Bilgisayar ve Çocuk Göz Sağlığı

Bilgisayar ve çocuk göz sağlığı

Amerika’ da yapılan bir araştırmaya göre, 3-18 yaş arası çocukların %98 i bilgisayara ulaşabiliyor. Bu oran ülkemizde de %80 civarında.

Araştırma ile ilgili olarak diğer tespitler ise;

  • 8 yaş altı çocukların yaşadığı evlerde %98 oranında, bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi teknolojik aletler bulunuyor. Televizyon için de bu oran geçerli.
  • 8 yaş altı çocuklar günde 2 saat dijital ekran izlerken bu süre 8-14 yaş arası çocuklar için 6 saat ve 14-18 yaş arasındaki çocuklarda 9 saat olarak tespit ediliyor.

Bu rakamlar son 10 yıl içinde oluştuğu ve 2 yıl içinde de had safhaya ulaştığı için henüz bu durumun göz sağlığı açısından ne derece risk teşkil ettiği bilinmiyor.

Dijital ekranların göz sağlığı üzerinde yaptığı etkiyi görmek için henüz çok erken. Ancak uzmanlar yine de bu konu hakkında uyarılar yapıyor.

Ekran Riskleri

Göz doktorlarının dijital ekranlarla ilgili ilk endişesi uzun süre yakın mesafeye bakmaktan dolayı miyopi (uzağı net görememe) gelişmesi.

Amerika’ da yapılan bir araştırmaya göre son 30 yılda, miyop görülme sıklığının %25 den %41,6 ya çıktığı tespit edilmiştir. Bu oran bilgisayar başında geçirilen zamanla da paralellik gösteriyor.

Miyopi dışında tespit edilen semptomlar arasında göz yorgunluğu , baş ağrısı, duruş bozuklukları, uyku düzensizliği gibi durumlar da görülüyor.

Dijital ekranlardan yayılan yüksek enerjili mavi-mor ışığın retinada oksidatif strese neden olduğu tespit edilmiştir. Bazı araştırmalar bu retina stresinin ilerleyen yaşlarda makula dejenerasyonuna yakalanma riskini arttırdığını söylemektedir.

Mavi mor ışığın göze olan etkilerini tam olarak anlamak için daha uzun yıllar araştırma yapılması gerekecektir. Ancak, bugünün çocukları yaşlandığı zaman bu etki tamamen anlaşılacaktır.

Mavi mor ışıktan korunmak için üretilen gözlük cam filtreleri bu konuda fayda sağlayabilir. Mavi ışık koruması ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Neler Yapılabilir ?

Yetişkinler ve çocuklar için bilgisayar ve diğer dijital ekranlardan gelebilecek zararları en aza indirmek için bazı uygulamalar yapılabilir.

  • 20-20-20 kuralı olarak da bilinen göz egzersizleri yapın. Bu yöntem 20 dakika ara ile 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakmak şeklinde uygulanabilir. Bu yöntem gözünüzü dinlendirmeye yardımcı olacaktır.
  • Gözün dinlendirilmesi dışında bu aralıklarda ayağa kalkarak vücut hareket ettirilmelidir. Özellikle çocuklar uzun süre ekran karşısında kaldığı zaman duruş bozuklukları meydana gelebilir.
  • Çocuğunuzu dışarı çıkarın. Sürekli kapalı ortamlarda kalan çocukların miyop olma ihtimallerinin çok daha fazla olduğu araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur.
  • Çocuğunuz gözlük kullanıyorsa, mavi ışık koruması, antirefle kaplama gibi gözlük camı filtreleri hakkında doktorunuzdan tavsiye alın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*