Gözlük Camı Fiyatları

numaralı gözlük camı fiyatları
Numaralı Gözlük Camı Fiyatları

Numaralı Gözlük Camı fiyatları ile ilgili olarak internette bulabileceğiniz en kapsamlı içeriği hazırladık. İlk defa gözlük kullanacak kişiler veya gözlüklerini değiştirmek isteyen kullanıcılar için rehber olabilecek bu yazımızda en genel hatları ile cam çeşitleri ve ortalama piyasa fiyatları hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Numaralı Gözlük Camı Fiyatları

Gözlük camı fiyatları , ilk defa gözlük kullanacak kişiler için en çok merak edilen konulardan birisidir. Yıllardır gözlük kullanan kişiler bile bu konuda tam bir fikir sahibi değildir. Gözlük kullanıcıları genellikle belirli bir optikten ne tavsiye edilirse onu almaktadır.

Bundan yirmi yıl önce çok da fazla olmayan gözlük camı çeşitleri günümüzde organik (CR-39 vb.) diye adlandırılan materyallerin devreye girmesiyle yüzlerce varyasyona ayrılmış durumda. Camların fizyolojik özelikleri (inceltme seçenekleri) yanında, belirli ihtiyaçlara özel olarak üretilen kaplama teknolojileri ile çeşitler çoğalabiliyor.

Biz bu yazımızda çok fazla detaya inmeden, gözlük camlarının en çok kullanılan inceltme seçenekleri ve en temel özelliklere sahip kaplamaları üzerinden ortalama fiyatlar vermeye çalışacağız. Örnek olarak vereceğimiz fiyatlar sektördeki en dip fiyatı temsil edebilir ancak yazımızın sonunda da değineceğimiz etkenlerden dolayı çok farklı rakamlara da çıkabilir.

Gözlük Camı Fiyatları Neye Göre Değişir ?

Gözlük camı fiyatları iki ana başlık altında değişkenlik göstermektedir. Fiyat noktasında ilk belirleyici unsur “inceltme” oranıdır. İkinci unsur ise inceltme ile birlikte gelen “gözlük camı filtreleri” dir. Biz bu yazımızda camların inceltme seçeneklerine göre fiyatları hakkında bilgi vereceğiz. Gözlük camı filtreleri ile ilgili yazımı da buradan okuyabilirsiniz.

Gözlük camları genel olarak organik diye adlandırılan Cr-39 (Kolombiya Reçinesi) isimli ham madde ile yapılır. Bu ham madde dışında da MR6, MR8 , Mr10 gibi, camlara farklı inceltme seçenekleri sunan ham maddeler de mevcuttur.

Organik camlar; hafif , kırılmaya karşı daha dayanıklı ve kolay işlenebilir oldukları için hem kullanıcı hem de satıcılar tarafından en çok tercih edilen cam çeşidi olmuştur. Bundan 20-30 yıl öncesinde gözlük camı için kullanılan malzeme “mineral” olarak adlandırılan ve kuvarsdan yapılan, aslında bildiğimiz cam materyallerden oluşuyordu. Bu materyal, standart organik cama göre daha ağır ve kırılma riski olan bir malzeme. Buna karşı mineral camlar daha net görüntü kalitesi ve daha zor çizilme gibi avantajları olsa da günümüzde artık çok fazla tercih edilmemektedir. Ancak halen tedarik edilebilmektedir.

Organik camlarda kendi içerisinde farklı ham maddeler nedeni ile sınıflandırılır. Bu ham maddeler camlara incelik ve kırılmaya karşı dayanıklılık gibi faydalar sağlar.

Şimdi bu cam çeşitlerini piyasada en çok kullanılanlara göre sıralayalım.

Standart Gözlük Camı fiyatları

1,50 indisli ve üzerinde hiç bir filtre bulunmayan camlardır. Düz cam, filtresiz cam, devletin karşıladığı cam gibi adlandırılma şekilleri de vardır.

En uygun fiyata sahip camdır. Üzerinde hiçbir filtre bulunmaz.  Cam yüzeyinde  çok fazla yansıma olur ve kullanım konforu çok düşüktür. ” +,- 2.00″ derece üzerindeki standart cam rahatsız edecek derecede kalın ve ağırdır.

Bu cam genel olarak yakın okuma gözlüklerinde kullanılır. Yedek olarak kullanacağınız gözlüklerde de tercih edebilirsiniz. Fiyat olarak 200-250 tl civarında satılmaktadır.

Gözlük camı inceltme şeması

Filtreli 1,50 Standart Camlar

Yukarıda bahsettiğim standart cam kalınlığında ama üzerinde filtre olan camlardır. Antirefle (Yansıma dirençli), Hidrofobik (Su itici ), Antistatik (Toz itici) filtreli olanları vardır.

Progressive (Çok odaklı ) camlarda da kullanılmaktadır. +,- 2.00 dereceye kadar olan reçete sahipleri bu camları tercih edebilir.

Ancak her optik mağazada bu grupta cam bulunmaz. Fiyatları 500-750 tl arasında, üzerindeki filtreye göre değişkenlik gösterir.

%30 İnceltilmiş Gözlük Camı Fiyatları

1.56 indisli olarak da adlandırılan bu cam çeşidi, en çok kullanılan cam türüdür. Hemen her optik mağazada bu cam grubun belirli numara aralığı stok olarak bulunmaktadır. -3.00 ve +3.00 dereceye kadar göz numarası olan kişilerin tercih edebileceği incelikte ve hafiflikte camlardır.

Üretim aşamasında kullanılan ham maddeler nedeni ile standart camlara oranla %30 daha incedir. Bu camlarda Antirefle (yansımaya dirençli) kaplama standart olarak mevcuttur.

Bunun dışında su itici, toz itici, transitions, mavi filtre gibi ekstra filtrelerle de satılmaktadır. Fiyat olarak da ekstra filtrelere göre değişkenlik gösterebildiği için 800-1500tl arasında fiyatlara bulunabilir.

%45 İnceltilmiş Gözlük Camı Fiyatları

1,57, 1.59, 1.60 gibi indislerde üretilen, içeriğinde çok  farklı ham maddeler kullanılan cam grubudur.

Bazı özel isimlere sahip olanlar da vardır. Trivex, Parex,  MR8 bunlardan bazılarıdır. -3.00 ve -4.00 numara aralıklarında tavsiye edilebilir. Bu camlar ham maddeleri nedeni ile aynı zamanda kırılmaya karşı daha dayanıklıdır. (Kırılmaz cam yoktur kırılmaya karşı daha dayanıklı camlar vardır. Kırılmaya karşı dayanıklı camlar ile ilgili detaylı yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.) 

Özellikle faset (çerçevesiz) gözlük modellerinde bu camlar daha fazla tercih edilir. Standart olarak Antirefle kaplama ile üretilir. Ekstra filtrelerle birlikte fiyat aralığı değişkendir.

Piyasada ortalama 1700-2500 tl aralığında başlangıç fiyatları mevcuttur. İthal camlar için (essilor, seiko, hoya, zeiss vb. ) bu rakamlar 4000 liraya kadar çıkabilir. 

%60 İnceltilmiş Gözlük Camı Fiyatları

Burada belirtilen inceltme oranı standart cama göre yapılmaktadır. Bu rakam bazen 65 bazen 55 olarak da karşınıza çıkabilir. Bu camlar genelde asferik (küresel olmayan) yapıya sahiptir.

Camın ön yüzeyi düzdür. Bu yapı sayesinde özellikle camın kenarlarında meydana gelen görüntü bozulması en aza iner. Bu camlar yüksek numaralı kişilerde ekstra görüş konforu sağlar. Gözlük camının kenarlarında meydana gelen prizmatik etkiyi en aza indirir. -4.00 ve +4.00 derece üzerindeki numaralarda ve yüksek astigmatlı (-2.00 Astigmat ve üzeri) kişiler için tavsiye edilir.

Ekstra ince ve hafif camlardır. Piyasada 2000-3000 tl bu camlar için başlangıç fiyatıdır. Yine ithal cam markalarında bu rakam 5000-6000 lira ve üzerinde olmaktadır.

%70 İnceltilmiş Gözlük Camı Fiyatları

-6.00, -7.00 ve daha yüksek numaralarda tercih edilebilecek camlardır. Günümüzde bir kaç yabancı markaya ait özel camlar haricinde en ince camlar olarak satılmaktadır. Ortalama fiyat olarak 3000-5000tl aralığında markasına göre çeşitleri bulunabilmektedir.

Diğer İnceltme Seçenekleri

Yukarıda saydığımız inceltme seçenekleri camların yapıldığı ham madde ile sağlanmış seçeneklerdir. Bunların yanında özellikle “+ (hipermetrop) “numaraları olan kişiler için de ” Çap küçültme ve Oval Cam” seçenekleri ile çok daha ince camlar üretilebiliyor. Bu işlemler de genellikle aynı cam için ekstra 100-300 tl arasında bir rakam ile sağlanabiliyor.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi buradaki rakamlar, ilgili cam çeşidi için piyasadaki başlangıç ve ortalama rakamları temsil etmektedir. Bunun yanında bir kaç etken de nihai fiyatı etkilemektedir. Yazımızın devamında bunlardan bahsedeceğiz.

Gözlük camı fiyatlarını etkileyen diğer faktörler

Gözlük camı fiyatlarını , inceltme ve filtreler dışında aşağıda yazdığımız etmenlerde etkilemektedir. Hatta bu etmenler camın çeşidinden daha fazla fiyat belirleyici olmaktadır.

Marka

Günümüzde satılan her üründe olduğu gibi gözlük camlarında da markalar vardır. Bu markalar içinde yerli olanlar nispeten daha uygun olurken ithal olanlar daha pahalıdır.

Yukarıda verdiğimiz rakamlar yerli camların ortalama fiyatlarıdır. İthal camlarda bu rakamlar ikiye hatta üçe katlanabilir. Bunun için fiyat araştırması yapabilirsiniz. Fiyat araştırması yaparken bir markanın size uygun kaplama ve inceltme seçeneğini referans alarak araştırmanızı tavsiye ederiz.

Optik müesseseler genellikle belirli markalarla çalışır. Yani bir gözlükçüye girdiğiniz zaman size önereceği marka ile farklı bir gözlükçünün önereceği marka farklı olabilir. Her markanın kendi içinde farklı kalitelerde seçenekleri bulunmaktadır.

Piyasada en çok karşınıza çıkabilecek ithal cam markaları: Essilor, Seiko, Zeiss, Nikon…

Yerli Cam Markaları: Selcon, Merve Optik, Opak, İşbir optik (vision art), Novax,  Shamir…

Bunların dışında da markalar mevcuttur. Ancak cam piyasasının büyük bölümüne bu markalar hakimdir. 

 Gözlükçünüzden sattığı markayı, önerdiği kaplamaları, inceltme seçeneklerini ve öne çıkan özelliklerini öğrenebilirsiniz. Bunlar hakkında doyurucu bilgi alamadığınız müesseseleri de tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.

Filtreler

Yukarıda saydığımız camların üzerine eklenen ekstra filtrelerle de fiyat farkları oluşmaktadır. Bazı markaların kendine özel kaplama teknolojileri de bulunmaktadır.

Essilor crizal kaplama, Seiko SRC kaplama, bunlara örnek olarak verilebilir. Bu iki kaplamada da standart olarak; buğu ve su tutmayan, zor çizilen, leke tutmayan , %100 uv koruma ve antirefle kaplama bulunmaktadır. 

Bir cam için eklenen her filtre ortalama 150-300 tl arası fiyat artışı yapabilir. Günümüzde bir çok filtrenin aynı camda olduğu seçeneklerde bulunmaktadır.

Gözlük camı filtreleri ile ilgili detaylı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Kalite

Gözlük cam fiyatlarını etkileyen en önemli faktör kesinlikle kalitedir. Aynı ham madde ile üretilmiş aynı kalınlıkta bir camın iki farklı markada çok fazla fiyat farkı ile satılmasının nedeni filtre kaliteleridir.

Birinde kullanılan filtre 5 yıl tam randımanlı olarak kullanılabilirken diğeri 2 yıl içinde bozulabilir. Bu durum görüşünüzü ciddi manada etkiler ve camlarınızı değiştirmeniz gerekir.

Yüksek kaliteli camlarda kullanılan filtreler sayesinde buğulanma yok denecek kadar az gerçekleşir. Diğer camlara göre daha zor çizilir.  Cam yüzeyi toz ve leke tutmaz. Bu özeliklerini de uzun yıllar korur. Optik camların filtre kalitesi görüş konforunu da arttırır.

Eğer sürekli numaralarınız değişmiyor ise (yılda bir kez gibi) kaliteli bir gözlük camı alarak ileriye dönük daha karlı bir seçim yapmış olursunuz.

Lokasyon

Gözlük camı fiyatları için oluşturulmuş belirli bir taban ve tavan fiyat uygulaması bulunmamaktadır. Aynı ilçenin farklı semtlerinde bulunan gözlükçülerde bile fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Bunun temel nedeni ise işletme sahiplerinin karşılaştığı maliyetler (kira vs) diyebiliriz. Bütün sektörlerde olan bu durum optik sektöründe de oldukça sık karşımıza çıkıyor.

Fiyat araştırması yaparken, aklınızda olan cam özellikleri üzerinden veya marka üzerinden karşılaştırma yapabilirsiniz. Görme en önemli duyularımızdan biri olduğu için gözlük alırken fiyatın yanı sıra, işinde uzman, sizin ihtiyaçlarınızı doğru analiz edebilen ve size en iyi çözümü üreten bir optik müesseseden alışveriş yapmak çok daha önemlidir.

Optik müesseseler Sağlık Bakanlığı’ nın ruhsatlandırdığı ve denetlediği ”Yardımcı sağlık” kurumlarıdır. Bu niteliklere sahip olduğuna inandığınız ve size o güveni veren bir işletmeden alışverişinizi güvenle yapabilirsiniz.

Sonuç olarak

Gözlük cam fiyatları ile ilgili olarak verdiğimiz bu rakamlar, ortalama rakamlardır. Burada verdiğimiz rakamların bağlayıcılığı yoktur. Belirtilen etkenler fiyatları çok fazla etkilemektedir.

Konu ile ilgili sormak istediğiniz soruları konu altından yorum yaparak ya da sosyal medya hesaplarımızdan bize iletebilirsiniz. Bizi takip etmeyi unutmayın. Sağlıklı günler dileriz.

4 yorum

  1. Merhaba bende bilgi almak istiyorum
    Mali müşavirim, sabahtan akşama kadar evrak ve PC ile uğraşıyorum.goz numaralarım yuksek.miyop ve astigmat var.1.74 inctilme ve çizilme parlama olmasını istemiyorum
    Çerçeveden taşımasını da istemiyorum.goz numaralarıma uygun.hangi markanin ne kaplamasini onerirsinZ.
    Şag göz
    Sterik -6 silindirik -2.25 aks 150

    Sol göz
    Sterik. -4.25 Silindirik. -1.75 Aks 20

  2. Merhaba, öncellikle geçmiş olsun. Gözlük Camı olarak her ikisine de Asferik 1.67 (%60 inceltilmiş) cam öneririm. Bu camların genelinde standart olarak buğulanmayı hızlı çözme daha zor çizilme gibi özelikler bulunuyor. Mavi ışık için ayrıca eklenmiş camları tercih edebilirsiniz. Numarayı büyütmeyen cam maalesef yok. Numara artışı gözlük kullanıp kullanmama ile de bağlantılı değil. Ama göz tembelliğinde gözlük kullanmak önemlidir.
    Yuvarlak çerçeve tercih edebilirsiniz. Sorun olmaz. Küçük olanın camları bölgesel olarak biraz daha kalın olur. Ama %60 inceltilmiş camlarda bu kalınlık belli olmaz. Çerçeve seçiminde yüz yapısına uygun ve hoşuna giden modelleri tercih edebilirsiniz.
    Cam markası olarak çocuklarda 2 alternatif öneririm. Eğer gözlük numaraları sıklıkla değişiyorsa (yılda 1 gibi) ekonomik cam markalarını tercih edebilirsiniz. Gelişme çağındaki çocuklarda aldığınız çerçeve de 2 yıl sonra yüzüne olmayacağı için yine uygun fiyatlı bir cam olablir. Eğer numaraları değişmiyor ve bu camları en az 2-3 yıl kullanacaklarsa kaplama ve filtre açısından daha kaliteli camlar alınabilir.
    Yüzde 45 inceltilmiş mavi ışık filtreli bir cam için piyasada fiyatlar 400 tl den başlıyor. Yüzde 60 inceltilmiş camlarda bu fiyat 600 tl civarı (1 çift cam) Yüzde 30 için 250 tl alt barem. Bu fiyatları göz önüne alarak bir kaç farklı yerden fiyat alabilirsiniz. Piyasada çok farklı marka ve bu markalara ait cam modelleri mevcut her gözlükçü farklı bir cam firması ile çalıştığı için herkes o markayı övecektir. Ama her gözlükçü ekonomik ve üst segment cam satar. Siz burada fiyat üzerinden değerlendirme yapabilirsiniz. Geç onay için kusura bakmayın. Aklınıza takılan bir yer olursa mail üzerinden yada buradan iletebilirsiniz. İyi Bayramlar dilerim. Saygılarımla.

  3. Slm çocukların numaraları -3.25 -0.25 &180/ – 3.50-0.75&170 katarak var 17 yasında bir çocuğun. Diğeri -2.00-3.00&170/-0.75-2.50&170 göz tembelliği var 13 yasında
    Numaralar artmasın bugu çabuk geçsin mavi işık kırsın çok pahalı olmayan cam tavsıyenız camlar çokmu kalın oluyor yuvarlak çerçeve istiyor lar uyarmı teşekkürler başarılar.

  4. Merhaba, benim de size bir sorum olacak. Kızım için gözlük alacağım, farklı yerlere sordum. Numaraları; Sağ :-2,75 -1,25 aks180 ve Sol : -3,25 -1,25 aks180. Bir optikçi hawk marka cam önerdi %45 inceltilmiş, çerçevesiyle birlikte 1200 TL dedi. Bir başka optikçi ise Gp plus marka yine %45 inceltilmiş, titanyum çerçeve ile birlikte 900 TL dedi. Markaları biraz araştırdım ama güvenilir bilgi bulamadım. Herkes kendi sattığını övüyor. Sizin bir öneriniz olursa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*