Polarize Güneş Gözlüğü Ne Demektir

Polarize Güneş Gözlüğü Ne Demektir





Polarize güneş gözlüğü nedir ? Polarize güneş gözlüklerinin nasıl faydaları vardır ? Bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağım.

Öncelikle güneş gözlüğü hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Güneş gözlüklerinin en temel amacı Uv koruması sağlamaktır. Uv ışınlarına uzun süreli maruz kalma katarakt riskini  artırmaktadır. Güneş gözlükleri uv koruma dışında dikey gelen güneş ışıklarını da kırar ve gözümüze ulaşmasını büyük oranda engeller. Güneşin göz kamaştırma etkisi de bu sayede engellenmiş olur.

Güneş gözlüğü uv koruma özelliği sayesinde işlevini yerine getirmiş olur. Polarizasyon dediğimiz durum ise uv koruma ile doğrudan veya dolaylı olarak hiç bir bağlantısı olmayan bir özelliktir.

Polarizasyon ”Kutup veya yatay ” manasına gelmektedir. Güneş gözlükleri dikey gelen güneş ışıklarını kırarken polarize kaplama yataydan gelen ışıkları kırar.

Yataydan gelen ışıktan kastımız herhangi bir yüzeye çarpıp gözümüze gelen ışıklardır. Örnek verecek olursak, yağmur sonrası asfalttan yansıyan ışık, kar yüzeyinden yansıyan ışık, su üzerinden yansıyan ışıklar diyebiliriz. Bu örnekler çoğaltılabilir.

                           Polarize Güneş Gözlüğü Ne Demektir

Polarize kaplama cam yüzeyine panjur modeli ile kaplanır. Bu özellik sayesinde yataydan gelen ışıklar kaplama üzerinden içeriye giremez ve daha net bir görüş sağlar.

Polarize güneş gözlükleri sağlık açısından bir fayda sağlamaz. Sadece daha net ve konforlu bir görüş sunar.

Özellikle lazer ile gözünü çizdiren ya da katarakt ameliyatı olan kişilerin, gözün koruyucu tabakaları bu dönemde hassas olduğu için bir süre güneş gözlüğü kullanmaları gerekmektedir.

Bu güneş gözlüğü polarize olmak zorunda değildir. Uv koruma bakımından yeterli ve koyu camlı gözlükleri de tercih edebilirler.

Polarize Güneş Gözlüğü Ne işe Yarar ?

Polarizasyon özellikle araç kullanan kişiler için önerilebilir. Bunun yanında kar ve su sporları yapanlar veya bu ortamlarda sürekli çalışmak zorunda olanlar da polarize gözlüğün faydasını en etkin şekilde hissedeceklerdir.

Polarize güneş gözlükleri yansıma engelleyici özelliği yanında cisimlerin hatlarını ve derinliklerini de daha detaylı olarak görmenizi sağlar.

Polarize gözlükler aynı markanın aynı modelinde polarize olmayanına oranla ortalama 100-200 tl daha pahalıdır. Polarize güneş gözlükleri de marka ve çerçeve kalitesine göre 200 tl civarında başlayan fiyatlarla satılıyor.

Polarize özellikte numaralı güneş gözlüğü yaptırmak da mümkündür. Polarize bir kaplama çeşidi olduğu için her rengi bulunmaz. Genellikle ” füme, kahverengi ve yeşil” renkleri bulunur.

Bunun yanında bazı markalarda ayna kaplamalı diye adlandırılan modelleri de vardır.

Polarize Güneş Gözlüğü camları

Polarize güneş gözlükleri yeni nesil akıllı telefonlarda ve led ekranlarda görüntü vermezler. Bunun yanında bazı arabaların camlarında da polarize kaplama bulunur. Böyle durumlarda da görüntü kararır.

Polarize güneş gözlükleri hakkında sormak istediğiniz soruları yorum bırakarak sorabilirsiniz.

4 yorum

  1. Kolormatik Camlar iç mekanda kararma yapmadığı için bir işe yaramaz. Pilot camı olarak adlandırılan camlar da açık renkli güneş camından fazlası değildir. Her ikican da güneş ışığı ve uv ışınları için kullanılır. Sizin ihtiyacınıza karşılık vermeyecektir. Mavi filtreli camlar floresan ışıklarını da flulaştırır. Bu camı deneyebileceğiniz örnek gözlükler bazı gözlükçülerde bulunuyor. Denemenizi öneririm.

  2. Hocam bilgiler için teşekkürler; bu konuyla ilgili yani ofis ortamındaki aydınlatma kaynaklı göz hassasiyeti için colormatik cam veya pilot gözlüğü gibi seçeneklerden tavsiyeniz hangisi olur? Çünkü hassasiyet kaynağı pc ekranı değil, tepedeki florasan aydınlatma.. değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler,
    Saygılarımla..

  3. Merhaba,
    Polarize camlar güneş gözlüğüne uygulanan koyu renkli camlardır. İç mekanda kullanımı uygun değildir. Yeni nesil mavi ışık filtreli camlar bu konuda fayda sağlayabilir. Ancak bu camlar hafif sarı bir görüntü verir. Bu etkeni de göz önünde bulundurarak deneyebilirsiniz.

  4. Hocam merhaba
    Öncelikle faydalı bilgiler için teşekkürler..numaralı gözlük kullanıyorum. Son zamanlarda ofisteki florasan aydınlatma gözlerimi rahatsız ediyor; bu durum için polarize cam tavsiye eder misiniz ?

    Saygılar

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*