Yeni tip coronavirus (Covid-19) ile birlikte alışmaya çalıştığımız yeni normal hayatta belki de en önemli durum maske kullanımı oldu. Coronavirus bulaştırma riskini en aza indirebilmek için maske takmak oldukça önemli. Zaten bu konuda zorlayıcı kurallar da getirildi.
Maske takmak her insan için oldukça zor bir durum olsa da gözlük kullanan kişiler için bu daha da çekilmez hale gelebiliyor. Özellikle havanın biraz daha soğuk olduğu günlerde maske takan gözlüklü kişilerde camların buğulanması ve buğulanmanın hiç gitmemesi konforu çok fazla etkiliyor.
Maske takıldığı zaman ağzımızdan ve burnumıuzdan çıkan sıcak hava üst tarafa doğru yönelir. Nefesimize oranla daha soğuk olan gözlük camına temas ettiği zamanda görüşü etkileyecek derecede buğulanma yapar. Bu döngü her nefes verişimizde devam eder.
Peki bu fizik kanununu nasıl durdurabiliriz. Aşağıda size bununla ilgili olarak bazı yöntemler anlatacağım. Umarım faydalı olur.
Yazı İçeriği
1-) Camları sabunlu su ile yıkama
Normal zamanlarda da gözlüklerinizi sabunlu su ile yıkamanızı öneririm. Bununla birlikte eğer maske takmadan önce camlarınızı sabunlu su ile yıkarsanız buğulanmanın daha az olacağını göreceksiniz.
Burada sabun, cam üzerinde ince bir tabaka oluşturur. Bu tabaka buhar yapmayı engeller. Püf nokta olarak sabunla yıkama işleminden sonra camın kendi kendine kurumasını bekleyebilirsiniz. Ya da çok fazla bastırmadan yumuşak bir bez ile suyu temizleyebilirsiniz.
2-) Maskeyi yapıştırın.
Burada yapıştırmaktan kasıt, mümkün olduğu kadar burnunuza ve yanak kısmınıza yerleştirerek buradan yukarıya hava çıkışını engellemek. Bunun için en azından ”telli maske” diye tabir edilen çeşitleri kullanabilirsiniz. Ya da burnunuzun kemerine takacağınız çift taraflı bant bu işi daha sağlam hale getirecektir.
Maskenin yüzünüze tam oturması burada en önemli konu aslında. Bu nedenle maskenin ipi çok gevşek olmamalıdır. Sıkı maske ipi kulağınıza zarar verebileceği için arkadan bağlamalı veya bir aparatla sabitlenen maskeleri tercih edebilirsiniz.
3-) Gözlüğünüze ayar yapabilirsiniz.
Burun destekleri olan gözlüklerde bu pedler birbirine doğru yaklaştırılırsa gözlük biraz daha ileriye doğru gidecektir. Bu uzaklık sayesinde araya giren sıcak hava dışarıya daha olay çıkacağından buğulanma daha az yaşanacaktır.
Bu ayar işlemini mümkün olduğu kadar ehil birine (gözlükçü, optisyen) yaptırmanızı öneririm. Özellikle eski gözlüklerde bu parçalar daha kolay kırılabiliyor.
Çok odaklı (progressive) gözlük kullanan kişilerde bu ayarları değiştirmek görüş kalitesinde bozulmalara neden olabilir. Gözlükten uzak ve yakına baktığınız alanlar değişeceğinden bu konuda yardım almanızı öneririm.
4-) Buğu önleyici sprey
Piyasada satılan antifog (buğu önleyici) spreyler işinize yarayabilir. Bu spreyler her cam çeşidinde aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu nedenle bir kaç farklı marka deneyebilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken konu araçlar için satılan buğu önleyici spreyler ile bunlar tamamen farklı şeylerdir. Bu tarz ürünler gözlük camlarınızı kullanılmaz hale getirebilir.
5-) Aşağı doğru nefes verin.
Bu kulağa biraz garip gelebilir. Ama yapabilirseniz faydası olacaktır. Aşağı doğru nefes verme nasıl yapılır ? Üst dudağınızı alt dudağınızdan ileriye doğru götürün ve sanki flüt çalıyormuş gibi nefesinizi verin. Devamlı yapılabilecek bir uygulama olmasa da aklınızda bulunsun.
6-) Gözlük camlarınızı değiştirin.
Hidrofobik veya Türkçe adı ile ”su itici” kaplamaları olan camlar buğulanma konusunda diğer camlara oranla daha etkilidir. Bu camlarda da buğulanma olur ancak çok hızlı şekilde ortadan kalkar. Yeni bir gözlük camı alırken bu özelliğinin olup olmadığını sorabilir ve talep edebilirsiniz.
Gözlük camı filtreleri ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.
Gözlük cam fiyatları ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.
Gözlük camlarının buğulanması ile ilgili olarak anlattığım maddeleri tek tek deneyebilirsiniz. Umarım faydalı olur. Aklınıza takılan yerleri yorum yaparak sorabilirsiniz. Sağlıklı günler.
- Miyop Nedir ? Miyop Belirtileri Nelerdir ?
- Numaralı Gözlük Çeşitleri (Optik)
- Hipermetropi Nedir ?
- Gözlük Camı Filtreleri
- Nasıl Gözlük Alınır ?
- Numaralı Gözlük Modelleri
- Presbiyopi, Yakını Net Görememe
- Mavi Işık Filtresi (Blue Filter) Nedir?
- Polarize Güneş Gözlüğü Ne Demektir
- İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir
- Katarakt Nedir ? Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
- Dinlendirici Gözlük Nedir ?
- Göz Sağlığı İçin 20-20-20 Yöntemi
- Bebeklerde Göz Sağlığı
- Çocuklarda Gözlük Seçimi
Bir yanıt bırakın