Astigmat Nedir ? Astigmat belirtileri nelerdir ? Astigmat nasıl tedavi edilir?
Yazı İçeriği
Astigmat Nedir ?
Astigmat, terim olarak “Duru Görmeyen Göz” olarak tanımlanabilir. Uzakta ve yakındaki nesneleri bulanık görme ile karakterize olan bir görme kusurudur. Gözünde miyop veya hipermetrop olan gözlük kullanıcılarının %50 si aynı zamanda astigmatizme sahiptir.
Astigmat nasıl oluşur ?
Astigmat, gözümüzün en ön kısmında bulunan şeffaf kornea tabakasının yüzeysel eğrilik farkından kaynaklanır. Sağlıklı görüşe sahip kornea, ışığı düzgün bir şekilde kırarak retina bölgesine gönderirken, astigmatlı gözde ışık retina dışında da bir kaç farklı noktaya kırılır. Bu durum da bulanık görmeye neden olur.
Görme, gözümüze giren ışığın sırasıyla; Kornea, Göz içi sıvısı ve Mercekten geçerek retina bölgesine düşmesi ve buradan beyne iletilerek görüntüye dönüştürülmesi olayıdır. Görme kusurları da ışığın geçtiği bu alanlardaki bozukluklardan meydana gelir.
Aşağıdaki resimde görme olayı şematize edilmiştir.
Astigmat için korneadaki yüzeysel eğrilikten kaynaklandığını söylemiştik. Şimdi korneadaki bu eğriliğin göze giren ışığa nasıl bir etki yarattığını görelim.
Normal gözde ışık sadece sarı noktaya düşerken astigmatlı gözde iki veya daha fazla noktaya düşer. Bu durum, beyne iletilen sinyallerin eksik olmasına ve görüntünün net olarak algılanamamasına neden olmaktadır. Astigmatlı kişilerin bulanık görmesinin nedeni de bundan kaynaklanmaktadır.
Astigmat, hem uzağı net görememe (miyop) hem de yakını net görememe (hipermetrop) ile birlikte gelişebilir. Astigmatın nadiren tek başına geliştiği durumlar da olabilir. En çok karşılaşılan astigmat türü miyop ile birlikte gelişen “Miyop Astigmat” tır.
Astigmat Nedenleri Nelerdir ?
Astigmat, nedeni tam olarak bilinememekle birlikte büyük oranda kalıtsal bir görme kusurudur. Ailesinde astigmat olan kişilerde oluşma olasılığı yüksektir.
Kalıtsal etkenler dışında
- Göz ameliyatları sırasında oluşan deformasyonlar
- Göz bölgesindeki yaralanmalar
astigmata neden olabilir. Korneanın ileriye doğru sivrilmesi durumu olan keratokonus hastalığı da yüksek ve düzensiz astigmata neden olmaktadır.
Gözde Aks (axe, axis) Nedir ?
Astigmatın, korneanın yüzeysel eğrilik farkından dolayı geliştiğini söylemiştik. Bu yüzeysel eğriliğin tam olarak nerede olduğunu göstermek için de Axe terimi kullanılır.
Aşağıdaki şekilde olduğu gibi gözümüzü tam ortadan ikiye bölerek 180 eşit parçaya ayırdığımızı düşünelim. Astigmat korneanın hangi bölgesinde ise o bölgenin derece cinsinden karşılığı da axe olarak ifade edilir.
Astigmatlı gözlük reçetelerinde ayrıca belirtilen bu aks değeri, gözlük camı montaj yapılırken kullanılır. Buradaki değerin 10 veya 100 olması arasında bir fark yoktur. Bu değer montaj yapacak optisyen için yazılır.
Burada önemli olan konu ise, astigmat derecesi arttıkça bu aks değerinin toleransı da düşmektedir. 1.00 derece üstünde astigmatı olan kişilerde axe değerinde yapılacak 5 derecelik bir kayma sağlıklı görüşü olumsuz manada etkiler.
Yükseklik hissinin geçmemesi, kafayı sağa veya sola eğince daha net görme, baş dönmesi gibi sorunlara neden olur.
Bu nedenle astigmatlı gözlük camlarının montajı oldukça önemlidir. Astigmatlı gözlük yaptırmadan önce seçeceğiniz çerçeve ile birlikte mutlaka anatomik göz ölçümlerinizin yapılması gerekmektedir.
Yukarıdaki reçetede sağ gözde 3.00 numara astigmat var ve bunun ekseni (axe 10 derecede. Sol göz için de 1.00 numara miyop ve 1.50 numara astigmat var. Sol göz için astigmat ekseni 180 derece.
<<Gözlük camı çeşitleri ve fiyatları >>
Astigmat Belirtileri Nelerdir ?
Astigmat, derecesine bağlı olarak farklı belirtiler gösterebilir. Bunlar arasında
- Uzaktaki ve yakındaki nesnelere gözlerini kısarak bakma
- Akşam araç farları, tabela gibi ışıklı nesneleri bulanık görme
- Yoğun ışıktan rahatsızlık duyma
- Göz kaslarında ağrı ve buna bağlı olarak baş ağrısı
bulunmaktadır. Özellikle baş ağrısı astigmat olan kişilerde çok sık görülür.
Astigmat Türleri
Astigmat tek başına görülebildiği gibi miyop ve hipermetrop kırma kusurları ile birlikte de görülebilir. Miyop astigmat kırma kusuru bunlar arasında en sık görülenidir. Tüm astigmat türleri ise
- Basit miyop astigmat,
- Basit hipermetrop astigmat,
- Bileşik miyop astigmat,
- Bileşik hipermetrop astigmat,
- Karma astigmat,
- Düzenli astigmat,
- Düzensiz astigmat,
- Korneal astigmat,
olarak sıralanabilir.
Astigmat Ne Kadar Yaygındır ?
Okul çağındaki çocuklarda yapılan araştırmalara göre çocukların yaklaşık %30′ unda 1 diyoptri ve yukarısında astigmat tespit edilmiştir.
Günümüzde gözlük kullanan kişilerin %50 sinde en az bir gözde 0,75 ve üzerinde astigmat bulunmaktadır. Bu oran her iki göz için ise %25 civarındadır.
Astigmata, Asya ülkelerinde %36, Avrupa ülkelerinde %24 ve Afrika’da %20 civarında rastlanmaktadır.
Astigmat Tedavisi
Astigmat, miyop veya hipermetrop ile birlikte olma durumuna göre, ince kenarlı (konveks) ya da kalın kenarlı (konkav) merceklerle (Gözlük) düzeltilebilir. Astigmat için “Torik Lens” olarak adlandırılan kontakt lensler de kullanılmaktadır.
Gözlük ve lens astigmatı tedavi etmez sadece doğal görüşü sağlamak için yardımcı olur.
Astigmat için refraktif cerrahi uygulamaları da mevcuttur. Ancak 1.00 diyoptri üzerinde astigmat olan kişilerde astigmatın yeniden ortaya çıkma ihtimali çok yüksektir.
<<Gözlük seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken konular.>>
Astigmat Düzelir Mi ?
Astigmatın neden kaynaklandığı halen tam olarak tespit edilememiştir. Büyük oranda kalıtsal bir kırma kusuru olduğu bilinmektedir.
Gözdeki diğer kırma kusurları olan miyop ve hipermetropun tedavileri büyük oranda yapılabilmesine rağmen astigmat için lazer uygulamalar da dahil kalıcı bir çözüm bulunmamaktadır.
Astigmat Testi
Astigmat teşhisi için mutlaka bir göz doktoruna gitmeniz gerekmektedir. Doktora gitmeden önce de kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı testlerle astigmat varlığını tespit edebilirsiniz.
Aşağıdaki videoda ve blog yazımızda bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Astigmat testi ile ilgili yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.
Videolu anlatım ile astigmat testi
- Miyop Nedir ? Miyop Belirtileri Nelerdir ?
- Numaralı Gözlük Çeşitleri (Optik)
- Hipermetropi Nedir ?
- Gözlük Camı Filtreleri
- Nasıl Gözlük Alınır ?
- Numaralı Gözlük Modelleri
- Presbiyopi, Yakını Net Görememe
- Mavi Işık Filtresi (Blue Filter) Nedir?
- Polarize Güneş Gözlüğü Ne Demektir
- Devletin Verdiği Gözlük Çerçeveleri
- İnceltilmiş Gözlük Camı Nedir
- Katarakt Nedir ? Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Merhaba, bunun bir kaç farklı nedeni olabilir. Bunlar, doktor aks veya astigmatı hatalı yazmış olabilir ya da gözlükçü montajı hatalı yapmış olabilir. 1 hafta denedikten sonra sorun devam ediyorsa önce gözlükçüye sonra doktora tekrar başvurmanızı öneririm.
Merhaba miyop astigmatım. Gözlüğümü yeni değiştirdim. Reçeteme sol 180 sağ 10 astigmat verildi. Gözlüğümü takınca bir sorunoldunu fark ettim. Tek tek gözlerimi kapatıp kendimce uzaktaki yazılarla deneme yaptım. Sol gözümün sağ gözümden daha bulanık gördüğünü farkettim. Sağ gözüm yeni değiştirdiğim camla gayet iyi görüyorken sol gözümde sıkıntı var. Sizce ölçüm yanlış yapmış olabilir mi? Daha gözlüğümü değiştirmeli 3 gün oldu.
Tamam şimdi anladım. Bu normal bir durum değil. Aks derecesindeki hata max 5 dereceye kadar tolere edilebilir. Bundan daha fazla hata görmeyi ciddi manada etkiler. İkinci ölçümde sorun yaşamadıysanız doğru aks muhtemelen 180 dir. Bu aks değeri hiç bir zaman değişmez. Astigmat dereceniz artsa da aks aynı kalır. En fazla 5 derece ölçüm farkı çıkabilir. Bu normaldir ama 90 derece fark olmaz.
Merhabalar tam olarak anlatamadım dün yazdığımı göz doktoruna gittim sağ gözüm -3.75 aks 80 sol gözüm -3.25 aks 90 idi bu gözlüğe alışamadım tekrar doktora gittim bir hafta sonra o doktorda Sağ göz için -3.50 aks 80 sol gözüm için -3.25 aks 180 yazdı sol gözümdeki aks oranlarının bir haftada bu kadar değişkenlik göstermesi normal mi anlam veremedim
Aks değeri 0-180 arasında bir değer olabilir. İki göz farklı akslarda da olabilir. Normal bir durum. Çoğunlukla farklı olur zaten.
Sol gözümün aks doktorun birisi 90 yazdı başka biri 180 bu kadar Farklı olması normal mi
merhabalar benim sol gözümde sorun var gözlük camı olarak ışığa duyarlı aldım başım ağrımıyor ama göz numaramı beğenmedim gözlerim bulanık görmeye devam ediyor mart ayında randevu olmuştum, ilgili yere mesaj attım kontrol muayesine gelmemi söylediler göz değerlerim
1.gözlük sağ SFERİK: 0.25 SLENDİRİK: 0.50 AKS: 85
2.gözlük sol: SFERIK: 0 SLENDIRIK: 1.00 AKS:85
Merhaba
Aks değeri astigmatın eksenini gösteren bir değerdir. Aynı veya farklı olması çok önemli değildir. Çoğunlukla da farklı olur zaten.
Hocam selamlar; Yaptırdığım göz kontrolünde sol gözde aks değeri 130 iken sağ gözde 80… Bu farklılığın nedeni nedir acaba?
Merhaba
Numaralarınızdan anladığım kadarı ile sol gözünüzde 0,75 astigmat var. Bu numara için torik (astigmatlı) lens kullanmanız gerekebilir. Doktor bunun yerine uzak numaranıza 0,25 eklemiş olabilir. 0.25 miyop eklemesi 0,75 astigmatı dengelemez. Sağ gözünüzde de astigmat var ama 0,25 hem lensde bulunmaz hem de olmasa da olur diyebileceğimiz bir numara.3.25 lens Gözünüze bir zarar vermez ama gözlüğe oranla daha zayıf bir görüntü alırsınız. Bulanık görmeye devam edebilirsiniz. 0,75 astigmat düzeltme gerektiren bir numaradır. Doktorunuzdan sol göz için astigmatli lens yazmasını isteyebilirsiniz.