Dijital ekranlar ve göz sağlığı

mavi ışık filtreli gözlük
mavi ışık filtreli gözlük camları
dinlendirici gözlük
Dijital ekranlar ve göz sağlığı


Dijital ekran olarak adlandırdığımız , akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin en az bir tanesi gündelik yaşantımızın tam merkezinde yerini almış bulunuyor.

Peki bu cihazların kullanımında en çok etkilenen organımız olan gözlerimizi nasıl korumalıyız veya ne gibi önlemler almalıyız ?

Göz Kuruluğu

Dijital ekranların göz için en büyük zararlarından birisi göz kuruluğudur. Gözün nemli kalmasını sağlayan yapı gözyaşıdır. Gözlerimizi her kırptığımızda gözyaşı bu görevi yerine getirir.

Özellikle bilgisayar karşısında olduğumuz zaman normalden daha az göz kırparız. Bu da gözlerimizin kuru kalmasına neden olur. Normalde insanlar gözünü dakikada 25 defa kırpar. Bu sayı bilgisayar karşısında 10′ a kadar düşmektedir.

Bilgisayar başında çalışan veya günde üç saatten fazla vakit geçiren kişilerde göz kuruluğu, buna bağlı olarak da batma, yanma ve bulanık görme şikayetleri oluşabilir.

Bu durum için alınabilecek bir kaç önlem bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak;

  • 20-20-20 kuralı olarak da bilinen yöntemi uygulamak. (Her 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakmak)
  • 45-50 dakikada bir 5-10 dakika ara vermek.
  • Suni gözyaşı damlası kullanmak.
  • Bilgisayar ekranı ile mümkün olduğu kadar aynı hizada olmak.
  • Bilgisayar ekranına mümkün olan en uzak noktadan bakmak.
  • Mavi ışık korumalı gözlük kullanmak.

Bilgisayar dışında, telefon , tablet gibi cihazlarda da aynı riskler bulunmaktadır. Özellikle karanlıkta akıllı telefonlarla ilgilenmek gözü normalden daha fazla yormaktadır.

Karanlıkta telefonu farkında olmadan gözümüze normalden daha yakın tutarız. Bu durum gözümüzü daha fazla yorar. Göz kuruluğu, batma, yanma gibi şikayetler artmaya başlar.

Özellikle yetişme çağındaki çocukların telefon ve tabletle fazla vakit geçirmeleri , göz tembelliği, şaşılık gibi durumlara yol açabilir.

Sürekli yakın mesafeye bakmak hali hazırda var olan miyopiyi (uzağı net görememe) daha hızlı arttırır.

Teknolojik aletlerden uzak durmak neredeyse imkansız ama bunların olası zararlarından korunmak bizim elimizde. Özellikle çocuklarımızı bu konuda yönlendirmek ve eğitmek gelecekte karşılaşabilecekleri olumsuzluklara karşı korumamızı sağlayacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*