İnternetten Satılan Optik Ürünler Yasal Değil

mavi ışık filtreli gözlük
mavi ışık filtreli gözlük camları

Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik uyarınca. Tıbbi cihaz niteliğindeki kontak lens, optik çerçevesi, gözlük camı gibi optik ürünlerin internet üzerinden, sanal mağaza ve marketlerden satılması yasaklanmıştır.

İnternetten Gözlük ve Lens satışı

Konu ile ilgili optisyeninsesi.com sitesinde yayınlanan haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.


Bilindiği üzere, 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’un 6. maddesi, 15 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren 29001 sayılı Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğinin Reklamın Kapsamı başlıklı 15. maddesi ve 18 Ocak 2014 Resmi Gazete ile yürürlüğe giren 28886 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik uyarınca.

Tıbbi cihaz niteliğindeki kontak lens, optik çerçevesi, gözlük camı gibi optik ürünlerin internet üzerinden veya sanal mağaza ve marketlerden satılması yasaklanmıştır.
5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’un 6. maddesi aynen şu şekildedir:

Optisyenler, yalnız koruyucu gözlükleri, güneş gözlüklerini ve göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerini satabilirler.


Maddeden anlaşılacağı üzere, numaralı gözlük camları, her türlü lens, optik görme gereçleri ve gözlük çerçeveleri gibi optik ürünler yalnızca kanuna ve usulüne uygun şekilde faaliyet gösteren optisyenlik müesseselerindeki optisyenler tarafından satılabilmektedir.

Optisyenlerin sahip olması gereken özellikler de yine aynı kanunun 4.maddesinde, optisyenlik müesseselerinin sahip olması gereken özellikler de 7. ve 8. maddesinde belirtilmiştir.


Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik de konuya ilişkin detaylı düzenlemeler barındırmaktadır. Konunun ehemmiyetini bir kez daha vurgulamak adına, ilgili ilin İl Sağlık Müdürlüklerince optisyenlik müesseselerine bu Yönetmelik’e ek; “Optisyenlik Müessesesi Denetleme Formu”nda yer alan hususların kontrol edilmesi amacıyla denetim uygulanmaktadır.

Denetim neticesinde optisyenlik müesseselerine idari ve/veya cezai müeyyideler uygulanmaktadır.
Konuya ilişkin doğrudan ve detaylı hüküm içeren Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği’nin Reklamın Kapsamı başlıklı 15. maddesi aynen şu şekildedir: Münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması veya uygulanması gereken cihazlar ile geri ödeme kapsamında olan cihazların, internet dâhil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında program, film, dizi film, haber ve benzeri yollarla doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamaz.
Optisyenlik Hakkında Kanun çerçevesinde; optik lens, kontakt lens, optik çerçeve ve gözlük camı gibi ürünler optisyenlik müesseselerinde yetkili optisyenler tarafından satılır, İnternet üzerinden bu ürünlerin satışı yasaklanmıştır.

Dolayısıyla e-ticaret yapmış olduğunuz İnternet sitesi üzerinden kontak lens, gözlük camı, optik çerçeve gibi optik ürünlerin satılması, tanıtılması ve reklamının yapılması hukuka aykırıdır.


Yasal mevzuat kapsamında, İnternet sitesi üzerinden bilerek veya bilmeyerek optik ürünlerin hukuka aykırı bir şekilde satıldığı (tanıtıldığı/reklamının yapıldığı) tarafımızca tespit edilmesi durumunda, İşbu aykırılığın giderilmesi adına bu ürünlerin İnternet sitelerinden kaldırılması gerektiğini, kaldırılmadığı takdirde gerekli tedbirlerin alınması adına tarafımızca yasal yollara başvurulacağı, saygılarımla bildiririm.


Türkiye Gözlük Sanayicileri Derneği adına,
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı 
Mehmet DİBİ

Kaynak

Özellikle kontakt lens satışı internet üzerinden yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Kontakt lensler yasa gereği reçetesiz olarak satılamaz. Kontakt lens satın almak için sadece reçete de yeterli değildir.

Reçetede yazılan BC (temel eğri) Çap (Dia) gibi değerlerin karşılığı olan lenslerin dışında satılması da yasaktır. Lens reçetesi de aynı ilaç reçetesi gibi dikkate alınmalı ve kurallara uygun olarak hareket edilmelidir.

Nasıl ki internet üzerinden ağrı kesici, antibiyotik almıyorsak en değerli organımız olan gözümüz için de bu mecraları kullanmamaya özen göstermeliyiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*