Miyop nedir? Miyop belirtileri nelerdir ? Miyop tedavi yöntemleri nelerdir? Miyop için lens kullanımı, Miyop ve Lazer tedavisi…
Yazı İçeriği
Miyop Nedir ?
Miyop en genel tanımı ile uzağı net görememe durumudur. Burada uzak olarak kastedilen ise 5 metreden daha ileri mesafelerdir.
Miyop kırma kusuru, kişinin gözünün, ön-arka çapının normalden daha büyük olması ya da gözün kırıcı ortamlarının (kornea, mercek) göze giren ışığı düzgün kırmaması sonucu meydana gelir.
Göze paralel gelen ışınlar korneada kırıldıktan sonra retinanın önüne düşer. Bu nedenle kişi uzağı görmede güçlük çeker.
Miyop Neden Olur?
Miyop büyük oranda kalıtsal bir kırma kusurudur. Miyop olan anne veya babanın çocuğunun miyop olma ihtimali oldukça fazladır.
Kalıtsal durumlar dışında, aşırı bilgisayar kullanımı, yakın mesafede sürekli yapılan işler, yoğun stres ve yorgunluk da miyop oluşumuna neden olabilir.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, sürekli kapalı alanlarda bulunan çocukların ve bireylerin miyop olma risklerinin arttığını tespit etmiştir.
Miyop Belirtileri Nelerdir?
Miyop, çocukluk dönemlerinde ortaya çıkar. Televizyonu yakından izleme, uzağa bakarken gözleri kısma ya da okulda tahtayı görememe şikayetleri ile farkına varılır.
Yetişkinlerde, araç kullanırken yol tabelalarını okuyamama, çabuk yorulma, baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabilir.
Miyop uzak görme ile alakalı olduğu için bilgisayar kullanırken veya kitap okurken çok fazla hissedilmez. Ancak bunların miyopi olma riskini arttırdığı bilinmektedir.
Miyopinin en genel belirtileri ise;
- Uzağa bakarken gözü kısma.
- Özellikle akşam ışıkları saçılmış olarak görme.
- Göz çevresi kaslarında ağrı
- Baş ağrısı
olarak sıralanabilir.
Miyop Tedavisi
Miyop tedavisi yapılabilmesi için öncelikle teşhis konulması gerekmektedir. Uzağı görmede sorun yaşayan kişiler öncelikle bir göz doktoruna gitmelidir. Burada yapılacak muayeneden sonra verilen miyop numaralarına göre aşağıdaki yöntemlerden biri tercih edilebilir.
Gözlük
Miyop kişiler için en sağlıklı yöntem kesinlikle gözlüktür. Miyop kırma kusuru, konkav (içbükey) camlarla yapılan gözlüklerle düzeltilir.
Miyop, reçetede gösterilirken başında – (eksi) işareti olan ve sph hanesinde yazan değerdir.
Konkav camlar, orta kısımları ince kenarlara doğru gittikçe kalınlaşan camlardır. Özellikle -2.00 numaradan sonra gözle görülür bir kalınlık ve ağırlığa sahip olurlar.
Reçetenizde yazan değerlere göre size uygun cam önerisini optisyeniniz yapacaktır.
Gözlük, miyop kişiler için aynı zamanda en ekonomik seçenektir. Kaliteli bir cam ve çerçeveyi 3-4 yıl kullanmak mümkündür.
Gözlük cam ve çerçeveleri ile ilgili aşağıdaki başlıklardan da detaylı anlatımları okuyabilirsiniz. (Yeni sekmede açılır)
Kontakt Lens Kullanımı
Miyopun düzeltilmesi için en çok tercih edilen diğer yöntem ise kontakt lens kullanımıdır. Burada bir noktaya değinmekte fayda var.
TÜRKİYE’ DE KANUNLAR GEREĞİ REÇETESİZ LENS SATIŞI YASAKTIR.
Kontakt lens kullanmak isteyen kişi doktordan gözlük reçetesi haricinde lens için de reçete yazdırması gerekmektedir. Lens reçetesi yazılırken Temel eğri ve çap değerleri belirlenir. Doktor gerekli görürse günlük lens önerebilir. Bazen marka da yazabilir.
Lens reçetesi üzerinde yazan bilgiler dışında lens almanız kanunen yasaktır. Genel olarak gözlükçülerden ” Bir şey olmaz aynı şey ,kullanabilirsiniz ” sözlerini duyabilirsiniz.
Ama benim size tavsiyem reçetede ne yazıyorsa onu alıp kullanmanızdır. Riske attığınız şeyin en değerli organınız olduğunu aklınızdan çıkarmayın
Yukarıda miyop astigmat bir kişiye yazılmış reçete görünüyor. Bu kişi Air Optix For Astigmatism lens haricinde bir lens kullanamaz.
Kontakt lensler -0,50 ve -12.00 numara aralığında miyop için üretilir. 0,25 aralıklarla her numarada bulunur. Günlük kullan-at, aylık ve renkli seçenekleri vardır.
Hijyen ve konfor açısından en sağlıklı lensler günlük lenslerdir. Maliyeti düşürmek adına aylık lensler de tercih edilebilir.
Kontakt lenslerle ilgili aşağıdaki yazıları okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kontakt Lens Kullanım Kılavuzu
Lazer Ameliyatı
Miyop tedavisi için gözlük ve kontakt lens kullanımı geçici çözümlerdir. Yani bu ürünleri kullandığınız sürece miyop düzeltilir. Kalıcı olarak çözüm ise lazer ameliyatlarıdır.
Lazer ameliyatları sayesinde -8.00 dereceye kadar miyop ve -4.00 dereceye kadar astigmat düzeltilebiliyor. Bu doktorların iddiası tabii ki.
Lazer ameliyatlarında teknikler farklı olsa da mantık hep aynıdır. Farklı isimlerle adlandırılmalarında kullanılan teknik belirleyici olmaktadır. Excimer laser en çok kullanılan yöntemdir.
Günümüzde tamamen ticari bir alana dönüşen bu ameliyatlar için seçici olmanızı öneririm. Böyle bir operasyona karar vermeden önce birden fazla doktora muayene olmanızda fayda var.
Lazer ameliyatı için bazı kurallar bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları;
- 18 yaşından büyük olmak
- Göz numaralarının son 2 yıl içinde değişmemiş olması
- Kornea yapısının lazer için uygun olması
Resimde de görüldüğü gibi miyop kırma kusuru kalın kenarlı (konkav) merceklerle düzeltilebilir. En sağlıklı yöntem de budur.
Miyop Dereceleri Nelerdir?
Düşük miyop: -4.00 ve daha az dereceli miyop kusurlarıdır.
Orta miyop: -4.00,-6.00 arası dereceli miyoplar. Bu durumda renk dağılımları ve glokom meydana gelebilir.
Yüksek miyop: -6.00 derece üzeri miyoplar. Bu kişilerde görme alanında gölge, yüzen cisimler ve hayali görüntüler oluşabilir.
Miyop Astigmat: Miyop, astigmat ile birlikte gelişebilir. Miyop astigmat kişiler hem uzakta hem de yakında bulanık görürler.
Miyop ile ilgili bazı tespitler
Miyop 40 yaş altı kişilerde görülen görme bozukluklarında en yüksek orana sahiptir. Eskiye oranla miyop görülme sıklığı artmıştır. Şu anda toplumun %25 lik kısmının miyop olduğu bilinmektedir. Bu rakamın 2050 yılında %50 seviyesine çıkacağı öngörülmektedir.
Bu yükselişin sebebi olarak, aşırı bilgisayar ve akıllı telefon kullanımı, sürekli kapalı ortamlarda bulunmak ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gösteriliyor.
Genelikle -0,25, -0,50 ve -0,75 miyop numaraları halk arasında, dinlendirici gözlük diye adlandırılan göz numaralarına girer. Bu gözlükleri araba kullanırken, televizyon izlerken, bilgisayar kullanırken takabilirsiniz. Gündelik hayatta takılmasa da çok sorun yaşatmayacaktır.
Miyop nedir sorusuna cevap vermeye çalıştım. Konu ilgili olarak aklınıza takılan yerleri yorum bırakarak ya da iletişim kısmından mail atarak sorabilirsiniz.
- Miyop Nedir ? Miyop Belirtileri Nelerdir ?
- Numaralı Gözlük Çeşitleri (Optik)
- Hipermetropi Nedir ?
- Gözlük Camı Filtreleri
- Nasıl Gözlük Alınır ?
- Numaralı Gözlük Modelleri
- Presbiyopi, Yakını Net Görememe
- Mavi Işık Filtresi (Blue Filter) Nedir?
- Polarize Güneş Gözlüğü Ne Demektir
- Devletin Verdiği Gözlük Çerçeveleri
- İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir
- Katarakt Nedir ? Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Bir yanıt bırakın