Güneş Gözlüğü Nasıl Olmalı ?

Güneş Gözlüğü Nasıl Olmalı

Güneş gözlüğü nasıl olmalı sorusuna cevap vermeden önce güneş gözlüğü nedir önce ondan bahsedelim. İsmi her ne kadar güneş olsa da bu gözlüklerin en önemli amacı uv ışınlarından korumaktır.

Uv ışınlarına hava güneşli olmasa bile oldukça fazla maruz kalırız. Bu nedenle güneş gözlüğü her mevsim ve hava koşulunda kullanılabilir. Hatta karlı havalarda kullanılması daha çok tavsiye edilir.

UV ve zararları

Uv ışınlarına sürekli maruz kalmak ileri yaşlarda katarakt riskini arttırdığı bilinmektedir. Bunun yanında ” Sarı Nokta Hastalığı” olarak bilinen makula dejenerasyonuna da etkisi olduğu düşünülmektedir.

Uv ve zararları ile ilgili bu kısa bilgiden sonra güneş gözlüğü nasıl olmalı sorusuna cevap verebiliriz. Burada asıl önemli olan konu güneş gözlüğünün camlarıdır.

Güneş gözlüklerinde fiyatı belirleyen unsurlar arasında cam üçüncü veya dördüncü sırada gelir. Bu durum yine de camın en önemli bileşen olduğu gerçeğini değiştirmez.

Kahve Çekirdeklerinden yapılan Organik Güneş Gözlüğü

Güneş Gözlüğü Camları

Güneş gözlüğü camları piyasada bir kaç çeşit etrafında toplanmıştır. Çok nadiren farklı cam malzemesi kullanan marka olabiliyor. Bu cam çeşitlerini sıralayacak olursak da;

  • Polikarbonat Camlar: Genellikle ucuz güneş gözlüklerinde kullanılan organik cam çeşididir. Kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle koruma gözlükleri ve sporcu gözlüklerinde kullanılır. Abbe değeri dediğimiz renk ayrıştırma değeri çok düşüktür (31). Bu nedenle görüntü kalitesi de oldukça zayıftır. UvA ve UvB koruması %100 e yakındır. Bu nedenle güneş gözlüklerinde çok fazla tercih edilir. Çok kolay çizilirler. Cam yüzeyi yumuşaktır. Bazı markalar filtre ekleyerek çizilmeye direnç kazandırabiliyor. Kırılmaya karşı çok dayanıklı olduğu için çocuk gözlüklerinde özellikle tercih edilir.
  • Mineral Camlar:  Mineral cam bildiğimiz camdır. Abbe değeri ve görüntü kalitesi oldukça yüksektir. Üzerine uygulanan ekstra filtrelerle %100 uv koruma sağlar. Ağır malzemeler olduğu için gözlük de ağır olur. Çok zor çizilir. Kırılma riski vardır. Özellikle Ray-Ban, Persol gibi markalar bu camları çok sık kullanır.
  • Organik Camlar: Organik cam çok genel bir kavramdır. Onlarca farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunların arasında en çok Cr-39 dediğimiz malzeme gözlük camlarında tercih edilir. Abbe değeri yüksek, hafif , çizilmeye karşı kısmen daha dayanıklı camlardır. %100 e yakın bir UV koruma sağlar.

Bu üç cam çeşidinden hangisini seçerseniz seçin Uv ışınlarından korunmuş olursunuz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken konu, bu üç cam grubu dışında plastikten üretilen ve tek özelliği renkli olması olan camlardır. Bu camlar uv ışınlarına karşı hiç bir koruması olmamasının yanında göze de zarar veren ürünlerdir.

Göz bebeği diye bildiğimiz pupila, karanlık ortamda büyür. Bu büyüme göze daha fazla uv ışını girmesine sebep olur. Hiç bir koruyucu özelliği olmayan bu gözlüklerde pupilla büyür ve daha fazla uv girişine neden olur. Bu da fayda yerine zarar verecektir. Özellikle işporta tezgahlarında satılan gözlüklerde bu durum oldukça fazla yaşanmaktadır.

Güneş gözlüğü camı nasıl olmalı kısmını geçtik şimdi de diğer hususları maddeler halinde sıralayalım.

  • Alacağınız gözlük dünya markalarından değilse CE belgesi olmasına dikkat edin.
  • Açık kahverengi ve Füme rengi camlar görüntü kalitesi en yüksek camlardır. Bunları tercih edebilirsiniz.
  • Polarize cam özelliği uv açısından ekstra koruma sağlamaz. Ama yansıyan ışınlara karşı etkili olduğu için görüş konforu açısından tercih edilebilir.
  • Burnunuza tam oturan, şakak kısımından baskı yapmayan gözlükleri tercih edin.
  • Pahalı gözlük kalitelidir diye bir şey yoktur. Alacağınız gözlüğün özellikleri hakkında bilgi alın.
  • Bütün güneş gözlüklerinin üretim hatalarına karşı 2 yıl garantisi vardır. Bu imkanı sağlayan yerlerden alışveriş yapın.
  • Özellikle marka ürünlerde sahte olma olasılığına karşı güvenilir yerlerden alışveriş yapın.

Güneş gözlüğü için en önemli konu camlarıdır. Bugün her bütçeye uygun %100 uv korumalı gözlük bulmak mümkündür. Oldukça fazla model seçenekleri de bulunmaktadır. Güneş gözlüğü alırken güvenilir optik mağazalardan alışveriş yapmanızı öneririm. Sağlıklı görüşler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*