İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir

Gözlük cam fiyatları

İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir ? Neden inceltme yapılır ? Bu inceltmeler nasıl yapılır? Bu soruların cevabını vermeye çalışacağım.

Gözlük camları, ”organik” diye adlandırılan ve çeşitli ham maddelerin karışımı ile elde edilen materyallerden yapılıyor. Mineral camlar artık hem kullanıcı hem de satıcı tarafından pek tercih edilmiyor. Mineral camların görüntü kalitesi ve çok zor çizilme gibi olumlu yanlarına rağmen çok ağır olması ve kırılmaya karşı hassas olması tercih edilmeme nedenlerinin başında geliyor.

 

Gözlük camlarında organik camlar tercih edilerek ağırlık büyük oranda azaltılabiliyor. Ancak organik cam teknolojisinde gözlük numaraları büyüdükçe camın kalınlığı da artmaya başlıyor. Ağırlık bu kalınlaşma yanında daha az sorun teşkil edebiliyor. Gözlük mağazasına gittiğiniz zaman sizin reçetenizde yazan değerlere göre uygun inceltme seçenekleri size tavsiye edilecektir. Bu inceltmeler genellikle yüzdelerle ifade edilir. %30 , 45, 60, 65, 70 , 74 gibi.

Gözlük camı çeşitleri ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Gözlük camı nasıl inceltiliyor ? Bu konu aslında oldukça karmaşık ve teknik detaylarla dolu. Ben size en basit hali ile anlatmaya çalışacağım. Burada ilk olarak şu soruya cevap bulmak gerekiyor.

” Neye göre daha ince ?”

Organik camlar, 1,50 indisli CR-39 ham maddeden üretilen ve standart cam olarak da bilinen camlara göre inceltilmiş kabul edilir.

Standart camlar, +1.00 ve -1.00 derece arasında kalan numaralarda oldukça incedir. 2.00 dereceye kadar da tercih edilebilir. Genelikle filtresiz olarak satıldığı için yakın okuma gözlüklerinde tercih edilir. Bazı firmalar filtreli seçeneklerini de satmaktadır.

İnceltilmiş Gözlük Camı Seçenekleri

%30 İnceltilmiş gözlük camı, standart cama oranla daha incedir. Bu camlar standart cam malzemesinin içine farklı maddelerin katılması ile elde edilir. Piyasada 1,56 indisli ya da %30 ince olarak satılmaktadır. En çok tercih edilen cam grubudur. 2.00-3.00 numara arasında tercih edilir. Ama benim kişisel tercihim 3.00 numara altında herkesin bu camı kullanmasıdır.

%45 inceltilmiş camlar ; çok farklı ham madde gruplarından elde edilen camlardır. Mr8, Trivex gibi çeşitleri vardır. Bu ham maddeler cama inceltme dışında darbeye karşı dayanıklılık da katar. Özellikle çerçevesiz (faset) gözlük modelleri için tercih edilir. Benim tavsiyem 3.00-4.00 numara aralığıdır. Daha alt numaralarda da çok ince ve hafif çıkacağı için tercih edilebilir.

%60 inceltilmiş camlar ; bu camlar asferik yapıya sahiptir. Yani bir tarafı düzdür. Bu özellik sayesinde camın kenar kısımlarındaki görüntü dağılması en aza iner ve daha geniş görüş alanı sağlar. 4.00 üzeri camlarda tercih edilebilir.

%70 inceltilmiş camlar piyasada bulunan en ince camlardır. %74 inceltme seçeneği bulunan bazı cam markaları da bulunmaktadır. Biasferik denilen ve camın iki tarafı da düz olan model dünyanın en ince camı olarak satılmaktadır.

İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir

Gözlük camı filtreleri ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Cam inceltmeleri ile ilgili olarak bazı önemli detaylar.

  • Camlar, sıkıştırılarak, ezilerek, bükülerek değil tamamen farklı ham maddeler kullanılarak inceltilir.
  • İnceltme oranı arttıkça cam fiyatları da artar.
  • İnceltme oranı arttıkça camın abbe değeri (renk ayrıştırma) düşer. Gereksiz inceltme daha kötü görüşe neden olabilir. Bu nedenle numara aralığına uygun inceltme seçmek önemlidir.
  • Miyop kişilerin kullandığı camlar numara arttıkça gözü daha küçük gösterir ve camın kenarında merkeze doğru katmanlar görünür. Bu durum inceltilmiş camlarla tolere edilebilir. Yüksek miyop olan kişiler küçük çerçeve seçerek de bu durumu azaltabilir.
  • Hipermetrop olan kişiler için kullanılan camlar gözü büyük gösterir. Belirli bir numaradan sonra ne kadar inceltme yapılırsa yapılsın bu etki kaybolmaz. Bu camlarda inceltme daha hafif olması için tercih edilebilir.
  • Astigmat, özellikle miyop camlarda kalınlığın belirli bir bölgede artmasına neden olur. Bu nedenle cam inceltmesi seçilirken miyop ve astigmat toplamı üzerinden değerlendirilmesi daha sağlıklı olur.

İnceltilmiş gözlük camı ile ilgili temel prensipler bunlar. Aklınıza takılan yerleri yorum bırakarak sorabilirsiniz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

10 yorum

  1. tekrar merhaba, tam kararımı vermiştim essilor crizal den yana bir optisyen tora skyline’ı önerdi fiyat ve kalite mukayesesi ile. cidden fiyat farkediyor. sizi bu detaylarla yormayayım. benim sormak istediğim şu, tora vision power ipek optik diye geçiyor ama hiç bir internet sitesi vs yok aratma yaptığımda. her türlü aratmayı yaptım ipek optik tora vision için bir site çıkıyor ama açılan bir sayfa yok. şayet iyi bir firmaysa bir internet sitesi falan olmalı aynı opak optik/ essilor/ crizal, i arattığımdaki gibi gibi. bu markayla ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadım ama optikçiler seçenek olarak överek tavsiye ediyor. siz ne düşünüyorsunuz bu markayla ilgili diye danışmak istedim. benim pek içime sinmedi işin açığı..

  2. Asferik terimi küresel olmayan anlamına gelir. Normal gözlük camlarının ön yüzeyi bombelidir. Bu camların ise ön yüzü düzdür. Bu özellik hem inceltmeyi arttırır hem de camın kenar bölgelerinde meydana gelebilecek görüntü bozulmalarını en aza indirir. Olmazsa olmaz bir özellik değil ama görüş kalitesini arttıracağı için tavsiye edebilirim. Güzel yorumlarınız için de ayrıca teşekkür ederim.

  3. çok teşekkür ederim cevabınız ve ilginiz için. Genel olarak site çok bilgilendirici, o bakımdan da sizi tebrik ediyorum. varolun.. dediğiniz gibi yapıcam, %30 inceltme içime sinmeyecekti o yüzden essilor en iyi fiyat veren en iyisi olacak sanırım aynen dediğiniz gibi..fakat epey gezmek gerekiyor bunun için de maalesef. keza her optik mağazası essilor satmıyor, başka markalara yönlendiriyor yine kafa karışıyor. napalım biraz yorulucam ama en azından istediğinin ne olduğunu bilmek de bir adım. asfrerik yapılı cam tavsiye etmişsiniz, o nedir inceleyeceğim , bu bilgi de yeni oldu benim için. teşekkürler tekrar.

  4. Merhaba, bu cam numaraları için benim size önerim 1.60 , 1.61 indisli %45 inceltilmiş camlar olacaktır. %30 inceltme de tercih edebilirsiniz ama astigmattan dolayı bazı kısımları kalın çıkacaktır. Yüksek astigmattan dolayı asferik yapılı camlar da tercih edilebilir. Bu özellikteki camların fiyatları sizin de tecrübe ettiğiniz gibi standart değil. Bu fiyat farklılığının en temel sebebi marka diyebiliriz. Hoya, seiko, essilor, zeiss markaları piyasada satılan en pahalı camlardır. Sizin numaralarınız stok dahilinde bulunmaz özel üretim camlara girer ama bu fiyatı çok fazla etkilemez. Eski kullandığınız essilor %30 crizal camın %45 seçeneğini tavsiye ederim. Oldukça kaliteli camlardır. Güvenle kullanabilirsiniz. Aynı inceltme seçeneğinde en uygun fiyatı veren yerden alın. Çocuğunuzun numarası biraz daha artacaktır. Bu yüzden çok yüksek fiyatlara çıkmaya gerek yok. Numara sabitlendiği zaman 5-6 yıl kullanabileceği pahalı camlara geçiş yapabilirsiniz.

  5. merhaba sayın admin, kafası çok karışmış bir anne olarak yardımınızı rica ediyorum. kızım 16 yaşında 6 yaşından beri gözlük kullanıyor. en son camları 2016 da takıldı ve ben ilgilenmedim konuyla o zaman, bu kadar detay olduğunun bugüne kadar farkında bile değildim maalesef. eşim tanıdık bir gözlükçüye gidip yaptırmıştı. bugün öğrendiğime göre essilor crizal %30 inceltilmiş cam kullanıyormuş o günden veri. kontrol için çok geçiktik ama sonunda iyi bir doktor bulup götürdük. numarası büyümüş. reçete şu şekilde sağ sferik 02.00 silendirik 02.25 aks 1.75 sol 02.25 01.75 ve 1.75. belki 10 dan fazla gözlükçü optik mağazasına gittim. hiçbirinin ne bilgileri ne fiyatları birbirini tutmadı. kafam iyice karıştı. hoya marka alayım dedim. biri 1400 lira fiyat verdi öbürü 250 lira bir diğeri 490 lirabir diğeri güya %50 indirim yaptı ve 750 lira yaparım size özel dedi. hepsi ayrı telden çaldı. değişik markalara girmiyorum bile. fiyat farkı inceltmeden dolayı oluşuyor temelde..hoya standart olarak 2 numaraya kadar üretiyormuş, üstü kişiye özelmiş vs. vs. ben neye önem vermeliyim bilemedim. lütfen yardımcı olur musunuz. kızım dikdörtgen şekil kemik çerçeve kullanıyor ve asla başka seçenek düşünmüyor çerçeve şekli olarak. şimdiden teşekkürler..

  6. Merhaba
    Bu numaralarda %30 inceltilmiş (1.56 indisli) camlar tercih edilebilir. %45 inceltme ile Camdaki kat kat görüntü ve gözü normalden küçük gösterme etkisi kısmen giderilebilir ama bu görüntü tamamen yok olmaz. Bu konkav camların bir özelliğidir. Camlar sonradan inceltilemez. Burada inceltme dediğimiz durum camın üretim aşamasında kullanılan malzemelerle sağlanır. Yani daha ince bir cam için yeniden yaptırmanız gerekiyor.

  7. Merhaba miyop astigmat gozluk kullaniyor kizim. -2.75 miyop. Gozluk aldim ortadan disa dogru bir kac katmandan oluşuyor. Tabiri caizse kavanoz dibi gibi görünüyor yan taraftan bakılınca. % kac inceltilmesi verimli olur. Ayrica inceltilmis bir camdan memnun kalmadığında tekrardan aynı cam inceltilir mi ? Tesekkurler

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*