Göz Seyirmesi Nedir ? Neden Oluşur ?

mavi ışık korumalı gözlük
mavi ışık nedir




Göz seğirmesi nedir ?

Göz seyirmesi, (seğirme) genel olarak tek göz kapağında olan ve çoğunlukla zararsız bir durumdur. Göz seğirmeleri çoğu zaman 1-2 dakika sürer. Uzun süreli göz seğirmeleri ciddi göz hastalıklarının habercisi olabilir.

Göz seyirmesi tıbbi olarak myokymia olarak adlandırılır.

Göz seğirmesi uzun süreli olursa blefarit, konjoktivit, göz içi iltihapları, üveit gibi hastalıkların habercisi olabilir.

Göz Seğirmesi Neden Olur ?

Göz seğirmesi genelde kısa süren ve yaygın bir durumdur. Göz seğirmesini tetikleyen bazı durumlar ise :

  • Stres
  • Kafein
  • Alkol
  • Uykusuzluk (Yorgunluk)
  • Göz yorgunluğu
  • Göz kuruluğu
  • Beslenme sorunları
  • Alerjiler

Yukarıda yazan durumların göz seğirmesini tetiklediği tespit edilmiştir.

Göz Seğirmesi Tedavisi

Göz seğirmesi, eğer bir göz hastalığı yüzünden meydana gelmiyorsa özel bir tedavi şekli yoktur. Basit göz seğirmelerinin ise yukarıda saydığımız etkenler göz önüne alınarak azaltılması mümkün.

Stres

Göz seğirmesinin en temel sebebi strestir. Stresle başa çıkma yollarını denemelisiniz. Stres göz seğirmesi haricinde de bir çok rahatsızlığa neden olabilir.

Uykusuzluk

Uykusuzluk bir çok hastalığı tetiklediği gibi göz seğirmesinin de nedenleri arasındadır. Mümkün olduğu kadar düzenli ve sağlıklı uyumalıyız.

Göz Yorgunluğu

Özellikle uzun süreli bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazların kullanılmasından dolayı dijital göz yorgunluğu dediğimiz durum yaşanır.

Dijital göz yorgunluğu da göz seğirmesine neden olmaktadır. Özellikle bu tarz dijital ekranlara uzun süre maruz kalan kişiler ”20-20-20 kuralı” olarak bilinen metodu uygulayarak yada dijital ekranlardan korunmak için yapılmış mavi ışık korumalı gözlükler kullanarak buna engel olabilir.

Kafein

Yoğun kafein tüketimi göz seğirmesine neden olabilmektedir. Eğer böyle bir tüketim durumunuz varsa 1-2 hafta bunu kesin ve etkisi olup olmadığını takip edin.

Alkol

Yoğun alkol tüketimi de göz seğirmesine neden olmaktadır.

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğu, yoğun bilgisayar kullanımı, alkol, sigara, bazı histaminik ve antidepresan ilaçlar, kontakt lens kullanımı ile meydana gelebilir.

Göz kuruluğu da göz seğirmesini tetikleyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Göz kuruluğu için önlem aldığınız zaman buna bağlı olarak gelişen seğirme de geçecektir.

Göz seğirmesi genellikle korkulacak bir durum değildir. Uzun süreli göz seğirmeleri dışında önlem almaya gerek yoktur. Özellikle 1 hafta ve daha uzun süreli göz seğirmelerinde ise mutlaka bir göz doktoruna gitmekte fayda vardır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*