Nistagmus nedir ? Nistagmus türleri nelerdir ? Nistagmus belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır ? Tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Nistagmus bir veya her iki gözde istemsiz titreme hareketinin var olmasıdır. Titreme yatay ve dikey eksenlerde olabileceği gibi torsiyonel (çapraz- dairesel) de olabilir. Panduler nistagmus göz salınımlarının her iki yöne eşit büyüklükte olduğu, sıçrayıcı “jerky” nistagmus ise gözün bir yöne doğru yavaş hareketini takiben aksi yöne doğru hızlı göz hareketinin geliştiği nistagmus tipidir.
Nistagmus, bir kişinin gözlerini herhangi bir nesne üzerinde sabit tutmasını imkansız hale getiren istemsiz tekrarlayan göz hareketlerini tanımlamak için kullanılan terimdir. Bu hareketler genellikle görme ve derinlik algısının azalmasına neden olur ve denge ve koordinasyonu etkileyebilir.
Nistagmus nedenleri
Nistagmus nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte en yaygın olarak doğum öncesinde (konjinental) veya erken çocukluk döneminde gelişen nörolojik bir problemden kaynaklanır.
Yaşamın ilerleyen dönemlerinde meydana gelen edinilmiş nistagmus, inme, multipl skleroz veya travma gibi başka bir durumun veya hastalığın belirtisi olabilir.
Bunların dışında nistagmus nedenleri olarak sıralayabileceğimiz durumlar da şunlardır.
- Katarakt
- Glokom (Göz tansiyonu)
- Albinizm
- İris (göz bebeği) yokluğu
- Down sendromu
- Alkol ve ilaç kullanımları
- Doğumsal anomaliler
- Genetik yatkınlık
Nistagmus tedavisi
Nistagmus tedavisi için öncelikle hangi tip olduğunun tespit edilmesi çok önemlidir.
Nistagumusu olan kişilerde gözlerdeki titremenin en az olduğu pozisyonun tespit edilmesi ve bu pozisyona gözlerin ameliyat ile getirilmesi fayda sağlar.
Ayrıca bazı hastalarda prizmatik camlar ile yapılan ölçümler ile titremenin yavaşladığı ve görmenin daha iyi olduğu bir pozisyon tespit edilebiliyor. Ayrıca var ise eşlik eden gözde kaymanın düzeltilmesi hem estetik hem de görsel olarak iyileşme sağlamaktadır.
Nistagmus tedavisi ve ameliyatı ile gözlerin düz bakış pozisyonunun bu ‘’null point’’ haline getirilmesi hedeflenir. Yani hastanın en iyi gördüğü hale getirecek şekilde ameliyat yapılabilir.
Ayrıca bazı hastalarda ek olarak şaşılık mevcuttur bu şaşılığın ortadan kaldırılması fayda sağlayabiliyor. Nistagmus ameliyatları sonrasında hedef titremenin şiddetinin azaltılması ve baş pozisyonu veya gözde kayma varsa bunun düzeltilmesidir.
Bir yanıt bırakın