Miyop İlerlemesi Neden Önemlidir ?

Miyop İlerlemesi Neden Önemlidir?

Miyop, genellikle çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan uzağı net görememe şikayetidir. Aslında doğuştan gelen bu durum ilerleyen dönemlerde sınıfta tahtayı net görememe, televizyonu yakından izleme gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Çocuklar görüşünün bozuk olduğunu genellikle ifade etmez. Normal olanın bu olduğunu düşünür. Onlara sorsanız gayet iyi gördüklerini söyler.

Üç yaşından önce göz muayenesi oldukça önemlidir. Bu muayene sayesinde olası bir miyop erkenden teşhis edilerek önlem alınabilir.

Çocuklarda miyopi 15-16 yaşına kadar artar ve genellikle 20 yaşından sonra durur. Burada önemli olan bu artışın kritik noktalara ulaşmasını engelleyebilmektir.

Miyopun lazer ameliyatı haricinde bir tedavisi yoktur. Lazer bile çoğu zaman yüzde yüz sonuç vermemektedir. Miyop olan kişinin ilerleyen dönemlerde daha büyük göz hastalıklarına yakalanma ihtimali kontrol altında tutulabilir.

Miyop Görülme Sıklığı

Miyop, dünyada en sık görülen görme bozukluğudur. Avrupa’da nüfusun %30-%40 ‘ lık kısımı miyoptur. Bu oran Çin ‘de %80 ve daha fazladır.

Miyop görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Örneğin Amerika’ da 1970′ lerin başlarında miyop görülme sıklığı %25 iken 2004 yılında bu oran % 42 olmuştur.

Miyopun Sınıflandırılması

Gözlük camlarının ve lenslerin optik gücünü belirtmek için diyoptri (D) terimi kullanılır. Miyop 0.25 diyoptri aralıklarında artar. – (eksi) numaralarla ifade edilir.

Miyopun kategorileri ise bu diyoptri aralıklarına göre belirlenir.

  • Düşük Miyop: -0,25 ile -3,00 D
  • Orta Miyop: -3,25 ile -6,00 D
  • Yüksek Miyop: -6,00 D ve daha yüksek

Düşük miyopi genellikle göz sağlığı açısından risk teşkil etmez. Ancak orta ve yüksek miyopi görüşün azalması ile sonuçlanan bazı durumlara etki edebilmektedir.

Miyopinin etkilediği görüş bozukluklarında dejeneratif miyopi veya patolojik miyopi terimleri de kullanılır.

Orta ve yüksek miyopi olan kişiler genelikle çocukluk döneminde bu teşhis koyulmuş ve her sene artarak devam etmiş kişilerdir.

Miyop ile İlgili Göz Sorunları

Aşağıda yüksek miyopi ile birlikte gelişen göz sorunlarına kısaca değinelim.

Miyop ve Katarakt

Katarakt ameliyatı olan Koreliler arasında yapılan bir araştırmada , normal gözlü olan kişilere oranla yüksek miyop olan kişilerin katarakt olma ihtimalinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Katarakt ameliyatı sonrasında ise yüksek miyop olan kişilerin görüşünün daha zayıf olduğu görülmüştür.

49 ile 97 yaş arasında 3600 Avustralya’ lı arasında yapılan araştırmada ise katarakt olma ihtimalinin miyopi ile arttığı tespit edilmiştir.

Ayrıca, belirli bir katarakt tipine sahip olma ihtimali, düşük miyopi ile karşılaştırıldığında, yüksek miyopili kişiler arasında iki kat daha yüksekti.

Glokom ve Miyopi

Yukarıda bahsettiğim Avustralya çalışmasında hafif miyopi olan kişilerde 4.2 yüksek miyopi olan kişilerde ise 4.4 oranında glokom görülmüştür.

Aynı çalışmanın yazarları, glokom ile miyopi arasında güçlü bir bağ olduğunu, miyopi olan kişilerin olmayan kişilere oranla 2-3 kat daha fazla glokom riski taşıdığını belirtmektedir.

Ayrıca bir Çin araştırmasında yüksek miyopi olan kişilerin orta miyopilere oranla 2 kat, düşük miyopi olanlara oranla da 3 kat daha fazla glokom olma ihtimali olduğunu ortaya koymuştur.

Yüksek Miyopinin Önlenmesi

Yüksek miyopi her şeyden önce erken teşhis ile kontrol altına alınabilir. En geç 3 yaşına kadar mutlaka çocuklarınızı bir göz doktoruna götürün.

Yukarıda belirttiğim gibi çocuklar görme ile ilgili şikayetçi olmazlar. Bunun takibini sizin yapmanız gerekir. Miyopi teşhisi yapıldıktan sonra bunun için alınması gereken önlemleri doktorunuz size söyleyecektir.

Çocukluk dönemi miyopide kullanılan bazı yöntemler ise

  • Multifokal Kontakt Lens
  • Multifokal Gözlük
  • Ortho-k lensler
  • Atropine göz damlası

olarak sıralanabilir. Bunların dışında uygulanacak tedaviler için de doktorunuz sizi yönlendirecektir.

Kaynak: allaboutvision.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*