Coronavirüs ve göz sağlığı

coronavirüs ve göz sağlığı
Coronavirüs ve göz sağlığı

Tüm Dünya’ yı etkisi altına alan coronavirüs (covid-19) ülkemizde de görülmeye başladı ve vaka sayısı ciddi rakamlara ulaşmaya başladı. Coronavirüsten korunmak için hemen her mecrada uyarılar yapılmaya devam ediyor.

Coronavirüsten korunmak için uyulması gereken kuralların en başında ”Ellerimizi sık sık yıkamalıyız” ilk sırada yer alıyor. Peki neden bu kadar fazla önemli bu el yıkama.

Coronavirüs ve diğer tüm virüslerin insan vücuduna girme yolları mukoza tabakaları ile olur. Mukoza tabakası ise ağız, burun ve gözlerde bulunur.

Havadaki virüs parçacıklarını burun ve ağız yolu ile vücudumuza alabiliriz. Gözümüz vasıtası ile de bu virüsü havadan almamız mümkünse de oldukça düşük bir ihtimaldir.

Gözümüz için asıl riskli olan durum; virüslü alanlarla temas ettiğimiz ellerin göze sürülmesi ve bu yolla hastalık yapacak miktarda virüsü almamıza neden olabilmektedir.

Sürekli olarak ellerinizi yıkayın denilmesinin sebebi, virüslerin elimiz vasıtası ile ağzımıza yüzümüze ve gözümüze ulaşması ve buradan vücudumuza girmesini engellemek içindir.

Ellerinizi sürekli yıkasanız bile ağzınıza ve gözünüze el sürmemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Coronavirüs haricindeki diğer tüm viral hastalıklarında bulaşmasının en önemli sebebi bu temaslardır.

Gözde arpacık , konjonktivit gibi hastalıkların da en temel sebebi gözlerimizle ellerimizi çok sık temas ettirmemizdir.

Neler yapılabilir ?

Ellerimizi bol bol yıkamak, ortak kullanım alanlarına dokunduktan sonra su bulamıyorsak kolonya veya dezenfektan kullanmak oldukça önemlidir.

Uyulması gereken en önemli şey ise kesinlikle eliniz temiz dahi olsa yüzünüze ve gözünüze dokunmamak olacaktır. Bunu alışkanlık haline getirmeliyiz. Özellikle çocuklarda bu durum daha da kontrol edilemez bir hal aldığı için onları da bu konuda eğitmeliyiz.

Maske ve eldiven kullanıyorsak bile elimizi ağzımıza ve gözümüze götürmemeliyiz. Özellikle eldivenle yüze ve göze dokunmak çıplak elle dokunmaktan çok daha tehlikeli olabilir. Bunu kesinlikle yapmamalıyız.

Lens kullanıyorsanız özellikle evde kalmamız gereken bu günlerde gözlük kullanmaya başlayabilirsiniz. Lens takıp çıkarma işlemleri sırasında oluşabilecek riskleri de böylelikle ortadan kaldırmış olursunuz. Lense ara vermek ve gözünüzü dinlendirmek için bu bir fırsattır.

Makyaj malzemelerinizi kesinlikle paylaşmayın. Bu kişi kardeşiniz anneniz vs de olsa yapmayın. Hatta havlu, yastık kılıfı ,çarşaf gibi eşyalarında farklı kişilerin temasından koruyun.

Özetleyecek olursak hastalık kapmamak veya mevcut hastalığımızı yaymamak için ellerimizi mümkün mertebe yüz bölgemize götürmemeliyiz. Temiz olduğundan emin bile olsak alışkanlık olmaması adına bunu yapmamalıyız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*