Numaralı Gözlük Çeşitleri (Optik)

Numaralı gözlük fiyatları



Numaralı Gözlük Çeşitleri

Numaralı gözlük çeşitleri bir çok farklı kategoriye ayrılabilir. Materyal, model, ebat, renk, süsleme, yaş grubu vs.

Bu yazımda gözlük çerçevelerini materyal olarak sınıflandırmaya çalışacağım. Optik gözlük modelleri ile ilgili yazımı da aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz. 

<<Optik Gözlük Modelleri>>

Piyasada en çok tercih edilen ve satılan numaralı gözlük çeşitleri üzerinden sınıflandırma yapacağım. 

Numaralı Gözlük Çeşitleri

Plastik Gözlük Çerçeveleri

Adından da anlaşılacağı üzere plastik malzemelerdir. Oldukça hafif ve esnek olan bu çerçeveler darbeye maruz kalma, üzerine oturma, yere düşme gibi durumlarda bile kırılmaya dayanıklıdır.

Isı ile kolayca şekil verilebilir. Isıya karşı oldukça duyarlıdır. Soğuk havalarda daha sertleşirler ve kırılma ihtimalleri artar. Genellikle yakın okuma gözlükleri ve çocuk gözlüklerinde kullanılır. 

Halk arasında ” Devletin verdiği gözlük ” olarak da nitelendirilen en ucuz çerçeve grubudur. Düzgün kullanım ile 2-3 yıl arası sağlıklı kullanım ömrü vardır. Özellikle saplar bir süre sonra gevşer ve sıkılması gerekebilir. Doğal malzemelerden yapıldığı için anti alerjendir.

Oldukça fazla renk seçeneği bulunmaktadır. Piyasada karşınıza çıkabilecek markalar Ben-X, Lombardo, Optelli, Netali… Bu markaların tamamı yerli üretimdir. Yasa gereği üretim hatalarına karşı 2 yıl garantili olmak zorundadır. 

 

Asetat Gözlük Çerçeveleri

Pamuktan elde edilen kimyasal plastik malzemelerdir. Genellikle ”Kemik” çerçeve olarak adlandırılır. Üretim tekniği ve ham madde olarak oldukça farklı seçenekleri vardır. Isı ile kolay şekil verilebilir.

Özellikle selüloz asetat grubundaki çerçeveler düşük sıcaklıkta bile şekil alabilir. Bu nedenle tropik ve subtropik bölgelerde kullanılması tavsiye edilmez. Sıcakta gevşeyip uzama eğilimi gösteren bu malzeme soğukta ise büzüşüp kısalma eğilimi gösterir.

Yüze göre anatomik ayarları uzman optisyen  tarafından ısı ile yapılır. Anti alerjeniktir, her cilt için uygundur.

Renk seçenekleri siyah ve kahverengi tonları ile sınırlıdır. Üretim aşamasında asetat malzemenin içine katılan boyalarla farklı renkler üretilebilse de koyu tonlar bu model gözlüklerin karakteristiğini oluşturur.

Plastik enjeksiyon çerçevelere göre daha ağırdır. Özellikle metal çerçeve ile harmanlanmış modeller oldukça ağır olabilir. Genişlik olarak yüze uygun olmayan çerçeve seçiminde, saplarda kalıcı olarak şekil bozukluğu meydana gelebilir.

Bu nedenle yüze tam oturan burun kısmı tek noktadan değil tamamını kapatan modelleri tercih edilmelidir. 

 

Burun yapınıza uygun olmayan asetat çerçeveleri kullanmak işkence olabilir. Bu nedenle çerçeveyi alırken üzerine cam ağırlığının da ekleneceğini hesaba katarak tercih yapmanızda fayda var. 

Asetat çerçeveler uzun süre kullanımda renk değişikliğine uğrayabilir. Genellikle tere bağlı olarak sap kısımlarında beyazlaşma yaşanabilir. eğer 2 yıl içerisinde böyle bir durum söz konusu olursa garanti kapsamına girer. 

Ortalama bir fiyat vermek oldukça zor olan bu çerçeve grubunda 250 tl ve üzeri rakamlarda ürün bulmak mümkündür. Avrupa marka ürünlerde ise bu rakam 500 tl ve üzerindedir. Gözlük bakım kurallarına uyulduğu takdirde 4-5 yıl kullanılabilir.

Numaralı gözlük bakımı ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

 

Metal Çerçeveler

Metal çerçeveler, gözlük çerçevelerinin en eski ve en çok kullanılan modelleridir. Kendi içinde ham madde olarak birçok farklı seçeneği vardır. Metal çerçeveler genellikle paslanmaz çelikten imal edilir.

Fiyat aralığı oldukça geniştir. Devletin karşıladığı ekstra ücret ödemeden alınabilecek modellerin yanı sıra Avrupa markalarda oldukça yüksek fiyatlara da alınabilir. Üretim yeri olarak, Türkiye , Çin, İtalya menşei ürünler piyasada oldukça fazla bulunmaktadır.

Metal çerçeveler özellikle cilde temas ettiği yerlerde alerji yapabilir. Metale karşı hassas olan ciltlerde kullanımı tavsiye edilmez. 

Metalik sarı, gri, siyah, bakır, pembe, kahverengi  gibi renklerde boyanabilir.  

Metal çerçeveler burun kısmında bulunan plaketler ve kulak üstüne gelen terminal kısmından ayar yapılabilir. Ayar el ile eğilip bükülerek yapılır. Plaketler zamanla ter nedeniyle  renk değiştirdiği için değiştirilmelidir. 

Titanyum Çerçeveler

Titanyum çerçeveler aslında metal çerçeve grubuna dahil edilebilir. Ancak hem vücuda zarar vermemesi hem de hafifliği, metal çerçeve grubundan tamamen ayrı bir konuma getirir.

Titanyum çerçevelerin, çerçevesiz (faset), yarım çerçeve (nilör), tam kapalı (rimli) modelleri olduğu gibi, asetat, karbon fiber gibi malzemelerle harmanlanmış oldukça şık modelleri de vardır.

Gözlük çerçevesi için hafiflik sizin için önemli ise kesinlikle titanyum çerçeveleri tercih etmelisiniz. Faset çerçevelerde doğru cam tercihi ile kullanıcı da neredeyse gözlük yokmuş hissi yaratmaktadır.

Titanyum vücuda zarar vermeyen bir malzeme olduğu için her yaştan kullanıcı için tavsiye edilir. Genellikle yüksek fiyatlı çerçevelerdir. Kullanım ömrü de oldukça uzundur. Darbe ve eğilip bükülmelere karşı da çok dirençlidir.

Beta titanyum diye adlandırılan seçenekleri de vardır. 

Tr-90 Çerçeveler

Tr-90 naylon olarak da adlandırılan yeni nesil çerçevelerdendir. Plastik enjeksiyonun farklı bir versiyonudur. Plastikten daha hafif malzemelerdir. Neredeyse titanyum kadar hafif çerçeveleri vardır. Sağlamlık olarak da asetat kadar dayanıklıdır.

Renklendirme yapılabildiği için tamamlayıcı ve çok şık modelleri vardır. Avrupa markalı çerçevelerde de oldukça sık kullanılan bir malzemedir. Ray-Ban, Emporio Armani, Tag Heuer  bunların başlıcalarıdır.

 

Karbon Fiber Çerçeveler

Grafit adlı tamamen doğal malzemenin naylon ve asetatla kombinasyonu sayesinde ortaya çıkan oldukça hafif ve sağlam çerçevelerdir. Plastik hafifliği ve çelik sağlamlığı vardır.

Koyu ve mat görüntüleri olmasına rağmen spor ve klasik tarz için de tamamlayıcı olarak kullanılabilir . Genellikle erkek modellerinde daha çok karşımıza çıkar. Orta ve üst fiyat grubundaki çerçevelerdir.

 

Bu çerçevelerle ilgili önemli bir uyarıyı yapmakta fayda var. Karbon  fiber malzeme ne ısı ne de eğip bükme ile şekil almaz. Eğer model yüzünüze uygun değilse tercih etmemelisiniz.

Genel olarak tercih edilen ve her optik mağazada bulabileceğiniz çerçeve ham maddelerini anlatmaya çalıştım. Bu genel sınıflandırma kendi içlerinde de alt kategorilere ayrılabiliyor.

Bu grupların dışında,  Altın Kaplama, Fil dişi, Ahşap ve çok daha farklı seçeneklerde optik çerçeveler de bulunmaktadır. Bu tarz çerçeveleri her optik mağazada bulmak zordur. 

Fiyatlar konusunda belirli bir standart olmadığı için kesin rakam vermek yanlış olur. Aynı model gözlüğü farklı markalarda ve farklı materyallerde geniş fiyat aralığında bulabilirsiniz.

Burada anlattığım optik gözlük materyallerini, kadın, erkek, unisex ve çocuk gözlükleri için de bulabilirsiniz.. Bunların arasından size uygun olanı, öncelikle yüz yapınıza sonra da kullanım alanlarınıza göre seçebilirsiniz.

Hafiflik sizin için önemli ise ; Titanyum, Tr90, Alüminyum çerçeveler.

Estetik önceliğiniz ise; El yapımı asetat, metal çerçeveler

Ekonomik olması tercih sebebiniz ise ; Plastik enjeksiyon ve hafif metal çerçeveleri tercih edebilirsiniz.

Çerçeve seçimi konusunda materyaller ile ilgili bu bilgilendirmeden sonra, bu materyallerde üretilen Optik Çerçeve Modellerine göz atabilirsiniz.

Çerçeve kadar üzerine uygulanacak gözlük camları da oldukça önemli bir konu… Gözlük cam Fiyatları  ve Gözlük Cam filtreleri ile ilgili yazılarıma da göz atabilirsiniz. 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*