Antirefle Kaplama Nedir ?




Antirefle kaplama nedir ? Hangi amaçla kullanılır ? Gözlük camı için önemi nedir ? Bu soruların cevabını vermeye çalışacağım.

Numaralı gözlüklerle ilgili en çok kullanılan ve bilinen kavram antirefle kaplamadır. Peki nedir bu antirefle kaplama ?

Antirefle kaplama, İngilizce Anti-Reflective kelimesinin kısaltılmış halidir. Kelime anlamı olarak da Yansıma-Parlama Engelleyici manasında kullanılır.

Antirefle kaplama gözlük kullanan kişilerde parlamaları engellediği için göz yorgunluğunu azaltır. Görüşü iyileştirir. Camların hem kullanıcı tarafından hem de dışarıdan bakıldığı zaman görünmez hale gelmesini sağlar.

Antirefle kaplama olmayan camlar, yüzeyine gelen ışığın yaklaşık %8′ lik kısmını geri yansıtır. Göze sadece %92 ‘ lik kısmı ulaşabilir. Antirefle kaplama bu oranı %99’ a kadar çıkarır.

Yüksek indisli (inceltilmiş) camlarda bu yansıma %12′ ye kadar çıkmaktadır. Bu nedenle hiç bir inceltilmiş cam antireflesiz üretilmez.

Gözlük camlarındaki bu yansıma özellikle akşamları, araç kullanırken, ışıklı ortamlarda bulunurken çok rahatsız edici olabilir.

Antirefle Kaplama Nedir

Antirefle kaplama sayesinde gözlük camları dışarıdan bakıldığı zaman neredeyse görünmez olur. İnsanlar size baktığı zaman camdaki ışık yansımaları yerine doğrudan gözlerinizi görür.

Antirefle Kaplama Dışarıdan Görünüş

Antirefle kaplama uzun süreli bilgisayar kullanımı, gece araç kullanımı gibi aktivitelerde bu kaplamanın olmadığı camlara göre yüksek konfor sağlar. Bir gözlük camında en azından bu filtrenin olması görüş konforu açısından önemlidir. Diğer gözlük camı filtreleri ile ilgili yazımı da buradan okuyabilirsiniz.

Antirefle kaplama güneş gözlüklerine uygulandığı zaman da görüş kalitesini oldukça fazla arttırır. Güneş gözlüklerinde içten antirefle kaplama yapılır. Bunun nedeni arkanızdan gelen güneş ışığının camın iç kısmına çarparak gözümüze geri yansımasını ortadan kaldırmasıdır.

Bazı güneş gözlüklerinde bu teknoloji kullanılır. Bana göre de güneş gözlüğünü kaliteli yapan unsurlardan biridir. Antirefle kaplama güneş camlarının sadece iç yüzeyine uygulanır. Teknik olarak ön yüzüne uygulanmasında bir fayda yoktur.

Antirefle Kaplama Çeşitleri

Aslında antirefle kaplamanın çeşidi yoktur. Ama kalitesi vardır. Çok yüksek kalitede üretilen camlarda antirefle kaplama 7 katmandan oluşmaktadır. Antirefle kaplama genellikle mavi ya da yeşil yansıma yapabilir.

Cam fiyatlarını etkileyen en önemli unsurlardan birisi de kaplama kalitesidir. Antirefle kaplama zamanla yıpranır ve tabiri caizse çatlar. Kaliteli camlarda bu yıpranma 5-6 yıl içinde olurken düşük kalitedeki camlarda 2-3 yıl arasındadır. (Gözlük bakım kurallarına uyulduğu takdirde.)

Antirefle Kaplama Gözlük Bakımı

Antirefle kaplama çok ince bir katmandır. Ağır kimyasallar ve toz kolayca zarar verebilir. Antirefle kaplamanın zarar görmesi görüşünüzü de olumsuz etkiler.

Gözlük camlarınızı mümkün olduğu kadar kuru silmemeye çalışın. Cam üzerinde kalan toz kaplamaya zarar verebilir. Gözlükçünüzün verdiği sprey ve mendiller dışında malzeme kullanmayın.

Ilık çeşme suyu ile yıkayabilirsiniz. Kurularken tüy bırakmayan gözlük temizleme mendilleri kullanabilirsiniz. Antirefle kaplamalı camlar düz camlara oranla çizikleri daha çok belli eder. Çizik sayısı arttıkça da görüş kaliteniz azalacaktır.

Antirefle Kaplama Cam Fiyatları

Antirefle kaplama en temel cam filtresidir. Standart filtresiz cam haricinde tüm camlarda kullanılır. İnceltme seçenekleri ve markaya göre çok geniş fiyat aralığı vardır. Şu anda piyasada 80-90 tl civarından başlayarak satışı yapılmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*