Kontakt lens çeşitleri, kontakt lenslerin kullanım süreleri, kullanım amaçları ve içerikleri hakkında sınıflandırılması…
Kontakt lens çeşitleri bir kaç farklı grup altında toplanabilir. Ben bu yazıda, kullanım süresi, kullanım amacı ve içeriklerine göre sınıflandırma yapacağım.
Yazı İçeriği
Kullanım amacına göre lensler
Tek Odaklı Kontakt Lensler
Miyop ve hipermetrop kırma kusurları için kullanılan lenslerdir. -0,50 -12.00 arası miyop ve +0,50 +8.00 arası hipermetrop numaraları için kullanılabilir. Numaralar markalara göre değişkenlik gösterebilir.
Torik Lensler
Astigmatı olan kişiler için üretilen lenslerdir. -0,75 ve -2,75 astigmat aralığında üretilirler. Astigmat numara artışı -0,50 dir. Yani -1.00 astigmat lens yoktur. Aks derecesi artışı da 10 ve katları şeklindedir. Yüksek astigmatlı kişiler için gaz geçirgen sert kontakt lensleri ya da bazı markalara ait özel üretim lensleri kullanabilir. Torik Lensler aks seçeneği kısıtlı olması nedeni ile gözlük kadar net görüş sağlamayabilir.
Multifokal Lensler
40 yaşından sonra başlayan ve yakını net görememe durumu olan presbiyopi iki farklı gözlük kullanımına neden olmaktadır. Bu durum lens kullanan kişiler için de geçerlidir. Çok odaklı gözlük camları olduğu gibi lensleri de mevcuttur. Bu lenslerin üst bölümü uzak görüş alt alanı ise yakın görüş imkanı sağlar. Yakın adisyon ekleme, high medium ve low şeklinde numaraya göre verilir. Özel üretim lenslerdir. Türkiye de lens fabrikası bulunmadığı için bu lensleri kullanan kişiler 1 ay önceden sipariş vermelerinde fayda vardır.
Renkli Lensler
Genellikle kozmetik amaçlı olarak numarasız çeşitleri yaygındır. Numaralı olarak da tek odaklı (miyop, hipermetrop) seçenekleri satılmaktadır. Torik (astigmatlı) çeşitleri yoktur. Renk seçenekleri markaya göre değişkenlik gösterebilir. Hareli olarak adlandırılan ve daha doğal bir renk sunan çeşitleri fazlaca tercih edilmektedir.
Buraya kadar anlattığım lens çeşitleri en çok kullanılanlar. Bunların yanında renk körlüğü için Kromatik lensler, keratokonus için sert kontakt lensler de bulunmaktadır.
Kullanım Süresine Göre Lensler
Günlük Lensler
Günlük olarak kullanılan lenslerdir. 30 lu kutularda satılmaktadır. Her gün değiştirilen lensler tekrar kullanılmaya uygun değildir. Gözden çıkartıldıktan sonra atılmalıdır. Solüsyon kullanma ihtiyacınız yoktur. Hijyen, konfor ve kullanım kolaylığı bakımından en iyi lenslerdir. Genç yaşta lens kullanımına başlayacak kişiler için ilk olarak günlük lens tavsiye edilir. Astigmatlı, miyop ve hipermetrop seçenekleri bulunmaktadır.
Aylık Lensler
Günlük olarak gözden çıkarılan ve 1 ay kullanım süresi olan lenslerdir. Miyop, hipermetrop ve torik çeşitleri bulunur. En çok tercih edilen lens çeşitidir. Her gece en az 8 saat gözden çıkarılması ve solüsyon içinde kalması gerekmektedir. Kutularında 6 adet lens bulunur. 1 kutu lens 6 ay gitmektedir. Bazı çeşitleri gece gündüz kullanılabilmektedir. Ancak bunları da haftada en az 1 kere çıkarmak gerekmektedir. 15 günlük lensler de bu gruba dahil edilebilir. J&J firmasının Oasys marka lensi 15 günlüktür. Bu lens genelde 30 gün kullanılmaktadır. Eğer batma ve yanma hissi yaparsa 15 günden fazla kullanılmamalıdır.
Yıllık Lensler
Yıllık lensler her gün gözden çıkarılan ve kullanım süresi 1 yıl olan lenslerdir. Genellikle keratokonus tedavisinde kullanılır. Yapı olarak da diğer lenslerden farklıdır.
İçeriklerine Göre Lens Çeşitleri
Lensler üretildikleri malzemelere göre de farklı bir sınıflandırmaya girerler. Yumuşak ve sert kontakt lensler olarak genel bir sınıflandırma yapılabilir. Yumuşak lensler için hidrojel ve siliko hidrojel lensler, sert kontakt lensler için de gaz geçirgen lensler vardır.
Hidrojel Lensler
Genellikle günlük lensler ve renkli lensler bu ham madde ile üretilir. Oksijen geçirgenliği ve su içerikleri siliko hidrojel lenslere göre daha azdır.
Siliko Hidrojel Lensler
Daha düşük su muhteviyatı yüksek oksijen geçirgenliği olan esnek lenslerdir. Aylık Lensler genellikle bu malzemeden üretilirler.
Kontakt Lens çeşitleri ile ilgili olarak genel bir sınıflandırma yapmaya çalıştım. Genel olarak piyasada en çok tercih edilen ve kullanılan lensler bunlardır. Bunların yanında spesifik göz kusurları için üretilen özel lenslerde bulunmaktadır. Kontakt Lens çeşitleri ile ilgili olarak aklınıza takılan yerleri yorum bırakarak sorabilirsiniz.
- Miyop Nedir ? Miyop Belirtileri Nelerdir ?
- Numaralı Gözlük Çeşitleri (Optik)
- Hipermetropi Nedir ?
- Gözlük Camı Filtreleri
- Nasıl Gözlük Alınır ?
- Numaralı Gözlük Modelleri
- Presbiyopi, Yakını Net Görememe
- Mavi Işık Filtresi (Blue Filter) Nedir?
- Polarize Güneş Gözlüğü Ne Demektir
- Kontakt Lens Çeşitleri
- İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir
- Katarakt Nedir ? Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Bir yanıt bırakın