaları makula dejenerasyonu olarak adlandırılır. Bu bölgenin rengi sarı olduğu için halk arasında da ” Sarı nokta hastalığı” olarak bilinir.
Yazı İçeriği
Sarı Nokta Hastalığı Nedenleri
Sarı nokta hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hemen her göz hastalığında olduğu gibi kalıtsal durumlar ve yaşlılık ilk nedenlerdendir.
Ailesinde sarı nokta hastalığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Bunun yanında yaşa bağlı olarak da görülme sıklığı artmaktadır.
Hastalığa yakalananlardan, 50 yaş altı kişilerde %2-3, 50-70 yaş arasında %30 ve daha yüksek yaşlarda %60 oranında görülme sıklığı tespit edilmiştir.
Yaş ve genetik yatkınlık dışında, uv ve sigara kullanımınında hastalığı tetiklediği saptanmıştır.
Uv ışınlarına daha fazla maruz kalan sıcak iklim insanlarında sarı nokta hastalığı görülme sıklığı daha fazla olduğu da tespitler arasında. Bu nedenle her yaşta uv korumalı bir güneş gözlüğü kullanımı önemlidir.
Sarı Nokta Hastalığı Çeşitleri
Makula dejenerasyonu iki farklı şekilde gelişmektedir.
Kuru Tip Makula Dejenerasyonu
En sık görülen makula dejenerasyonu tipidir. %90 oranında sarı nokta hastalıkları kuru tip olarak gelişir. Bu türde retina tabakasında drusen adı verilen metabolik artıklardan oluşan lezyonlar gelişir.
Bu hastalık tipinde görme alanı zayıflaması yaşanır ancak belirgin kayıp ve körlük yaşanmaz. Bazı durumlarda ise kuru tip hastalığı, yaş tip makula dejenerasyonuna dönüşebilmektedir.
Bu durumlarda görme alanında ciddi azalma ve körlük yaşanabilmektedir.
Yaş Tip Makula Dejenrasyonu
Yaş tipi makula dejenerasyonu %10 oranında görülen sarı nokta hastalığı türüdür. Bu tipte ilk olarak retina tabakasının altında anormal bir damar yumağı oluşmaktadır.
Bu damar yumağı ilerleyen durumlarda retinanın altını kaplayarak ödem oluşturmakta ve kanama meydana gelmektedir. Yaş tip makula dejenerasyonunda görme alanında ciddi azalma ve görme kaybı gelişebilmektedir.
Sarı Nokta Belirtileri
Sarı nokta hastalığının belirtileri genel olarak bir çok retina hastalığı ile benzerlik gösterdiği için kesin bir belirti vermek oldukça zordur. Genellikle görme düzeyinde azalma, düzensiz görme ve görmede kırılma gibi belirtiler görülebiliyor.
Dediğim gibi bu belirtiler daha farklı retina hastalıklarının nedeni de olabilir. Kırık görme düz cisimlerin eğik olarak görülmesi durumudur. Bu durum yaş tip makula dejenerasyonu belirtisi olup derhal bir göz hekimine başvurulması gerekmektedir.
Makula dejenerasyonu, uzman göz hekimi tarafından bir dizi tetkik ile teşhis edilmektedir. Kesin tanı koyulabilmesi için Göz anjiyosu ve retina tomografisi de uygulanmaktadır.
Sarı Nokta Tedavisi
Sarı nokta hastalığının oluşmasını engelleyecek bir tedavi henüz yoktur. Bununla birlikte yaş tip makula dejenerasyonuna dönüşmemesi için alınabilecek önlemler bulunmaktadır.
Hastalığın tespitinden sonra sigara kullanımı varsa kesinlikle bırakılmalıdır. Bunun yanında mutlaka uv koruyuculuğu olan bir güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Antioksidan desteği ile tedavi uygulandığı zaman yaş tipe dönüşme olasılığı da azalmaktadır.
Amsler Testi
Kuru tip makula dejenerasyonu olan kişilerin hastalığın ilerlemesini takip edebilmeleri amsler testi denilen uygulama yapılır. Bu test sayesinde hastalık çok fazla ilerlemeden müdahale edilme şansı olacaktır.
Sarı nokta hastalığı erken teşhis edildiği takdirde ilerlemesi durdurulabilen bir hastalıktır. Kesin bir tedavisi yoktur. Her yaşta güneş gözlüğü kullanımı bu hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır. Özellikle 50 yaşından sonra yılda 1 kere göz doktoruna gidilmesinde fayda vardır.
Not: Burada makula dejenerasyonu ya da sarı nokta hastalığı ile ilgili olarak genel bilgiler vermeye çalıştım. Burada hastalık ile ilgili paylaştığım belirti, tanı ve tedavi yöntemleri tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Asıl teşhis ve tedavi uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Sağlıklı görüşler.
- Astigmat Nedir ? Astigmat Belirtileri
- Gözlük Camı Fiyatları
- Miyop Küresel Sorun Haline Geldi !
- Astigmat nasıl görür ?
- Stres ve Görme Bozuklukları
- Mavi ışıktan neden korunmalıyız ?
- Nistagmus nedir ? Belirtileri ve tedavisi
- Göz ovuşturma ve zararları
- ”Koronavirüs riskini azaltmak için Lens yerine gözlük kullanın”
- Gözlük Koronavirüs için bariyer olabilir
Bir yanıt bırakın