Devletin Verdiği Gözlük Çerçeveleri




Devletin Verdiği Gözlük Çerçeveleri , kurum çerçeveleri, devlet gözlük için ne kadar ödeme yapıyor, devletin verdiği gözlük camları neler…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigorta primi yatırılan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına, ilaçta olduğu gibi gözlük için de katkı sağlar.

Bu katkı, her 3 yılda bir uzak çerçeve ve cam için ayrı, yakın cam, çerçeve için ayrı olarak verilir. Sigortası yatırılan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de bu haktan faydalanır.

Devletin verdiği gözlük kavramı, ilaçla aynı mantıkta işlemektedir. Nasıl ki doktorun yazdığı reçetede bulunan ilaçları normal fiyatından değil de daha uygun fiyata alıyorsak bu gözlük için de geçerlidir.

Devletin verdiği gözlük nedir ?

Aslında devletin verdiği gözlük diye bir şey yoktur. Devlet vatandaşa gözlük alırken kullanacağı bir katkı sağlar. Eskiden devletin sağladığı bu katkının karşılığında hiç bir ek ücret ödemeden gözlük almak mümkün oluyordu.

Ancak günümüz piyasa koşullarında fark ödemeden gözlük almak çok zor. Sürekli artan gözlük çerçevesi ve cam fiyatları karşısında devletin karşıladığı rakam artmadığı için artık fiyat farkları ödemek durumunda kalınıyor.

Peki devlet ne kadar bir katkı sağlıyor. Küsuratlı ve karmaşık rakamlar vermeyeceğim. Çalışan SGK lı için cam+çerçeve net 40 tl emekli için ise 50 tl gibi bir rakamı devlet karşılamaktadır. Gözlük alırken eğer hakkınız varsa toplam fiyat  üzerinden bu rakamlarda indirim yapılır.

Devletin verdiği gözlük çerçeveleri nasıl alınır ?

Devletin verdiği gözlük çerçevelerini alabilmek için bazı şartlar gerekiyor bunları sıralayalım.

  • Kamu hastanelerinden veya sgk lı olarak muayene olduğunuz özel hastanelerden aldığınız reçete. Özel sağlık sigortaları ile muayene olan kişiler için sgk ödeme yapmaz. Sgk primi yatsa dahi.
  • Reçetenin 10 iş günü geçerliliği bulunmaktadır. Eğer bu süre geçerse yeniden reçete yazılması gerekir. Ya da tarihi güncelletmeniz gerekiyor.
  • E-reçete şifresi olarak alınan reçeteler haricinde manuel olarak yazılan reçetede en az 2 adet doktor kaşesi ve ”sistem çalışmıyor” parafı olmak zorundadır. Aksi takdirde gözlükçünüz bu reçete karşılığında kurumdan para alamaz.
  • En son devlet katkısı ile aldığınız çerçeve ve cam için üzerinden 3 yıl geçmiş olması gerekiyor. Cam için 0,50 numara artışı veya azalması olması durumunda ise 6 ay sonra tekrar cam hakkı veriyor. Bu da 20 tl gibi bir rakama karşılık geliyor.
  • Sgk anlaşması olan bir gözlükçüye gitmeniz gerekiyor. Artık neredeyse tüm gözlükçülerin SGK anlaşması bulunuyor.

Bir optik mağazaya gittiğiniz zaman, devletin karşıladığı gözlük modelleri hangileri derseniz size iki farklı çeşitte çerçeve gösterilecektir. Bunlardan ilki plastik enjeksiyon çerçevelerdir.

Adından da anlaşıldığı gibi plastik ham madde ile üretilir. Çok hafif ve esnek gözlüklerdir. Çok farklı renk seçenekleri vardır ancak model olarak seçenek kısıtlıdır. Genellikle dikdörtgen ya da oval çerçeveler bulunur.

Verimli kullanım ömrü 2-3 yıl arasındadır. Sapları sürekli gevşer bir müddet sonra da vida yuvası aşınır. Bu çerçeveler genellikle yakın okuma gözlüğü olarak tercih edilir.

 

Yukarıdaki tarzda çerçeveler plastik enjeksiyon çerçevelerdir. En uygun çerçeve grubudur. Kurumun karşıladığı rakama en yakın fiyatlara satılmaktadır.

Devletin verdiği gözlük çerçeveleri için ikinci seçenek  ise ince metal, kapalı ya da yarım çerçeve modelleridir. Bu çerçeveler de genelde köşeli ya da oval modellerdir. Plastik malzemeye göre daha dayanıklıdır. Genelde siyah, sarı, metalik gri gibi renk seçenekleri vardır.

Devletin Verdiği Gözlük Çerçeveleri

<<Optik Gözlük Modelleri>>

<<Optik Gözlük Çeşitleri>>

Devletin Verdiği Gözlük Camları

Devletin verdiği gözlük çerçeveleri  ile ilgili olarak seçenekleri gördük. Şimdi ise devletin verdiği camlara bakalım. Standart cam olarak adlandırılan, herhangi bir inceltme ve filtresi olmayan camlar kurumun verdiği cam olarak adlandırılır.

Eskiden bu camları almak için fark ödenmiyordu. Şu anki piyasa şartlarında ise fark almadan almak oldukça zor diyebiliriz. Bu camlar görüş kalitesi açısından çok da verimli olmayan camlardır. Yakın gözlük ya da zor zamanlar için kullanılacak yedek gözlük dışında kullanımını pek önermediğim camlardır.

Bu camlar çok fazla yansıma yaptığı için gözü yorar. İnceltme olmadığı için de özellikle 2 derece üzeri numaralarda kalın ve ağırdırlar.

Devletin verdiği gözlük çerçeveleri için hakkınız olup olmadığını herhangi bir gözlükçüden öğrenebileceğiniz gibi E-Devlet üzerinden ”Medula cam çerçeve hak sorgulama” ekranından da öğrenebilirsiniz.

Devletin verdiği gözlükler ile ilgili olarak anlatacaklarım bu kadar. Sektörün içinde ve aynı zamanda gözlük kullanan bir kişi olarak da eklemek istediklerim var.

Günümüz şartlarında 40 tl gibi bir rakama gözlük almak neredeyse imkansız. Hadi aldık diyelim bunu 3 yıl kullanmak ise mucize.

Özellikle çocuk gözlüklerinde bu süre çok uzun. Devletin veya kurumun bu konuda çok acil iyileştirmeler yapması gerekiyor. Devlet hastanesinden randevu almak genelde 15 gün sonrasına oluyor.

Bu zamanı beklemeden özel hastaneden muayene olunduğu zaman ise en az 50 tl fark ödeniyor. Devletin yaptığı katkı bu rakamı bile karşılamıyor.

Umarım önümüzdeki yıllarda bu konuda iyileştirmeler yapılarak hem sektörün satış kısmına hem de vatandaşa faydalı rakamlar ortaya çıkar.

Konu ile ilgili olarak aklınıza takılan yerleri yorum bırakarak sorabilirsiniz.

Gözlük cam fiyatları ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*