Fotokromik Gözlük Camları (Güneşte koyulaşan camlar)

Fotokromik ( transitions ) Camlar




Fotokromik camlar kapalı alanlarda neredeyse berrak, açık alanda ise renk değiştirerek koyulaşan camlardır. Transitions , kolormatik veya güneşte koyulaşan cam diye de adlandırılma şekilleri vardır.

Güneşte koyulaşan kavramı aslında yeterli değildir. Çünkü bu camlar güneşsiz havada bile kararabilir.

Bu camların içerisinde bulunan fotokromik moleküller Uv ışınlarına maruz kaldıkları zaman renk değiştirirler. Bu renk değişikliği uv miktarına bağlıdır. Güneş olmasa bile bulutlar uv ışınlarının bir kısmını aşağıya gönderir. Güneşli havaya oranla daha az olsa da camlarda renk değişimi gerçekleşir.

Fotokromik ( transitions ) Camlar

Fotokromik Cam Markaları

Fotokromik cam için ülkemizde en çok tercih edilen marka Transitions ‘ dır. Hatta bu camların genel adı Transitions olarak kalıplaşmıştır diyebiliriz. Transitions sadece fotokromik gözlük camı üreten bir firmadır.

Bir çok gözlük camı firması için fotokromik cam üretirler. Dünya çapında en çok kullanılan fotokromik camlar Transitions marka camlardır.

Transitions Camlar

Transitions Firmasına Ait Fotokromik Camlar

  • Transitions Signature : En temel transitions kaplamadır. Gri, Kahverengi ve Yeşil seçenekleri vardır. Dış mekanda %85 koyulaşma iç mekanda hızlı açılma ve tam berraklık sağlar.
  • Transitions XTRActive : Floresan, led ışık gibi yoğun aydınlatmalar altında hafif koyulaşma ve araba içinde bir miktar koyulaşarak daha konforlu bir görüş sağlayabilir. Renk seçenekleri aynıdır.
  • Transitions VANTAGE : Bu kaplama için, fotokromik cama polarize özellik eklenmiş hali diyebiliriz.

Transitions markası haricinde karşımıza çıkabilecek fotokromik cam markalarından bazıları

  • Sensity (HOYA) : Hoya markasına ait fotokromik cam filtreleridir. Gri ve kahverengi renk seçenekleri bulunmaktadır.
  • PhotoFusion (ZEISS) : Alman Zeiss markasının fotokromik camlarıdır. Gri renk seçeneği vardır. Diğer tüm camlara göre %20 daha hızlı koyulaşma ve açılma vaadi veriyor.
  • ColorMatic (Rodenstock) : Yine bir Alman markası olan Colormatic de ülkemizde sıkça kullanılan bir camdır. Hatta bu camlar için kullanılan kolormatik kavramı da bu markadan gelir. Kahverengi, yeşil ve gri renk seçenekleri bulunmaktadır.

Fotokromik Camların Faydaları

Fotokromik camlar bir çok yönden kolaylık sağlar. Uv ışınlarına uzun süre maruz kalma ileriye dönük katarakt riskini artıran bir faktördür.

Fotokromik camlar sayesinde uv ışınlarından %100 korunma sağlarsınız. Özellikle güneş ışığına hassasiyeti yüksek olan kişilerde bu camlar önerilebilir.

Numaralı gözlük kullanıcıları için ayrıca bir güneş gözlüğü taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırır.

Fotokromik Camlar İçin Uyarılar

Fotokromik camlar bir çok yönden kolaylık sağlar. Ancak bu camların da bazı olumsuz yönleri olabilir.

Bu camlar genelde araba içinde kararmaz. Çünkü arabanın ön camı uv ışınlarını büyük oranda keser.

Eğer kalitesiz bir cam aldıysanız iç mekanda dakikalarca açılmayabilir. Dış mekanda çok yavaş koyulaşabilir.

Bu camlar zamanla sararır. Eğer kalitesiz bir cam aldıysanız 6 ay içinde bile camın gözle görünür şekilde sarardığını fark edebilirsiniz. Aslında bu camlar ilk alındığı zaman bile hafif sarıdır. Ama bu zamanla daha fazla sararma kaliteye göre değişiklik gösterir.




İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*