Polikarbon ve Trivex Gözlük Camları




Polikarbon ve Trivex gözlük camları, özellikle kırılma riskinin en aza indirilmesi istenen durumlarda tercih edilebilecek camlardır.

Polikarbon ve trivex camlar hem numaralı gözlüklerde hem de güneş gözlüklerinde oldukça fazla tercih edilebiliyor. Bunun nedeni ise diğer organik camlara oranla çok hafif olmaları ve %100 UV koruma sağlamalarıdır.

Hafiflik ve uv koruma özelliklerinden daha önemli bir özellikleri daha vardır. Bu camlar diğer organik camlara oranla 10 kat daha sağlamdır. Yani kırılmaya karşı daha dayanıklıdır.

Hafif ve %100 uv koruması nedeni ile özellikle çocuk gözlükleri ve koruma gözlüklerinde tercih edilebiliyor.

Polikarbon Camlar

Polikarbonat, 1970’lerde havacılık uygulamaları için geliştirilmiştir ve şu anda astronotların kask siperlerinde ve uzay mekiği ön camlarında kullanılmaktadır.

Hafif, darbeye dayanıklı cam talebine cevap olarak 1980’lerin başında polikarbonattan yapılmış gözlük camları üretilmeye başlanmıştır.

O zamandan beri, polikarbonat camlar güvenlik gözlükleri, spor gözlükleri ve çocuk gözlükleri için oldukça sık tercih edilmeye başlandı.

Faset (çerçevesiz) gözlük camlarında matkap ile delik açıldığı için camdaki mukavemet azalır ve kırılmaya karşı daha dayanıksız olur. Polikarbon camlarda ise dayanıklılık daha fazladır. Bu nedenle faset çerçevelerde sıkça kullanılmaktadır.

Trivex Camlar

2001 yılında PPG firması polikarbon camlara alternatif olarak Trivex camları üretti. Bu camlar da diğer organik camlara oranla ince hafif ve kırılmaya karşı dayanıklıdır.

Polikarbon camlar olumlu bir çok özelliğine karşılık , ABBE DEĞERİ olarak bilinen renk ayrıştırma gücü oldukça zayıf materyallerdir. Yani görüntü kalitesi diğer organik camlara oranla düşüktür.

Trivex camları polikarbon camlardan üstün kılan özellik ise işte bu abbe değerinin yüksek olması. Trivex camlar polikarbon camlara oranla daha yüksek görüş konforu sağlamaktadır.

polikarbon ve trivex camlar
Polikarbon ve trivex camlar kullanım alanları

Polikarbon ve Trivex Karşılaştırması

  • Kalınlık: Polikarbon camlar 1,58 Trivex ise 1,53 indise sahiptir. Yani polikarbon camlar %10 daha incedir.
  • Ağırlık: Trivex camların özgül ağırlığı polikarbon camlara oranla daha az olduğundan Trivex %10 daha hafiftir.
  • Görüş Kalitesi: Trivex camların abbe değeri daha yüksek olduğu için hem merkezde hem de yan alanlarda görüntü kalitesi daha yüksektir.
  • Darbeye Dayanıklılık: Her iki cam için de darbeye dayanıklılık yüksektir.
  • UV Koruma: Her iki cam da ekstra filtrelere gerek kalmadan%100 uv koruma sağlar.
  • Fiyat: Trivex camlar polikarbon camlara oranla daha pahalıdır.

Polikarbon ve Trivex camlar kırılmaya karşı dayanıklılık özelliğini diğer organik camlara oranla daha yumuşak olmalarına borçludur. Bu yumuşaklık polikarbon ve trivex camlara kolay çizilebilme olanağı sağlar.

Eğer üstlerinde esktra bir filtre yoksa bu camlar çok kolay çizilir. Gözlük camlarında genelikle filtreli olarak satıldıkları için bu sorun çok fazla yaşanmaz.

Ancak piyasada ucuz olarak satılan bir çok güneş gözlüğünde polikarbon camlar kullanılır. Bu camlarda boya dışında bir filtre olmadığı için kolayca çizilirler.

Tercih Edilebilecek Alanlar

Her iki cam çeşidini de özellikle gözünüzü korumanız gereken alanlarda tercih edebilirsiniz. Basketbol, futbol vs sporlarda kullandığınız gözlüklerde bu camlar kullanılabilir.

Koruyucu gözlük takılması gereken işlerle uğraşan kişiler de bu camları tercih edebilir. Ayrıca çocuk gözlüklerinde güvenlik açısından bu camlar oldukça sık tercih edilmektedir.

Polikarbon ve trivex camların dışında MR8 ve MR10 gibi ham maddelerden üretilen camlar da aynı özelliklere sahiptir. Bu camlarla ilgili olarak uzman optisyen size daha detaylı açıklamalarda bulunacaktır.

Bu camlarla ilgili olarak sormak istediklerinizi de yorum bırakarak sorabilirsiniz. Sağlıklı görüşler…

2 yorum

  1. Antirefle kaplama yansıma engelleyici bir filtredir. Özellikle ışıklı ortamlarda rahat bir görüş sağlar. Uv koruma ise bir güneş gözlüğü kadar sizi uv ışınlarından korur. Aldığınız cam %100 uv korumalı bir camdır. Antirefle kaplama da vardır. Kırılmaya karşı da daha dayanıklı bir cam.

  2. merhaba
    anti refle kaplama ile uv kaplama arasında fark varmıdır varsa nedir yardımcı olurmusunuz.

    ben bir gözlük camı yaptırdım 3 75 miyop um uv kaplama dediler ve bana verdikleri kağıtta 1,57 HI-VEX YAZIYOR

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*