Numaralı Gözlük Bakımı

Gözlük Bakımı




Numaralı Gözlük Bakımı

Numaralı gözlük bakımı , gözlük kullanıcıları için en çok ihmal edilen ya da bilinçsizce yapılan bir uygulama.

Gözlüğünüzü günlük olarak temizlemek, camların çizilmesini, görüş kalitesinin düşmesini ve diğer oluşabilecek olumsuzlukları en aza indirecektir.

Gözlük temizliği konusunda bir çok doğru ve yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Bu doğru ve yanlış uygulamaları başlıklar halinde anlatmaya çalışacağım. Şimdi sırayla başlayalım.



Numaralı Gözlük Bakımı Nasıl Yapılır ?

Gözlük camlarını ve çerçevelerini, camlarını çizmeden veya başka hasarlara neden olmadan temizlemek için bu yöntemleri uygulayın. Aynı uygulama güneş gözlüğü, koruyucu gözlük ve spor gözlüklerinizi temizlemek için de geçerlidir.

1-) Öncelikle ellerinizi yıkayın.

2-) Gözlüğünüzü musluğun altında yıkayın. Su ılık olursa daha iyi olacaktır.

3-) Çok az miktarda el sabunu kullanabilirsiniz. İçeriğinde losyon olan sıvı el sabunlarını kullanmayın.

4-) Camların her iki tarafını ve çerçevenin tüm kısımlarını birkaç saniye boyunca hafifçe yıkayın. Burun destekleri (plaket) ve kulağınızın arkasında kalan terminallerin uçları dahil her parçayı temizleyin. Ayrıca, camların kenarlarının, toz, kalıntı ve cilt yağlarının birikebileceği çerçeveyle birleştiği alanı iyice temizleyin.

5-) Camların ve çerçevelerin her iki tarafını da iyice durulayın. Tüm sabun izlerini çıkarmamak, camların kuruması sırasında lekelenmesine neden olur.

6-) Camları ve çerçeveyi gözlük temizleme mendilleri ile kurulayın. Bu mendilleri her gözlükçüden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz. Eğer bu mendillerden yoksa tüy bırakmayan, ince ve yumuşak bezlerden de kullanabilirsiniz. Burada kullanacağınız bezin temiz olmasına dikkat edin. Üzerinde toz vs olan bez camlarınıza zarar verebilir.



Gözlük Temizleme Gereçleri

Gözlüklerinizi temizlemek için musluk suyu, sabun en etkili ve pratik yöntemdir. Ancak bu imkanınız olmadığı durumlarda Gözlük Temizleme Spreyi olarak adlandırılan ürünleri de kullanabilirsiniz.

Bu spreyler genellikle gözlük alırken size hediye ediliyor. Bittiği zaman ise yine gözlükçülerden cüzi miktarda rakamlarla temin edebilirsiniz.

Bu spreyi kullanacağınız zaman cama bol miktarda sıkın. Yine kendi temizleme mendilleri ile tamamen kurulayın.

Numaralı Gözlük Bakımı Sprey Kullanımı

Mikrofiber bezler gözlük camı temizlemek için en ideal bezlerdir. Gözlükçüler de genellikle bu bezlerden kullanır. Bu bezler genellikle büyük olduğu için silerken de rahatlık sağlar.

Mikrofiber bezleri yıkayıp tekrar kullanabilirsiniz. Ancak bu yıkama işlemini çamaşır makinesinde ve toz deterjan ile yapmayın. Mümkün olduğu kadar elinizde, hafif el sabunu ya da sıvı sabun ile yıkayın. Kullanmadan önce iyice kuruduğundan emin olun.

Gözlük Camındaki Çizikler Nasıl Geçer ?

Maalesef gözlük camlarında oluşan çiziklerin geri dönüşü yoktur. Bu çizikler oluştuğu ve görüşü etkilemeye başladığı zaman yapılacak en iyi şey camları değiştirmek olacaktır.

Günümüzde çizilmeye karşı dayanıklı camlar satılmaktadır. Bu camları tercih edebilirsiniz. Ama şunu kesinlikle belirtmekte fayda var. Çizilmeyen cam yoktur, çizilmeye karşı daha dayanıklı cam vardır.  Bunun aksini iddia eden satıcıdan uzak durmanızı tavsiye ederim.

Gözlük camı filtreleri yazımı buradan okuyabilirsiniz.



Gözlüğünüzün Teknik Bakımı

Plaket olarak adlandırılan ve halk arasında pabuç da denilen burun destekleri zamanla sararır. Bu normal bir durumdur. Normal olmayan ise bunları yeşile hatta siyaha dönene kadar kullanmaktır. Bu kısımları gözlükçünüzden belirli periyotlarda değiştirebilirsiniz. Genellikle bu işlem ücretsiz olarak yapılır.

Plaket dışında, düşen cam vidası, gevşeyen saplar, eskiyen terminallerde uzman kişiler tarafından değiştirilmelidir.

Ultrasonik temizleyici diye adlandırılan ve son zamanlarda hemen her optik mağazada görülmeye başlayan cihazlarla da gözlüklerinizi temizletebilirsiniz. Bu cihazlar içerisinde çeşme suyu vardır. Suda titreşim yayarak plaket ve çerçeve diplerindeki kirleri çıkarmaya yardımcı olur.

Ultrasonik Gözlük Temizleyici

Gözlüklerin Korunması

Gözlüklerinizi takmadığınız zaman mümkün oldukça kılıflarında saklayın. Bu kılıfların içinin yumuşak ve temiz olduğundan emin olun. Kılıfların içinde temizleme mendili haricinde hiç bir şey taşımayın.

Gözlüğü kılıfı dışında bir yere koyacaksanız kesinlikle camları üzerine koymayın. En ideali sapları kapalı ve camlar yukarı gelecek şekilde durmasıdır.

Gözlüğü çıkarırken iki elinizi de kullanın. Eğer tek elle sürekli takıp çıkarırsanız, zamanla sapların gevşediğini ve gözlüğün bollaştığını göreceksiniz.

Gözlük Temizlerken Yapılan Yanlışlar

  • Gözlüklerinizi tişört, kazak, gömlek gibi elbiselerinizle silmeyin.
  • Cam temizliği için tükürük kullanmayın.
  • Cam-sil olarak adlandırılan yüzey temizleyicileri kesinlikle kullanmayın. Bu maddeler ilk temasta bile kaplamayı aşındıracaktır.
  • Mümkün olduğu kadar kağıt havlu, peçete, kağıt mendil kullanmamaya çalışın. Bu maddeler camı çizebilir ve genelde tüy bırakır.

Gözlük temizliği ve bakımı ile ilgili yazdığım bu kurallara uyduğunuz sürece gözlüğünüzü uzun yıllar kullanabilirsiniz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Sağlıklı görüşler.






2 yorum

  1. Sorun olmaz kullanabilirsiniz ama öyle çok faydalı bir şey de değil. Her gün ılık su ile de yıkayabilirsiniz. Gözlükçünün verdiği mendil de yeterli olacaktır.

  2. merhaba
    gözlük temizlemede gözlük temizleme mendillerini kullanmak sorun olur mu camlarda uv kaplama varmış
    sözlük temizleme bezinin içeriğine baktığımda alkol ve parfüm var yazıyor.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*