Stres ve görme bozuklukları

mavi ışık korumalı gözlük
mavi ışık nedir

Stres, vücudun normal dengesine müdahale eden herhangi bir değişim talebine verdiği doğal tepkidir. Tepki fiziksel, zihinsel, duygusal veya görsel olsa da, stres hepimizi bir dereceye kadar etkiler.

Stres ve görme bozuklukları

Stres , bulanık görme , göz seğirmesi, baş ağrıları , sulu veya kuru gözlere neden olabilir. Yine stresin neden olduğu bazı görme bozuklukları da ; baş dönmesi, göz yorgunluğu, ışığa duyarlılık ve göz spazmıdır.

Stres kaygı, depresyon, yüksek tansiyon, sindirim sorunları, migren ve hatta görme değişikliklerine neden olabilir.

Stres görmeyi nasıl etkiler ?

Beden stresli olduğunda, gözbebekleriniz daha fazla ışığın girmesine izin verecek şekilde genişler, böylece potansiyel tehditleri daha net görebilirsiniz. Bununla birlikte, yüksek adrenalin seviyeleri gözler üzerinde baskıya neden olarak bulanık görmeye neden olabilir.

Amerikan Optometri Birliği Başkanı Barbara Horn “Birçok hasta stresin görsel sağlık ve işlev üzerindeki etkisinin her zaman farkında değil” diyor. Stresin görmeye etkisi hafif rahatsızlıktan, ağır, zayıflatıcı görme kaybına kadar değişebilir. ”

Evet, stres gözünüzün seğirmesine neden olabilir. Bu seğirme, orbicularis oculi kasının sürekli olarak kasılması sonucu meydana gelir. Seğirme tipik olarak sadece bir gözde olur, iyi huylu ve geçicidir.

EPMA Dergisi’nde 2018 yılında yayınlanan araştırmada, devam eden psikolojik stres ve buna bağlı artan kortizol seviyesinin, kötüleşen vizyonun (görüş) gelişiminde ve ilerlemesinde risk faktörleri olduğu sonucuna varmıştır.

Araştırmacılar, yüzlerce çalışmayı ve klinik denemeyi analiz ederek, “uzun süreli zihinsel stres açıkça görme kaybına neden olabilir ” demektedir.

Almanya’daki Magdeburg Üniversitesi Tıp Psikoloji Enstitüsü direktörü Profesör Bernhard Sabel , “sürekli stres ve yüksek kortizol seviyelerinin göz ve beyni olumsuz yönde etkilediğini” belirtiyor.

Kortizol, glokom, optik nöropati, diyabetik retinopati ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi ciddi görme hastalıklarının ana nedenlerinden biri olabilir.

Stresi azaltma yolları


Stres pratik olarak hayatımızda verilen bir şey olduğundan, vücudumuz, zihinlerimiz ve gözlerimiz üzerindeki etkilerini nasıl azaltacağımızı öğrenmek çok önemlidir.

Stresi azaltmak için bazı basit uygulamalar yapılabilir.

Bunlardan bazıları, egzersiz yapmak, geceleri tam sekiz saat uyumak, sağlıklı bir diyet yemek, açık havada daha fazla zaman geçirmek ve meditasyon, stresi azaltmak için harika yollardır.

Görme kaybının ilerlemesini yavaşlatmak için derin nefes egzersizleri, stres yönetimi eğitimi, konuşma terapisi ve meditasyon gibi diğer yaklaşımlar önerilmektedir.

Bu yaklaşımlar işe yaramazsa ve stresle ilişkili görme belirtileri devam ederse, derhal ilgilenmesi için göz doktorunuza başvurun. Bu sorunları erken teşhis etmek ve tedavi etmek, hayatınızın geri kalanı için iyi bir görüş kalitesinin korunmasına yardımcı olabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*