Şaşılık Nedir ? Şaşılık Belirtileri Nelerdir ? Şaşılık tedavisi nasıl yapılır ? Şaşılık türleri nelerdir ? Çocuklarda şaşılık tedavisi…
Şaşılık Nedir ?
Şaşılık nedir ? Şaşılık (Strabismus) tanım olarak , iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesidir. Her bir gözümüzde 6 adet kas bulunur. Bu kaslar sayesinde sağa, sola, dışa ve içe doğru bakışlar sağlanır.
İşte bu kaslardan birinin yada birkaçının kuvvet eksikliği nedeni ile normalden daha fazla ya da daha az kasılır. Bu durumda da bir göz içeri bakarken diğeri bunu yapamaz ve şaşılık oluşur.
Şaşılık Nedenleri
Şaşılık bir çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Bunlar arasında genetik yatkınlık, doğumda oluşan problemler, sorunlu geçirilen hamilelik şaşılık nedenleri arasında gösterilebilir.
Erken çocukluk (0-2 yaş) döneminde oluşan şaşılıkta, prematüre, düşük doğum ağırlığı, prematüre retinopatisi, down sendromu varlığı, yüksek hipermetropi gibi durumlar da şaşılığa yol açabilir.
2 yaş üstü çocuklarda ise şaşılık nedenleri arasında en çok karşımıza çıkan göz bozukluklarıdır. Bunun dışında kaza, ameliyat, travma gibi durumlarda şaşılığı tetikleyebilir.
Göz kaslarımızı beyin yönetir. Gözümüze gelen sinir kasları, beyin hasarları, travmalar, kazalar, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi durumlarda hasar görebilir.
Bu durum göz kaslarının faaliyetlerini etkileyerek şaşılığa neden olabilir. Kas felçleri çocuklarda göz kayması yetişkinlerde ise çift görme gibi sonuçlar doğurabilir.
Şaşılık Belirtileri
Şaşılık anlaşılması en kolay göz hastalığıdır. Şaşılık belirtilerini sıralayacak olursak da
- Gözlerin senkronizasyonunun kaybolması.
- Baş ağrısı
- Fotoğraflarda gözlerde çıkan kırmızı noktanın sarıya dönmesi
- Yüzü ve başı sürekli bir tarafa doğru çevirme
- Özellikle ışıklı bir ortamda bir gözü kısarak bakma
- Çift görme, bulanık görme
Şaşılık Tedavisi
Şaşılık her yaşta oluşabildiği ve her kişide farklı şekillerde gelişebildiği için bir kaç farklı yolla tedavi edilebilir.
Gözlük: Kırma kusurlarına bağlı olarak gelişen şaşılıkta gözlükle tedavi yapılır. Gözlüğün tedavi amacı ile kullanıldığı tek yer şaşılıktır. Bunun dışında gözlük yardımcı medikal malzemedir.
Kapatma Tedavisi: Kişinin gözünde kayma varsa uygulanır. Genellikle göz tembelliği olan çocuklarda uygulanır. Gözlük ve kapatma tedavisi aynı anda uygulanabilir.
Mantık olarak gözlerin belirli periyotlarla, bant vasıtası ile kapatılması ve göz kaslarının bu şekilde harekete geçirilmesi durumudur.
Cerrahi Müdahale: Gözlük ve kapatma tedavisi sonucunda düzelmeyen durumlarda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Operasyon genel anestezi altında yapılır.
2-3 yaş grubunda gelişen şaşılık genelde gözlükle düzeltilir. Gözlüğün işe yaramadığı durumlarda cerrahi müdahale yapılır.
Şaşılık şüphesi olan çocuklar için geç kalınmadan doktora gidilmeli ve müdahale edilmelidir. Şaşılık körlüğe kadar gidebilecek olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Çocuklarda 3 boyutlu görüntünün azalması çift görme gibi durumlar oluşacağı için öğrenme güçlüğü gelişim zayıflığı gibi sonuçlarda doğurabilir.
Yenidoğan çocuklar en geç 1 yaşına kadar göz doktoruna gösterilmelidir. Şaşılık için 2-3 yaş grubu en çok görüldüğü dönem olduğu için bu dönemde de her hangi bir sorun olmasa dahi tedbir amaçlı göz doktoruna gidilmelidir.
- Astigmat Nedir ? Astigmat Belirtileri
- Gözlük Camı Fiyatları
- Miyop Küresel Sorun Haline Geldi !
- Astigmat nasıl görür ?
- Stres ve Görme Bozuklukları
- Mavi ışıktan neden korunmalıyız ?
- Nistagmus nedir ? Belirtileri ve tedavisi
- Göz ovuşturma ve zararları
- ”Koronavirüs riskini azaltmak için Lens yerine gözlük kullanın”
- Gözlük Koronavirüs için bariyer olabilir
- Coronavirüsün bir belirtisi de Konjonktivit
- Göz sağlığı için faydalı besinler
Bir yanıt bırakın