Gözlük Garanti Süreçleri

Gözlük Bakımı




Türkiye ‘ de satılan her üründe olduğu gibi gözlüklerinde garantileri vardır. Ülkemizde satılan her optik ya da güneş gözlüğünün üretim hatalarına karşı 2 yıl garantisi vardır.

Satın aldığınız optik ya da güneş gözlüğünün garanti belgesini istemek en doğal hakkınızdır. Bu belgeler gözlükçü tarafından temin edilmek zorundadır.

Gözlük garanti süreçleri optik çerçeve, optik cam ve güneş gözlüğü olarak farklı farklı değerlendirilir.

Gözlük Garanti Süreçleri

Optik Gözlük Garanti Süreçleri

Numaralı gözlüklerde garanti kapsamına giren hususları sıralayacak olursak:

  • Boya soyulması. Özellikle metal çerçevelerde yaşanan bir durumdur. Kimyasal madde teması olmadan kaplamada soyulmalar meydana gelirse garanti kapsamına girer.
  • Paslanma. Yine metal çerçevelerde yaşanabilen bir durumdur. Plastik çerçevelerin menteşe kısımlarında da yaşanabilir.
  • Yay mekanizmasının kopması. Esnek menteşe sistemine sahip gözlüklerin yay sistemi koparsa garanti kapsamına girer. Bazı durumlarda sadece sap değişimi yapılabiliyor.
  • Renk değişimi. Asetat (kemik) çerçevelerde tere bağlı olarak beyazlaşma meydana gelebilir. Genelde sap kısmında meydana gelen bu durumda sadece sap değişikliği yapılabiliyor.
  • Plaket sapı koparsa. Plaket diye adlandırılan ve burun üstüne gelen parçanın bağlı olduğu metal koparsa garanti kapsamına girer.

Yukarıda yazan durumlardan herhangi biri başınıza gelirse yapacağınız ilk şey satın aldığınız mağazaya gitmektir. Mağaza ürünü tedarikçisine iletir ve inceleme süreci başlar. Yukarıda yazdığım durumlar genellikle müşteri lehine sonlandırılır.

Garanti kapsamına kesinlikle girmeyen durumlar da

  • Herhangi bir bölümde kırılma. Eğer aldığınız gözlük için özellikle bu garantisi verilmemişse kırılmalar garanti kapsamına girmez.
  • Kimyasal madde teması. Bazı gözlük ham maddeleri, parfüm , saç spreyi, losyonlar ve makyaj ürünleri nedeni ile renk değiştirebilir. Bu durumlar da garanti kapsamına girmez.
  • Çizilme. Gözlük üzerinde oluşacak çiziklerin hiçbiri garanti kapsamına girmez.

Numaralı Gözlük Camı Garanti Kapsamları

Numaralı gözlükler için en büyük garanti problemi camlarda yaşanmaktadır. Çerçevede yaşanan sorunlar genellikle tamir edilebilir olduğu için sorun yaşanmıyor. Ancak camlarda yaşanan sorunlar doğrudan görüşü etkilediği için problem olabiliyor.

Bazı firmaların son dönemde uyguladığı ekstra garanti durumları dışında optik camlarda:

Kırılma ve çizilme garantisi yoktur. Kırılmaya ve çizilmeye karşı dayanıklı camlar vardır. Ama bu camlar kesinlikle kırılmaz ve çizilmez değildir. Firma bu garantiyi vermek zorunda değildir.

Numaralı gözlük camlarında filtre atmasına karşı garanti vardır. Bu süre de 2 yıldır. Camlar üzerinde bulunan antirefle kaplama bozulursa ve bu bozulma aşağıdaki nedenlerden biri yüzünden olmadıysa garanti kapsamına girer.

Antirefle kaplama üzerine parfüm, saç spreyi, camsil olarak bilinen yüzey temizleyici, wax, jöle gibi maddeler temas ederse kaplama bozulur. Bunlardan kaynaklanan bozulma da uzman tarafından anlaşılabilir. Bu durumlar garanti kapsamına girmez.

Numaralı gözlük bakımı ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Özellikle bazı ithal cam markaları 1 yıl çizilme ve kırılma garantisi verebiliyor. Bu garanti cama kırılmazlık veya çizilmezlik özelliği var diye değil tamamen satış arttırma amacıyla yapılıyor.

Güneş Gözlüğü Garanti Kapsamları

Güneş gözlüklerinin garanti kapsamları camları ile birlikte yapılır. Optik çerçeve garantiye giderken numaralı camlarınızı vermek zorunda değilsiniz. Aynı şekilde camlar garantiye gidecekse çerçeveyi de vermeyebilirsiniz.

Ama güneş gözlüğünüzü garanti işlemine gönderecekseniz kesinlikle camı da olmak zorundadır. Özellikle numaralı güneş gözlüğü kullanan kişiler orjinal camları saklamak zorundadır.

Güneş gözlüklerinde garanti kapsamları optik çerçevelerle aynıdır. Aynı sorunlar bu gözlükleri de garantiye sokar. Ancak güneş gözlüklerinde inceleme süreçleri müşteri adına daha az memnuniyetle sonuçlanabilir.

Güneş gözlüklerinde en çok yaşanan sorunlar ve süreçleri sıralayayım.

  • Kırılma-Çizilme: Güneş gözlüğü bazen elde, bazen kafada taşınan bir aksesuar olduğu için düşebiliyor ve buna bağlı olarak kırılma çizilme yaşanabiliyor. Her iki durumda garanti kapsamına girmez.
  • Camlarda bozulma: Camlarda yaşanan bozulmalar üretimsel olursa garanti kapsamına girer. Ancak parfüm, saç spreyi, saç jölesi, deniz suyu ve diğer ağır kimyasallar nedeni ile oluşursa garanti kapsamına girmez. Bu şekilde oluşan bozulmalar da kendini belli etmektedir.
  • Şekil bozukluğu: Bu durumda genellikle gözlüğü kafaya takma ya da yüz şekline uygun olmayan model seçimi nedeni ile olmaktadır. Saplar çok fazla gevşer bir müddet sonra vida yuvası aşınır. Gözlük sapları dışarıya doğru açılır. Gözlük yüzde durmamaya başlar. Bu durum kesinlikle garantiye girmez. Gözlüğünüzü sürekli ayarlatmak zorunda kalırsınız.
  • Diğer durumlar. Optik çerçevelerde saydığımız boya atması, paslanma, yay sisteminin kopması, plaket sapı kopması gibi durumlar garanti kapsamına girer.
  • Eksik parça: Güneş gözlüklerinde sap ve camların herhangi biri eksik olursa garanti kapsamına girmez. Söz konusu parça kırık dahi olsa verilmek zorundadır.

Güneş gözlüklerinde garanti süreçleri daha zorlu geçer. Bunun nedeni ise garantiye gelen gözlüklerin %70 inin kullanıcı hatası olmasıdır. Numaralı gözlük kullanıcısı bu konuda daha dikkatlidir. Çünkü sonunda zarar görecek olan kişinin kendisi olduğunu bilir.

Güneş gözlüğü kullanıcıları, işin estetik tarafında olduğu için ürüne karşı daha acımasız davranabiliyor. Mesela tamamen göze takmak için üretilmiş bir ürünü kafasına, alnına takabiliyor. Kutusu dışında bir yerlere bırakabiliyor. Bunun sonucunda yaşadığı problemi de garanti kapsamına sokmak isteyebiliyor.

İnceleme Süreçleri

Garanti belgesi üzerinde aksi belirtilmediği sürece gözlükler için garanti süreci genellikle 20 iş günü içerisinde sonuçlandırılır. Satın aldığınız her ürünün garanti belgesini almanız bu yüzden de önemlidir.

Garanti belgesinde belirtilen inceleme süresi içerisinde size dönüş yapılmazsa ürünün yenisi verilmek zorundadır. Bu nedenle garanti işlemleri başladığı gün üzerinde mağaza kaşesi bulunan bir belge mutlaka almalısınız.

İnceleme süreçleri, yerli ürünler için üreticisi tarafından ithal ürünler için ise distribütör firması tarafından gerçekleştirilir. Bu inceleme bazen satıcı tarafından gönderilen bir fotoğraf ile de yapılabilmektedir.

Ürünlerle ilgili nihai kararı verecek mercii burasıdır. Buradan çıkacak karara itiraz etmek için tüketici hakem heyeti gibi yerlere başvuru yapabilirsiniz.

Gözlük garanti süreçleri ile ilgili genel olarak bilgiler vermeye çalıştım. Konu altından yorum yaparak dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz.

4 yorum

  1. hem yakın hem uzak tek gözlük yaptırdım ona göre ödeme yaptım, ama kullanamıyorum sadece uzak yaptırıcam bana para iadesi yapılacakmı

  2. Numaralı camlarda çapak atma kırılma ile aynı duruma girdiği için garanti kapsamına girmemektedir. Bazı cam firmaları veya gözlükçüler cama sigorta yapabiliyor. Bunun dışında garanti kapsamına girmez.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*